A&R, Artist, Backstage Manager, Booking Agent, distributør, Innovative Music Management, Musicbranchen, Promotion Manager, Publisher, Radio Promoter, Sangskriver, Tour Manager

15 Jobs i musikbranchen

Tekst: Albert Lund Kuhlmann
Foto: Stock

I denne artikel tager vi dig igennem job-junglen i musikbranchen. Der er hundredevis af stillinger, og det er stort set umuligt at nævne dem alle sammen. Derfor har vi lavet denne samlede lille guide på 15 af de jobs og funktioner, du typisk vil støde på, når du bevæger dig rundt i musikbranchen. Det hele starter selvfølgelig med et hvert musikprojekts ansigt udadtil – artisten.

Artist

Artisten er i bund og grund den, det hele drejer sig om. Artisten er nemlig den, som alle de andre jobs i denne artikel forsøger at hjælpe. Det er artisten der i centrum, det er artisten der skal performe, skrive sange, afholde koncerter, skrive autografer, give interviews og tage stilling til alle de tunge beslutninger, et liv som musiker medfører. 

A&R

A&R står for står for artist & repertoire, og det betyder i bund og grund at du har til opgave at finde det nyeste, nye. Som A&R repræsenterer du det pladeselskab, som du arbejder for – og det er din opgave at arbejde tæt sammen med artisten om at lægge en plan for, hvordan karrieren skal formes. Som A&R er du hele tiden i tæt dialog med artisten om både identitet, fremtid og det kunstneriske udtryk.

Artist Manager

The bank, Heartbeat management og mange flere. Managements er dem, der sørger for at artisten kommer frem i verden. Typisk har artisten en manager tilknyttet og så er det manageren, der sørger for at få fede aftaler i hus med artisten. Manageren er artistens højre hånd, og bliver i mange musikalske  sammenhænge omtalt som ‘bandets ekstra medlem’. Hvis du brænder for at hjælpe artister og bands frem i verden, er det måske manager, du skal være!

Backstage manager

En backstage manager er den, dem der er ude på spillestederne og sørger for at det hele kører så gnidningsfrit som overhovedet muligt. Backstage manageren har et tæt samarbejde med backstage-crewet og den aktuelle artists tour manager, det er nemlig backstage managerens ansvar, at artistens ønsker i forhold til koncerten bliver opfyldt.

Booking Agent

Som booking agent er du tilknyttet et booking bureau, der hjælper artister med at komme ud på spillestederne og vise deres musik frem til verden. Som booking agent skal du brænde for live-delen af musikbranchen, og du skal have sans for at finde bands, der kan fyre de vildeste koncerter af.

Distributør

Distributører er dem, artisterne hiver fat i, hvis de skal udgive deres musik uden om pladeselskaberne – på egen hånd. Distributørerne sørger så for at udgive musikken på diverse streamingtjenester og for, at musikken bliver sat til salg de rigtige steder.

Legal manager

Som legal manager skal du have styr på den juridiske del af musikbranchen. Som du nok kan udlede af artiklen skal de få penge, der er at finde i branchen, fordeles mellem mange forskellige stillinger. Derfor er det vigtigt, at der er en, der har styr på rettigheder og jura, så alle bliver betalt, det de skal. En legal manager er fuldstændig uundværlig på både pladeselskaber og managements.

Product manager

Som product manager repræsenterer du også pladeselskabet, men har en mere skrivebordsagtig rolle. Som product manager har man en projektlederolle og koncentrerer sig om de udgivelser, der er på tegnebrættet. 

Promotion manager

Som promotion manager sørger du for, at artisterne og musikken bliver spredt ud i verden på den helt rigtige måde. Du er med til at skabe strategier og visioner for, hvordan de forskellige projekter skal markedsføres, og så arbejder du tæt sammen med social media manageren, der præsenterer det hele på diverse medier.

Publisher

En publisher hjælper artisten med at sprede deres musik ud til så mange mennesker som muligt. En publisher kan for eksempel hjælpe artister med, at deres musik bliver brugt i mere kommercielle sammenhænge end bare til underholdning. For eksempel er det publishere, der står bag, når danske sange bliver brugt i internationale tv-reklamer.

Radio promoter

Som radio promoter pitcher du sange og artister til de forskellige radiokanaler. Radio promoteren er stadig uhyr vigtig, da radiostationerne er en rigtig stor og god platform for både etablerede og nystartede artister at udbrede deres musik.

Sangskriver

Som sangskriver skal du have talent for den gode melodier og de cathcy rytmer. Mange artister arbejder tæt sammen med sangskrivere, så de både kan give nøjagtig det udtryk, de ønsker – men stadig sikrer at håndværet bag artisten er i orden. Hvis du vil blive klogere på sangskrivning, kan du læse vores interview med den nok mest succesfulde af slagsen i Danmark, Marcus Winther-John.

Social Media Manager

Som social media manager har man ansvaret for et bands eller en artists ansigt udadtil. Sociale medier fylder mere og mere i de fleste menneskers hverdag, derfor er det vigtigt, at artister har en ansat, til at lægge en plan for, hvordan de skal fremstå på sociale medier, og hvordan det hele skal tilrettelægges, så musikken og artistidentiteten bliver formidlet så godt som muligt. Du kan læse 

Sponsor og partnership-ansvarlig

Sponsorater og partnerskaber er alfa omega i musikbranchen. Som så mange andre kreative fag, er der nemlig langt mellem pengene. Som sponsoranvarlig skal du kunne lægge hovedet i blød for at finde på måder at skabe sponsorarter og partnerskaber til den artist, du repræsenterer. 

Tour Manager

En tour manager er, som navnet antyder, den, der sørger for at artisten kommer ud på landevejene og spiller koncerter. Som tour manager skal du have sans for planlægning og eksekvering, det er nemlig tour manageren, der planlægger og organiserer tournéerne. Og så er det også tour manageren, der er bindeledet mellem bookingbureauet, artisten og spillestederne. 


Har du erfaring med en eller flere af disse jobs? Eller drømmer du om at få en fod indenfor og møde folk, der arbejder i musikbranchen til dagligt? Måske er et forløb på Innovative Music Management noget for dig.