Anette Hökengren, General Manager & Director hos Sony/ATV Music Publishing Scandinavia: »Vær åbensindet, i stand til at tilpasse dig og forbliv rolig midt i en storm«

Foto: Privat
Tekst: Martin Rahbek

I forbindelse med den norske musikbranchefestival by:Larm har vi lavet en Q&A med Anette Hökengren, som er General Manager & Director Film, TV & Advertising hos Sony/ATV Music Publishing Scandinavia. Hun fortæller her om, hvad denne rolle indebærer, hvad deres virksomhed beskæftiger sig med, og hvad de kan tilbyde kunstnere eller managere og meget mere.

Anette Hökengren er lidt af en sværvægter i musikbranchen. Hun har siddet hos Sony Music Entertainment siden 1980*, og i 2000 blev hun en del af virksomhedens eget Publishing-bureau Sony/ATV, hvor hun i dag sidder som hovedansvarlig. Sony/ATV er en ‘full-service Music Publisher’ (hvor nogle publishers specificerer sig inden for visse elementer af Publishing). Derfor har vi i denne Q&A forsøgt at gøre os kloge på Music Publishing med alt, hvad det indebærer – og der er Anette heldigvis én af de mest kyndige inden for faget. God læsning!

*Selskabet hed dengang CBS Records. I 1988 blev det opkøbt af Sony Music, som i 1991 ændrede navnet til Sony Music Entertainment.

Kan du kort forklare nogle af de termer, man støder på, når man arbejder i et publishing-bureau?

Publishing:
Helt kort handler Music Publishing om sangskrivere og copyright. 

Administration:
Når musik bruges, tilkommer der royalties til sangskriverne bag. Vi sørger for at opkræve, inddrage og registrere disse royalties, og vi sørger for, at den inddragede indkomst er korrekt. 

Beskyttelse:
Vi beskytter vores sangskriveres musik fra uautoriseret brug ved at sikre os, at enhver der har brugt musikken uden tilladelse eller på en måde, der krænker sangskrivernes moralske rettigheder, holdes ansvarlig for dette uautoriserede brug.

Kreativitet:
På den kreative side er vi altid på udkig efter nyt talent. Vi hjælper sangskrivere og producere med at udvikle sig og vokse. Det gør vi ved, at sætte dem sammen med mere erfarne sangskrivere og pitche deres sange til artister og pladeselskaber, så de kan blive indspillet for første gang. Vi sørger for fuldt udbytte af deres sange ved at sikre muligheder i form af sync-licens til film, tv, reklamer, computerspil, etc., fordi vi pitcher deres musik til film & TV-producenter, direktører, agenturer mm. Gennem vores globale netværk kan deres sange nå ud til klienter over hele verden.

Finans:
For at gøre det muligt for vores sangskrivere, at fokusere på deres udvikling som artister uden at skulle bekymre sig om deres indkomst, støtter vi dem også ved at betale forskud på deres fremtidige indkomster.

Music Supervision:
En Music Supervisor tilser alt musik, der forekommer i en film, et TV-show, computerspil, en reklame etc., og udvælger sange, der passer til humøret og tonen i hver scene. En Music Supervisor er ofte selvstændig og en mellemmand mellem publisheren og produceren/klienten. Men det kan også være en Music Publisher (musikforlægger), der varetager denne opgave direkte for produceren/klienten [uden en Music Supervisor som mellemmand, red.]. Ofte vil en selvstændig Music Supervisor også hjælpe med at cleare musikken hos rettighedshaveren.

Kan du give et overblik over, hvordan “en dag på kontoret” ser ud for dig?

Jeg møder ind på kontoret kl. 9:00 og sidder i forskellige interne møder, hvor vi gennemgår og deler information omkring de nuværende situationer (igangværende forhandlinger/aftaler, tilsendte briefs*, nye signings, etc.). Udover at tilse og coache synch-teamet, så er jeg også en del af management-gruppen [ledelsesgruppen i Sony/ATV, red] og sidder i bestyrelsen hos både Musikforläggerne (Swedish Music Publishers Association) og Stim (Swedish Performing Rights Organisation), hvilket også tager en del af min tid. Så jeg vil nok sige, at jeg bruger omkring 35-50 % af min tid i forskellige møder. Resten af tiden bruger jeg på at coache mit team, få udbytte af vores fantastiske katalog inden for sceneproduktioner** og desuden hjælpe det øvrige personale med forskellige problematikker. Eftersom at jeg har været i musikbranchen i så lang tid og har en del erfaring fra mange forskellige områder, så får jeg en del spørgsmål. 

* Om en brief forklarer Anette: Det er en kort beskrivelse fra kunden (reklamebureau, produktionsselskab, regissør, producent, etc.) om hvilken type af musik de leder efter. Man får en kort beskrivelse af anvendelsen, nogle gange endda med selve filmen, sammen med et ønske om, hvilken type musik der søges. Det kan være alle mulige kriterier, indhold i tekst, instrumentalt, specifikt tempo og opbygning, om det skal være genkendeligt musik, eller om det skal være noget ikke-udgivet musik, som har release i forbindelse med en kampagne, etc.

**[inden for denne del af branchen arbejder man også med teateropsætninger (typisk teaterkoncerter og musicals), selvom det egentlig ikke kan kaldes sync, eftersom det handler om at placere musik i en live-sammenhæng, og ikke i noget audiovisuelt, red.]

Hvordan signer I kunstnere/sangskrivere og får dem tilknyttet jeres selskab? Er der en sædvanlig procedure?

Det gør vi ved, at gøre en forskel for dem. Når vores sangskrivere er tilfredse, bliver vi mere attraktive. Vores sangskrivere er de bedste ambassadører for vores selskab. Vores A&R-team arbejder hårdt på at finde og signe nyt talent, og man er nødt til at være “derude” hele tiden – koncerter, sociale medier, digitale platforme etc. 

Kan du fortælle om en nylig interessant aftale eller et ekstraordinært projekt, som du var en del af?

Vi har lige færdiggjort og lukket globale aftaler med to store svenske brands, der ville bruge den samme sang. Efter uger og sene timer med diskussioner med de to klienter, både i hverdage og weekender, lykkedes det endelig for os at overbevise den ene klient om at skifte sang. Så alt endte godt, men det var en ekstremt udmattende proces, at forsøge at gøre begge klienter glade. Et andet interessant projekt er en ny musical baseret på The Beatles’ musik. Det er meget sjældent at få den slags rettigheder.

Som spirende manager i musikbranchen, hvad vil så være en god retning at gå i, hvis man gerne vil arbejde i en sync-afdeling? 

Hold øje med musikbranche-pressen for ledige stillinger. Hvis du går på en musikbranche-orienteret uddannelse, så forsøg at få en praktikplads i en sync-afdeling med en Music Publisher eller et pladeselskab. 

Hvad skal en manager være opmærksom på, når en artist skal præsenteres for jer, således at dennes musik og talent forhåbentlig bliver en del af jeres kartotek?

En A&R lytter ikke til det samme som nogen, der arbejder med at placere musik i reklamer, film og TV – som jeg gør. Så svaret på det spørgsmål kan variere meget afhængigt af hvem du spørger. Hvis vi ser talent og en potentiel udvikling hos en sangskriver/producer/artist, så vil vi gøre alt, hvad vi kan for at støtte udviklingen inden for det område, der er i fokus hos den enkelte.  

Hvad forventes af artisten efter en signing?

Det kommer meget an på, hvilken aftale man har og hvad sangskriverens fokusområde er. Men ud fra et synch-perspektiv sætter vi pris på, hvis artisten er åben over for synch-placeringer og er villig til at lave skræddersyet musik. Men det er ikke noget, vi forventer, med mindre sangskriveren er klar på det, så det er på ingen måde en betingelse for en signing – med mindre de bliver signet til det formål, selvfølgelig. 

Har du nogle gode råd til fremtidige artister eller managers, der gerne vil arbejde med Music Supervision?

Lær musikhistorien samtidig med at være opdateret på ny musik indenfor alle genre. Vær åbensindet, i stand til at tilpasse dig og forbliv rolig midt i en storm. Hav en god forståelse for processen bag filmproduktion og et godt audiovisuelt øre og øje. Pitch altid musik med relevans til brief’en, og i tilfælde af, at du vil pitche musik uden for brief’en, skal du kunne retfærdiggøre hvorfor og have en rigtig god grund til at pitche den.