Emilie Pil: »Jeg elsker at ‘opdrage’ på folks musiksmag«

Foto: PR
Tekst: Sofie Segall

Et gensyn med Emilie Pil! Vi har tidligere taget os en snak med Emilie Pil, som valgte at droppe karrieren som mediegrafiker for at blive A&R Trainee hos Sony Music. I dag er Emilie selvstændig manager og har startet et samarbejde med The Arrangement, som både tager sig af studier, publishing, management og label. Emilie er med over sessions, udgivelser på label fronten og har artister på co-management med dem. Derudover er Emilie også radiovært på The Voice. 

Læs hele Q&A’en med Emilie nedenfor: 

Arbejder du som selvstændig artist manager eller er du ansat hos en virksomhed? 

Det er i virkeligheden lidt en blanding. Jeg arbejder meget uafhængigt og styrer selv min hverdag, men jeg synes også at det er enormt rart – og vigtigt – at have et sted at høre til. Have et hold i ryggen, som arbejder for en fælles mission. Selvom vi gør det selvstændigt. Derudover er jeg radiovært på The Voice, som også er en fed mulighed for at få formidlet noget af alt det musik, som jeg ikke selv har en aktie i. Det kan hurtigt blive et promoter-job for egen vindings skyld, og der kan mit job som radiovært bl.a. være med til at give den op for alle de andre dygtige mennesker i branchen. Det er fedt!

Signer du stadig nye artister eller er du gået væk fra det? 

Jeg har signet nogle artister ind på management, men det kræver meget mere af mig at være manager for en artist fremfor A&R på et label. Som manager er jeg med hele vejen rundt, ikke kun når det gælder udgivelser. Jeg har f.eks. også et ansvar når de er ude og spille live, og skal også gerne sørge for at de bl.a. har et studie til rådighed og nogle relevante sessions. Dog har jeg, i forbindelse med The Arrangement, også mulighed for at signe ting ind som A&R på vores lille label, hvis jeg finder noget som jeg bare må udgive. Det er en god måde at samle nogle ting op som jeg er nysgerrig omkring, og på den måde forsøge at give det noget luft under vingerne og se hvad det reelt kan, hvis det får chancen.

Hvordan ser din arbejdsdag ud? 

Det skifter enormt meget alt efter travlhed, men en helt almindelig hverdag kan være at jeg tager ind på kontoret mellem 9 og 10, og sidder og mailer frem og tilbage ift ting der skal ske, planlægges, tilrettelægges, osv. Lytter til demoer fra mine egne og- udefra kommende artister. Fordi jeg sidder et sted hvor der også er en masse studier, ender jeg også tit med at bruge et par timer i studiet. Der er tit nogle artister eller producerer som, når jeg alligevel er der, gerne lige vil bruge mine ører. Vi er meget ærlige overfor hinanden i det rum, hvilket er noget af det jeg elsker allemest ved at sidde der hvor jeg gør. Når møderne er holdt og der ikke er flere mails, er der ofte arrangementer i form af koncerter eller andet om aftenen. Det er også tit at de fleste sessions starter i studierne, fordi mange har et andet arbejde i dagstimerne. Men jeg forsøger at huske at tage hjem og holde fri, når jeg kan.

Hvilken del af dit arbejde kan du bedst lide? 

Der er mange ting. Jeg elsker at “opdrage” på folks musiksmag, haha! Se hvordan noget som jeg har været med til at løfte, har gjort et væsentligt indtryk på nogen, som har haft brug for lige præcis den sang. Noget af det bedste og særlige ved mit arbejde er også friheden. Jeg kan tilrettelægge min tid, så det bedst giver mening for mig og mine artister, og det er en kæmpe gave. Hvis jeg er nødt til at være på arbejde en hel weekend, er det fedt at have friheden til at holde søndag, på en mandag. Men det er også det, som kan være lidt farligt ved jobbet som manager, og generelt i musikbranchen. Der er altid en grund til at være på arbejde, så man skal huske sig selv på at tage fri. Det er et aktivt valg.

Når du står op om morgenen, hvad glæder du dig så til at møde ind til? 

Jeg glæder mig til at komme ind på kontoret, og høre noget god musik. Der bliver hele tiden lavet ny musik i studierne, og at jeg sidder i en position hvor jeg kan sidde med i maskinrummet, og være med at forme musikken ud fra det min mavefornemmelse og mine ører fortæller mig. Det kræver enorm stor tillid til mig, fra artister, producerer og hvem jeg ellers sidder med. Og det er dem jeg glæder mig til at bruge dagen sammen med, hver morgen. Det er de mest inspirerende mennesker, som man kan komme i nærheden af.

Hvad fik du ud af forløbet på Innovative Music Management? 

Da jeg kom ind i musikbranchen, var mit første job A&R trainee på Sony. Jeg har altid været en “learning-by-doing kind of girl”, og det var også fremgangsmåden på Sony. Jeg var hele tiden omgivet af meget dygtige og kompetente folk, som havde en masse teoretisk viden og lange uddannelser. Det er ikke nødvendigvis et must, og jeg har lært en masse som man ikke kan læse sig til, men da jeg stoppede på Sony havde jeg brug for først og fremmest at dykke lidt ned i det mere teoretiske. Få noget viden sort på hvidt. Og ikke mindst møde andre, som havde den samme lyst til at lære som mig selv. Holdet jeg gik på var meget varieret i forhold til erfaring, men fælles for os alle var passionen for musik og viljen til at lære de der helt essentielle ting. Det var rigtig fedt at opleve. Music management er så mange andre ting end at være med backstage til koncerterne og dele content på instagram. Det er hårdt arbejde, og der er mange administrative ting som bare ikke er særlig sexet. Men hvis du har styr på den del, kan du skabe en solid forretning for dig og din artist, og så er det altså også bare lettere at nyde alt det sjove.

I din tid som A&R trainee hos Sony Music, skulle du som afsluttende projekt, signe en artist. Hvem valgte du at signe og hvordan var processen? 

Der var ikke som sådan et afsluttende projekt, sådan som det ellers var sat op da jeg startede. Mange ting ændrede sig i løbet af de to år jeg var hos Sony, og det tror jeg generelt er et meget godt billede af branchen. Man kan ikke på den måde planlægge et forløb 2 år ud i fremtiden. Alt kan ske. Jeg arbejdede løbende som A&R men faktisk også som product manager, både alene og sammen med andre, på flere projekter. For mig handlede det også om at bruge mine kompentencer bedst muligt, hvilket der f.eks. med min mediegrafiker baggrund gjorde, at jeg havde en ret bred profil i forhold til hvad jeg kan. 

Set i bakspejlet, føler du så at du tog den rigtige beslutning ved at at droppe studiet som mediegrafiker og blive A&R trainee hos Sony Music? 

100%. Selvom det er en benhård branche, og jeg giver meget mere af mig selv, end jeg nogensinde ville have været kommet til som mediegrafiker, så har jeg ikke fortrudt det en eneste gang. Kærligheden til musik er en grundsten i det fundament der er mig. Jeg har været enormt heldig at have fået muligheden, for at gøre det at sprede og formidle musik, til min levevej.