Danske Sabrina er Client Manager hos The Orchard i London

Foto: Privat

Sabrina Donsbjerg Petersen har læst Music Industry and Media Business Management i London og arbejder nu som Client Manager hos en af verdens største distributører af musik, The Orchard. Bliv klogere på hendes vej til et job i musikbranchen her.

I sin simpleste forstand er The Orchard et distributionsselskab, der hovedsageligt arbejder med independent pladeselskaber. De sørger altså for at musikken kommer fra pladeselskaberne ud i butikker og på digitale musiktjenester. Men der ligger meget mere i det end ’bare’ distribution. The Orchard hjælper også deres klienter med alt fra pris- og releasestrategier, synlighed på streamingtjenesterne, sync-aftaler (placering i film og tv-serier), YouTube-strategier, marketingkampagner og en masse andre opgaver, når der er behov for det.

Firmaet blev startet i 1997 af amerikanerne Richard Gottehrer og Scott Cohen og holdt dengang til på New Yorks Lower East Side. I dag er der kontorer i mere end 25 lande med hovedkontorer i London og New York. I London sidder danske Sabrina Donsbjerg Petersen som Client Manager, og vi har taget en snak med hende om hendes job og hvordan hun fik det.

Hvad går dit job som ’Client Manager’ ud på?

Kort fortalt, så sidder jeg med kontakten til vores skandinaviske pladeselskaber. Det er mig og vores daglige leder i Skandinavien, Emilie (Snellman, red.), som også er dansker, som sidder med alle de nordiske lande, og hvor jeg har ansvar for den daglige kontakt til vores labels, er det Emilie, der blandt andet sidder med retail marketing-delen. Så hvis vi nu har en artist i USA, som skal eksponeres i Skandinavien, går det gennem hende, da hun arbejder tæt sammen med de digitale tjenester som for eksempel Spotify, Apple Music og sørger for at pitche udgivelsen til kampagner, playlister og den slags.
Det er så mig, såvel som andre Orchard Client Managers i de andre lande, der er ansvarlig for at arbejde tæt sammen med vores labels og indhente den relevante information, så vores retail marketing-teams har de bedste forudsætninger for at pitche udgivelsen og dermed få den bedste eksponering på de digitale tjenester – for eksempel ved at få den på en Spotify-playliste eller på forsiden af iTunes. Vi laver ikke PR som sådan, men arbejder tæt sammen med vores labels, så der er et sammenspil mellem de ting, vi laver. Hvis der nu er hyret PR til udgivelsen i Tyskland eller den er blevet spillet i radioen i Brasilien, så tager jeg fat i vores retail marketing-teams i de territorier og sørger for, at de har al den information, de skal bruge, og så tager de fat i deres kontakter hos de lokale streaming- og downloadtjenester, der er relevante i deres marked og sørger for at udgivelsen får mest mulig eksponering. Deezer er for eksempel stort i Frankrig, Spotify er stort i Mexico, osv. Så det handler om at målrette vores indsats.

Arbejder I med nogle bestemte genrer?

Nej, det er alt muligt forskelligt. Vi repræsenterer en lang række forskellige labels i Norden, som er alt fra Nordens ældste jazz labels til finsk metal og punk, svensk pop og dansk hiphop – og jeg kunne blive ved. Det er virkelig alle genrer og labels. I øjeblikket arbejder vi blandt andet med den svenske pop duo Say Lou Lou og elektro sangerinden Frida Sundemo, det finske punkband Klamydia og islandske Dísa. I Danmark arbejder vi også sammen med nogle super fede artister og labels som Fallulah, The Raveonettes, Nordic Music Society, DME, Tigerspring og Kenneth Bagers label, Music For Dreams.

Hvordan fik du jobbet?

Jeg har studeret Music Industry and Media Business ManagementLondon Metropolitan University i London, og jeg var virkelig glad for det. Mine lærere var så engagerede og motiverende. Jeg blev boende i London efter, at jeg havde færdiggjort uddannelsen og lidt tid efter det modtog jeg en email fra en af mine gamle lærere, som tidligere har arbejdet med The Orchard. Det viste sig, at min nuværende kollega Emilie på det tidspunkt var helt alene med Skandinavien, så hun havde brug for en skandinavisk praktikant. Så jeg kom i praktik i januar 2014, og skulle være her to dage om ugen i seks måneder, alt imens jeg fortsatte mit fuldtidsarbejde på en café. Men efter to-tre måneder, og et par heftige syv dages arbejdsuger, blev der en Office Manager rolle tilgængelig hos The Orchard, som jeg blev tilbudt. Et år efter blev jeg tilbudt jobbet som Client Manager for alle vores skandinaviske labels.

Hvad er det fedeste ved dit job?

Når ting lykkes. Jeg bliver så stolt, når jeg tjekker Spotifys ’New Music Friday’ og ser, at en af vores artister er featured. Og så elsker jeg selvfølgelig at komme ud og høre al den musik, vi alle har siddet og knoklet på at få ud i verden.

Har du nogle gode råd til andre, som gerne vil arbejde i musikbranchen?

Først og fremmest, så har det rigtig meget med netværk at gøre. Tag ud til en masse musikevents og koncerter og vær ikke bange for at snakke med folk, lytte til deres historier, lære og lade sig inspirere.

Når det så er sagt; uddannelse var for mig det helt rette sted at starte, da det gav mig rigtig meget teoretisk viden. Viden som gjorde mig langt mere selvsikker, da jeg begyndte at deltage i musikevents. Jeg husker så tydeligt at sidde i min Københavner-lejlighed med næsen begravet i Soundvenue, men på det tidspunkt kendte jeg ingen der rent faktisk arbejdede i musikbranchen og tanken om, at det en dag var muligt var så spændende – men også virkelig grænseoverskridende, når man ingen kontakt til musikbranchen havde. Jeg har stor respekt for dem, der går ’learning by doing’-vejen, men det var umiddelbart ikke en vej for mig. På et studie møder man rigtig mange, man for det første har en interesse til fælles med, men som også på en eller anden måde er involveret i musikbranchen – måske er de DJ’s på den lokale bar eller arbejder på en festival eller selv musikere. Så man får et stort netværk bare ved at møde sin nye klasse.

Men praktik er også vigtigt – om det er betalt eller ej, så er det super fedt at få den der ’hands on experience’. Det var i hvert den perfekte vej for mig.

Oprindeligt bragt på bandsoftomorrow.com.

Vil du også arbejde professionelt med musik? Se mere om Innovative Music Management her