Musikstudie, producer, musik, sangskrivning, album, pladeselskab, musikbranchen

Guide: 5 musikdokumentarer, som gør dig klogere på branchen

Foto: Stock
Tekst: Björk Aabling, Johanne Nickelsen og Ida Hummelgaard

Musikentusiasten har mange muligheder for at blive underholdt. Vi har oplistet 5 musikdokumentarer, der giver glimrende indblik i livet som kunstner, pladeselskab og alt derimellem.

Musikdokumentarer er ikke ligefrem et uddøende format – der er efterhånden et utal af eksempler, hvor nogle af musikhistoriens største kunstnere som The Beatles, Nina Simone, Quincy Jones og Amy Winehouse får deres historie fortalt i detaljerige produktioner. Men hvad med kulissen bag de store stjerner?
Vi har lavet en liste over nogle af de lidt sjældnere dokumentarer, hvis fokus er de mange aspekter i musikbranchen – her bliver der blandt andet dykket ned i én af musikindustriens største selskaber EMI, og årtusindskiftets paradigmeskift i det globale musikforbrug.
..

1. “Artifact” (2012)

I musikbranchen er der en evig fortælling som gentager sig – og det er kampen mellem de passionerede kunstnere, som brænder for deres musik, og de markedsorienterede branchefolk som skal opretholde en økonomisk forretning. Netop dette aspekt tager dokumentaren “Artifact” fat i med udgangspunkt i bandet Thirty Seconds to Mars og forsanger Jared Letos kamp mod pladeselskabs mastodonten EMI, som tilbage i 2008 sagsøgte bandet for 30 millioner dollars, da der opstod uenighed omkring royalties (hvad kunstnerne bliver betalt). Man følger Jared Leto og co. i forsøget på at komme ud af deres kontrakt i en tid, hvor de samtidig lavede albummet This is War – og får derigennem indsigt i den anden side af bordet og de interne kampe, der kan være mellem artist og pladeselskab.

2. “Everything is a Remix” (2010)

Den amerikanske filmskaber Kirby Ferguson tager i dokumentaren “Everything is a Remix” fat i det meget omdiskuteret fænomen, som altid har præget musikbranchen i omfattende grad – nemlig copyright. Den fine grænse mellem at være inspireret af andre til ulovligt at stjæle fundamentale musikalske elementer – det er en diskussion, som i høj grad beror sig i det juridiske aspekt af musikbranchen.
Dokumentaren tager dig på en historiske tidsrejse og stiller spørgsmål om hvor grænsen går og hvad kan man tillade sig. Kvæler man kreativiteten ved at låne fra og blive inspireret af andre eller fremmer man den?
Hvis du er nysgerrig på rettighederne inden for musikkens verden, og vil lære om de største eksempler, hvor tidligere numre er blevet remixet eller samplet, så skal du klart kaste dig over denne perle.

3. “EMI: The Inside Story” (2016)

Som en fortsættelse til den tidligere nævnte “Artifact”, kan man jo meget passende sætte sig til at se “EMI: The Inside Story”, hvor man ser det legendariske pladeselskab indefra. BBC dokumentaren tager fat i EMI, som er et af de vigtigste pladeselskaber i Storbritannien og verden, og har repræsenteret bands som Queen, Pink Floyd, Iron Maiden, The Beatles og mange flere.
Dokumentaren redegør for pladeselskabets op- og nedture, og indeholder interviews med medlemmer af blandt andet Queen, Pink Floyd og Pet Shop Boys – foruden tidligere arbejdstagere i firmaet, som lukker os ind i hemmeligheder og indsigtsrige fortællinger om pladeselskabet. 

Kan du også godt lide at lytte til musikrelaterede podcasts? Vi har skrevet flere artikler, hvor du kan få inspiration til din næste podcast. Læs blandt andre 5 podcasts der tager dig bag om musikken.

4. “Music Moguls: Masters of Pop” (2016)

BBC-dokumentarserien fortæller i tre dele om menneskerne bag musikkens største navne., Første del “Money Makers” omhandler managerne bag nogle af de mest succesfulde bands artister gennem tiden – blandt andet Colonel Parker (Elvis), Don Arden (Black Sabbath, The Small Faces, ELO) og Scooter Braun (Justin Biueber). Anden episode “Melody Makers” fortæller, som navnet indikerer, om producere og hitmagere som Trevor Horn, der blev en definerende stemme i 80’ernes popproduktion, Tony Visconti (David Bowie), Nile Rodgers (CHIC) og mange flere. Tredje og sidste episode “Myth Makers” tager dig bag kulissen omkring PR og historiefortællere bag store musiknavne som Taylor Swift, Jimi Hendrix og David Bowie. 

Igennem alle seriens tre dele finder man også nogle spændende interviews med blandt andet Adeles manager og en længere sekvens, hvor forskellige prominente aktører i musikbranchen fortæller om legenden Peter Grant, som var manager for Led Zeppelin i sin tid.

5. “Downloaded” (2013)

Det 21. århundrede er præget af evnen til, at kunne dele hvad som helst med resten af verden ved ét klik – dette gælder også musik, og det er netop det aspekt som dokumentaren “Downloaded” tager fat i: digital fildeling og download-generationen. 

Efter årtusindskiftet skete der en væsentlig ændring i musikmarkedet og den globale musikforbruger fik pludselig nye muligheder til selv at sætte spillereglerne for deres måde at lytte til og eje musik. Dokumentaren tager fat i starten af 00’ernes fildelingstjeneste Napster, og redegør for dens historie, og hvilke problematikker der opstod i musikbranchen i eftertiden. Man får et fyldestgørende indblik i fordelene og ulemperne ved digital fildeling, og eksklusive interviews med for eksempel Don Jenner fra Sony Music og forsangeren fra Nine Inch Nails Trent Reznor. “Dowloaded” er en vigtig baggrund for at forstå nutiden musikmarked og udviklingen af hvordan vi forbruger musik.

Gå heller ikke glip af:

“I Need That Record!” (2008)
I stil med “Dowloaded” forklarer denne dokumentar om digitaliseringen af musik og hvilken indvirkning det havde på radio, den fysiske pladebutik og musikindustrien som helhed.

Music for Misfits: The Story of Indie (2015)
Her får man et indblik i den britiske indie musik (Independent) fra begyndelsen af 70’erne, hvor de store pladeselskaber var de styrende organer i musikindustrien – og det derfor virkede som en uopnåelig drøm at starte et uafhængigt pladeselskab.

“Before the Music Dies” (2006)
Dokumentaren giver et tæt indblik i den gradvise kommercialisering af den amerikanske musikindustri med interviews fra artister som Eric Clapton, Erykah Badu, Bonnie Raitt og Dave Matthews.

Drømmer du om en fremtid i musikbranchen? Måske på et stort pladeselskab? Ansøg om en plads på karriereforløbet Innovative Music Management, så du kan følge din drøm!