Reeperbahn Festival Village, musik festival, musikbranchen, koncert, sommerfestival, festivaler i nordeuropa,

Anbefaling: 4 showcase-festivaler tæt på Danmark du skal besøge

Foto: Reeperbahn Festival Village // Hinrich Carstensen
Tekst: Nikoline Skaarup

Musik, lidt koldt at drikke og godt vejr er opskriften på en god festival. Hvis du nørder musik lidt mere end gennemsnittet, så har du måske også hørt om eller besøgt en showcase-festival. Til dig har vi oplistet 4 interessante showcase-festivaler, der er værd at læse mere om!


Du har måske allerede besøgt showcase- og musikbranchefestivalen SPOT i Aarhus eller kender til den og konceptet. Der findes mange festivaler som SPOT, der kan være en god indgang til branchen, og bare i Europa er der en række tilbud. Chefredaktør på musikmagasinet Bands of Tomorrow, Nikoline Skaarup, anbefaler fire festivaler, hun har besøgt, og skriver lidt om, hvorfor de kan være værd at investere i en tur til.

En af de bedste måder at komme ind i og tættere på musikbranchen er ved at besøge nogle af de mange festivaltilbud, der findes rundt omkring i verden direkte henvendt til musikbranche-interesserede. Mens South By South West (SXSW) nok er den mest kendte af sin slags, kan Texas, hvor den finder sted, godt virke en anelse langt væk. Heldigvis behøver man ikke bevæge sig specielt langt ud over de danske grænser for at finde showcase- og musikbranchefestivaler med fantastiske musik- og konferencetilbud. Udover at man ofte kommer hjem derfra beriget med en masse ny musik og viden om industrien, er det også en sjov måde at rejse på og lære en ny by at kende. Alle fire nedenstående festivaler er kun få timers rejse fra Danmark, så hvad venter du på?

Når man skriver for et musikmagasin med særligt fokus på ny musik, er showcase- og musikbranchefestivaler en uundværlig kilde til viden inden for, hvad der rører sig i musikindustrien, og hvilke navne, der forventes at slå igennem i løbet af den kommende tid. Det er selvfølgelig ikke kun behændigt for mig som musikjournalist, men for alle, der af den ene eller den anden grund har brug for at have fingeren på pulsen og vide, hvad det næste store navn bliver. På festivalerne, du skal til at læse om her, kommer et hav af musikbranchepersoner fra nær og fjern og fra alle mulige grene af industrien: bookere, journalister, radioværter, managere, pladeselskabsfolk, festivaler, publishere, you name it.

I løbet af oftest tre-fire dage forvandles den by, festivalen nu foregår i, til et mekka for musiknørder og andre interesserede, og der strømmer live-musik ud fra hvert et lille spillested, man passerer. Du forbereder en række navne, du har tænkt dig at se i løbet af dagen og prøver for alt i verden at holde dig til tidsplanen – altså lige indtil du hører et eller andet interessant fra en bar, du går forbi, eller du falder i snak med en, der anbefaler dig noget andet, du bare ikke må gå glip af.

Når du ikke hører musik, tjekker du de mange konferencetilbud ud. Paneldebatter og talks sætter dig ind i de nyeste tendenser i industrien, mens networking-møder fylder dig op med visitkort og en række nye navne, du skal huske at kontakte, når du kommer hjem.

Man kommer med andre ord sjældent tomhændet hjem fra festivaler som de her, og det kan derfor være en god idé at investere i en tur eller to. Der findes mange flere end de fire festivaler her, men det er dem, jeg selv har erfaringer meda, og så har de den fordel, at de ligger meget ubesværet rent transportmæssigt.

ESNS/Eurosonic Noorderslag (NL)

ESNS, som Eurosonic Festival ofte kaldes, er den første på året og foregår i midten af januar i den hollandske by Groningen. Det er den største by i det nordlige Holland og ligger i en overskuelig afstand fra Amsterdam, hvis det er dér, man tager til. Byen er hyggelig, kold, fordi det er januar, og overskuelig, når man skal bevæge sig fra venue til venue (alt er i gå-afstand – afhængigt af din grad af dovenskab vel at mærke).

ESNS hylder europæisk talent og har til formål at fremme cirkulationen af europæisk musik mellem landegrænserne. Det er en non-profit showcase-festival og musikkonference og en af de allerstørste af sin slags i Europa. Hvert år kommer mere end 4000 delegerede (altså folk fra industrien), men det totale besøgstal er intet mindre end 40.000 gæster, der har mulighed for at høre omkring 350 artister fra Europa. Musikken foregår om aftenen, mens dagstimerne byder på konference i De Oosterpoort, som er et lille centrum med konferencelokaler og street food. Her finder cirka 150 paneldebatter, foredrag, interviews, workshops, middage, fester og meget mere sted med fokus på den europæiske og internationale musikindustri.

ESNS lægger desuden tid og sted til den store prisuddeling Music Moves Europe Talent Award, som tidligere gik under navnet European Border Breakers Awards. Da jeg besøgte ESNS i 2018 og deltog i awardshowet, var det navne som danske Of Bloom, norske Sigrid, finske Alma og tyske Alice Merton, der optrådte som vindere (der udvælges flere vindere op til festivalen, og så uddeles publikumsprisen til én af de optrædende under showet), men tidligere vindere tæller blandt andet MØ, Mumford and Sons, Adele, Dua Lipa og Lykke Li.

by:Larm Festival (NO)

Man skal pakke uldent undertøj og lækre sweatre, når man i slutningen af februar/start marts drager mod Oslo og by:Larm Festival, som er Nordeuropas største showcase- og musikbranchefestival. Men man bliver så også belønnet for sin “vikinghed”, for by:Larm plejer at være en super god oplevelse og begivenhedsrig affære. Mens ESNS fokuserer på musik fra hele Europa, er by:Larm begrænset til de nordlige breddegrader, hvilket betyder, at det er en af de showcase-festivaler, hvor flest danske navne spiller. Derfor kan der også være en god idé i at prioritere by:Larm festival, hvor mange netop kommer for at møde skandinaviske branchepersoner og artister. Det er området omkring Oslos food court – Mathallen – som festivalen primært er centreret omkring, men man kommer vidt omkring byen, når man bevæger sig rundt mellem de mange spillesteder. Festivalen tager også alternative venues i brug, eksempelvis smukke kirker, der plejer at give nogle helt særlige oplevelser (der var desværre alt for proppet, da jeg forsøgte at se den norske popstjerne Astrid S i en kirke i 2017).

by:Larm har fundet sted siden 1998, og man kan godt mærke, at arrangørerne bag efterhånden har haft mange års erfaring.
Ligesom ESNS indbefatter by:Larm også en prisuddeling, og det er den nordiske version af Mercury Prize – altså prisen for årets bedste album – som går under navnet Phonofile Nordic Music Prize. Tidligere vindere tæller blandt andet The Knife, First Aid Kit og Susanne Sundfør.

Mange danske navne har brugt by:Larm som springbræt videre ud i verden, og blandt andre MØ, Iceage, Tim Christensen og Lukas Graham har spillet. Af internationale navne har man i tidens løb kunnet opleve helt unge versioner af navne som Röyksopp, First Aid Kit, Lykke Li, Kings of Convenience, Kaizers Orchestra, Seinabo Sey, Astrid S, Hinds og Sylvan Esso.

Drømmer du om at stå bag artister, der bruger branchefestivaler som springbræt? Bliv en del af branchen gennem Innovative Music Management.

The Great Escape Festival (UK)

Mens de to første festivaler, jeg har beskrevet, kræver godt med tøj og muligvis overrasker dig med en post-festival-forkølelse, er The Great Escape en mere lun fornøjelse. Den finder sted i midten eller slutningen af maj måned i kystbyen Brighton, og man rammes af en snært sommerferiestemning, når man slentrer ned ad gaden ved Brighton Pier med havet til sin ene side og de hyggelige smalle gader til den anden. The Great Escape er enorm, og der er et eller andet over at snuse til den britiske upcoming-scene, fordi man ved hvor vanvittigt mange store artister, Storbritannien har givet os i løbet af tiden.

Festivalen byder på omkring 500 showcases fordelt mellem mere end 30 forskellige spillesteder i gåafstand fra centrum. Det er svært at forstå, at en så forholdsvis lille by kan have så mange, så fede spillesteder, men Brightons kunstneriske arv kommer i den grad til syne i løbet af festivalen. i 2018 lancerede The Great Escape desuden et festivalområde nede på stranden, så du kan få sand mellem tæerne, når du guffer din street food eller lade lyden af bølgebrus akkompagnere den live-koncert, du hører på det udendørs venue. Modsat ESNS, der har et udelukkende europæisk fokus, og by:Larm som hovedsageligt fokuserer på nordiske navne, præsenterer The Great Escape artister fra hele verden. Og deres liste over megastjerner, der tog deres første skridt på festivalen, er imponerende: Ed Sheeran, Bon Iver, The Kooks, Ellie Goulding, The xx, The 1975, Vampire Weekend, Haim, Mac De Marco, Bastille, Stormzy og så videre, og så videre. Det gør det rigtig sjovt at planlægge, hvem man vil se, men det forsager også ofte en ekstrem grad af FOMO – tænk hvis man “spilder tiden” på et kedeligt act, mens den næste Ed Sheeran spiller inde ved siden af.

Ligesom de andre festivaler inviterer The Great Escape også musikbranchefolk fra hele verden til konference, hvor aktuelle problemstillinger tages op til debat i diverse paneler, interviews, networking-møder, foredrag og så videre.
Brighton er super nem at komme til og kræver kun en 30-40 minutters togtur fra Gatwick i London.

Reeperbahn Festival (DE)

Sidst, men ikke mindst, har jeg sluttet året af med en tur over grænsen til Hamburg og helt specifikt nabolaget St. Pauli, som måske er lige så kendt for sit fodboldhold som for sit red light district. I september, hvor Reeperbahn Festival finder sted, er det dog musikken, der dominerer kvarteret – musiknørder strømmer ind på de mørke natklubber for at opleve “the next big thing”. Hamburg har en lang historie for musik og praler stadig af at have haft The Beatles boende i et par år i starten af deres karriere. Den tyske musikindustri er enorm, og det er Reeperbahn Festival også. Man møder mennesker fra hele verden, og det er nogle store kanoner, der pryder plakaten over keynote speakers og konferencedeltagere. Ligesom by:Larm er denne festival måske særligt spændende for danskere grundet det tætte forhold og den nemme tur, man har over grænsen, og der har også været en ordentlig portion danske navne på plakaten de gange, jeg har været der. Music Export Denmark plejer også at gøre et større nummer ud af festivalen og inviterer årligt til en “Danish Night”, hvor man kan møde andre danske branchefolk, men også internationale, der synes du er interessant, fordi du kommer fra landet med MØ, Lukas Graham og scandipop generelt. Spilledestederne er placeret inden for gåafstand, og der er et hav af networking-muligheder på festivalen, som stort set alle sammen finder sted på den berygtede gade Reeperbahn. Man kan dog også tage en smuttur væk fra hovedgaden og snuse rundt i St. Pauli Kvarteret, som også ligger ud til den industrielle havnefront.

Reeperbahn har siden 2016 været værter for den såkaldte Anchor Award (Reeperbahn Festival International Music Award). Otte nominerede spiller i løbet af festivalen, og i crowden gemmer sig juryen, som hvert år har bestået af David Bowie-produceren Tony Visconti og et udvalg af artister og industri-personligheder. Juryen vælger på baggrund af de nomineredes optrædener en vinder, som så annonceres under prisuddelingen, der er lidt af et show.

Hvis du stadig hungrer efter flere muligheder som disse, så findes der blandt andet også Where’s the Music i Sverige og Tallinn Music Week i Estland.

Vil du være en del af den dynamiske musikbranche og deltage på Europas forskellige showcase-festivaler?  Innovative Music Management hjælper dig godt på vej!