HVAD KAN JEG BLIVE?: A&R

HVAD KAN JEG BLIVE?: A&R

Hvilke jobs kan man egentlig få inden for musikbranchen? Et af de mere omtalte og eftertragtede stillinger er jobbet som A&R – men hvad betyder det egentlig at være A&R? Hvad laver de til hverdag? Og hvad kræver det for at indtage en sådan stilling? Det undersøger vi nu:

Hvad betyder den faglige titel?
A&R står for Artist & Repertoire. Det betyder kort sagt, en person med ansvar for artister og deres repertoire (musikkatalog).

Hvad laver en A&R?

A&R er betegnelsen for medarbejdere på et pladeselskab eller musikforlag/publisher, som er ansvarlige for at scoute nye artister og talentudvikle de artister som selskabet skriver kontrakt med. Enhver aktivitet omkring en albumudgivelse med en given artist, anses generelt for at være A&R’s ansvar.

En A&R har til opgave at hjælpe og coache kunstnerne musikalsk med f.eks. pladeproduktion, valg af tracks og single releases, men fungerer også som støtte til kunstnere vedrørende visuel identitet, partnerskaber, kampagner og valg af afsætningskanaler. Desuden assistere en A&R også med promotion og marketingopgaver.

Hvad skal der til for at kunne blive A&R?
For at arbejde som A&R skal du kunne sætte hak ved de fleste af disse punkter:

– Du har en god kontakt og et godt netværk med f.eks. musikforlag, producenter, sangskrivere, instruktører og Music Supervisors.
– Du har en interesse og et lidenskabeligt engagement til de kunstnere, du arbejder med.
– Du har kendskab til- og erfaring i musikbranchen.
– Du har kendskab til Music Management
– Du elsker musik.
– Du er ajour med ny musik og nye trends.
– Du har en baggrund som musiker, producer, musikjournalist e.lign.
– Du kan give kritik og være ærlig.

Hvor arbejder en A&R?
En A&R arbejder normalt for et major label (Universal Music, Sony Music, Warner Music), et indie label (TAMBOURHINOCEROS, Playground Music, Target Records), eller et musikforlag (Iceberg Publishing, Crunchy Tunes, Nordic Music Society)