A&R, Artist and Repertoire, Musicbranchen, talentscouting, musiktalenter, Christian Backman, talentspotter, musiktalenter

Christian Backman: Stol på dine ører og intuition – det er DNA’en i A&R

Foto: Privat
Tekst: Ditte Nebeling Jensen

Jobbet som A&R handler i bund og grund om at spotte musikalske talenter. Men hvordan bliver man god til det? Christian Backman, der i 2010 spottede Lukas Graham, fortæller om sine oplevelser i musikbranchen.

Christian Backman har arbejdet med A&R i over 20 år, og har for nyligt stiftet selskabet The Music Company, som arbejder kreativt med både booking, management og talentudvikling. Vi fangede ham til en snak om hans nye selskab, hans passion for musik og gode råd til andre, der gerne vil arbejde i branchen.

”Jeg kan ikke huske, hvor min passion for musik startede”, fortæller Christian. ”For den har sådan set altid været der.”

Christian Backman er opvokset i en lille landsby på Nordfyn, hvor han siden drengeårene legede lokal pladepusher. Her var han altid den, der fandt det nyeste musik, og som elskede, når han fik sine venner til at lytte til det samme som ham.

”Jeg har det lidt ligesom Obelix, der faldt i gryden som barn”, forklarer Christian, og siger: ”Musik har bare altid fyldt i mit liv”.  

Passionen for at finde det næste, nye talent har hængt ved lige siden, men erkendelsen af, at han kunne lave en levevej ud af at arbejde med sin passion, kom først senere. Han forklarer:

”Det var først mange år senere, da jeg så kom ind i musikbranchen, at jeg fandt ud af; Gud der er jo faktisk nogle der gør det på et professionelt plan.”

Den rigtige intuition

Arbejdet som A&R varierer alt afhængigt af hvilken tilgang, man har til det, og hvilke dele af det, man som A&R synes er fascinerende.  Christian fortæller, hvordan det særligt er arbejdet i det tidlige stadie, der fascinerer ham. Der hvor man er med til at udvikle en artist fra et helt ukendt, råt talent til at opnå et gennembrud. Den proces har Christian f.eks. været inde over for nyligt med popartisten Clara, som han opdagede for 3,5 år siden, da hun blot var 15 år. Han fortæller, hvordan hun dengang var et kæmpe talent, men manglede noget helt essentielt branchekendskab, som han netop kunne hjælpe hende med og udvikle på. Han opsummerer:

”Det med at træde ind og være med i den proces, og hjælpe den udvikling i den rigtige retning.Det tror jeg sgu aldrig jeg bliver træt af.”

At finde råt uudviklet talent var også det, der skete, da Christian opdagede Lukas Graham. Det var tilbage i 2010, inden Lukas havde sit faste band, og inden han brød igennem. Her så Christian Lukas spille første gang på Børneteateret på Christiania sammen med to irske folkemusikere, hvor han også optrådte med 3-4 af sine egne sange.

”Da han trådte ind på scenen, og stillede sig op og begyndte at synge, så var jeg sådan; hold da kæft mand,” siger Christian og fortæller, hvordan den oplevelse har været et af de helt store højdepunkter i hans karriere:

En A&R’s vigtigste opgave

”Den aller- allervigtigste opgave – det er jo at holde fast i den første oplevelse af en artist. Hvis man får kuldegysninger og man kan mærke hjertet banke hurtigere – dét skal man holde fast i. Også selvom det er ekstremt svært, fordi musikbranchen sjældent fungerer rent på musikkens præmisser, men indeholder tusindvis af forskellige dagsordener. Så vejen fra dine første kuldegysninger til at en artist som Lukas breaker, er lang og svær og jeg oplevede på den vej, mange der ikke synes at Lukas var noget specielt. Der var sågar folk i musikbranchen, der fortalte mig at han helt sikkert aldrig blev til noget! Hvilket set retrospektivt idag, er helt grotesk. 

At holde fast i sin intuition, og stole på sig selv, er altså et af de vigtigste karaktertræk for en A&R. Derudover skal man være tålmodig, og holde af processen i at bygge et talent op. Christian forklarer:

”Det handler om at tro på det, og bide sig fast i det, og så ikke bare give op, hvis folk synes det kedeligt. Det er DNA’en i A&R. […] Hvis man får serveret et hit på et sølvfad, så kan alle lave A&R, det er ikke svært. Det der er svært, er at finde noget, ingen andre tror på. At få det ind og hjælpe artisten med at tage de rigtige valg, give dem lyst til at skrive endnu bedre sange og i det hele taget professionalisere sin karriere. Og så lige pludselig er der hul igennem. Det er DNA’en.  

Fra radiovært til A&R 

Christian fik sit drømmejob som A&R i 1998. Indtil da havde han først arbejdet sig op fra radiovært på Radio Sønderborg til musikchef på Radio Mojn og dernæst Radio Promoter på det daværende EMI Medley i København, hvor han startede i 1994. Derefter blev han Product Manager, og til sidst A&R på EMI Music. Det vil sige, at Christian faktisk har 25-års jubilæum i musikbranchen i år. Om tiden, da han startede, fortæller Christian:  

”Jeg startede på EMI Medley, den uge hvor Dizzy Mizz Lizzy gik nummer 1. Så det var med et kæmpe brag, jeg ramte musikbranchen. Det var en ret vild tid, for på det tidspunkt var musikbranchen gået fra vinyler og CD’er var for alvor kicket ind, så der var fest og glade dage.”

I 2004 var han med til at stifte pladeselskabet Copenhagen Records, som han byggede op sammen med sin daværende samarbejdspartner Jakob Sørensen, der idag har The Bank. I 2008 startede de Copenhagen Music, der var det første bookingselskab under et pladeselskab. 10 år senere havde de solgt både Copenhagen Records og Copenhagen Music til Universal og i 2015 blev Christian Backman tilbudt jobbet som Kreativ Direktør hos Sony Music. Det job havde han i fire år, indtil 2019, hvor han i marts stiftede sit nuværende firma The Music Company. Christian fortæller:

”I 2015 havde jeg  lyst til at prøve at være kreativ direktør, fordi det gav mening der. Men i løbet af årene kørte jeg bare død i det. Det var alt for lidt musik og alt for meget administration. Derudover var det  for hardcore til min smag, fordi de store pladeselskaber i dag bliver nødt til at være meget mere kyniske, end de nogensinde har været, og det presser talentudviklingen.

Så jeg endte faktisk med at sige, at efter næsten 25 år skulle jeg ikke være på pladeselskab mere. Nu vil jeg i virkeligheden hoppe over på artisternes side og arbejde på deres banehalvdel. Så nu repræsenterer jeg dem, og hjælper dem med deres karriere ift. Musik, pladeselskab, booking og livekoncerter, alle de forskellige ting. Og det er røvfedt.”

The Music Company

Christian har stiftet The Music Company sammen med Morten Elley og Theis Smedegaard, fra det tidligere bookingselskab Birdseye Agency, som deler Christians tilgang til arbejdet omkring artister. I firmaet er der både en bookingafdeling og en managementafdeling, mens managementafdelingen også har et talentudviklingsben. Christian fortæller, hvordan han er inspireret af det engelske selskab, Twin Music Inc., med den garvede pladeselskabsdirektør Nick Gatfield i spidsen. I Twin Music Inc. fokuserer de udelukkende på talentudvikling, hvorefter de leverer deres artister videre til eksempelvis pladeselskaber, og det er det fokus, som The Music Company har taget til sig.

I The Music Company skaber bookingafdelingen det økonomiske fundament, og giver dermed plads til, at man kan gå mere kreativt og procesorienteret til værks i management- og talentudviklingsafdelingen. På den måde kan man som artist både have en aftale i en eller flere af selskabets tre dele, men man kan også lave en aftale, hvor der f.eks. bliver lavet A&R på en, og man herefter bliver signet på et pladeselskab udefra. Der er altså mulighed for mange forskellige partnerskaber og samarbejdsaftaler på tværs af firmaet.

”Det er ikke så vigtigt for os, hvor præcis i firmaet vores artister lander henne”, forklarer Christian, og uddyber: ”Det vigtige er at få taget de artister, vi synes der er interessante, og som vi tænder på, ind, og så hjælpe dem.”

Ingen plan B

Christians karriere har båret præg af, at han altid har vidst, hvad han ville; At opdage og viderebringe ny musik.

”Det kan godt være, det lyder som en kliché, men jeg har bare aldrig nogensinde været i tvivl,” fortæller han. ”Jeg har ikke haft nogen plan B. Der har ikke været noget andet, jeg hellere ville. Og jeg har aldrig tænkt: Gad vide hvis ikke det lykkes det her, hvad så? Det har jeg aldrig nogensinde skænket en tanke. Aldrig. Og det gør jo, at så er det jo bare sådan her, det er.”

Derfor er hans råd til andre, der også gerne vil arbejde i musikbranchen simpelt:  

Det handler om at mærke efter i sig selv: Hvad er det man vil? Og ikke bare have det oppe i hovedet, men faktisk kunne mærke det.” Og Christian opsummerer:

”Lad være med at koncentrere dig om alt det, der er ligegyldigt. Prøv at find ud af, hvad det er der er vigtigt. Det er faktisk det bedste råd, jeg kan give. […]   Eller nej – det allerbedste råd jeg kan give, er at holde sig fra stoffer og for meget alkohol! Lad være med det. For det fucker alt op.”


Drømmer du om at arbejde i musikbranchen? Ansøg om en plads på brancheforløbet Innovative Music Management