Hvad kan jeg blive? Backstage Manager

Foto: Stock
Tekst: Ditte Nebeling Jensen

Musikbranchen rummer mange spændende jobs, men det er samtidig en branche, som kan være svær at navigere rundt i. Hvad kan man egentlig blive? Og hvordan får man en fod indenfor?

I denne artikel stiller vi skarpt på jobbet som Backstage Manager, og vi undersøger blandt andet hvilke krav, der er til jobbet, og hvilke ting man skal være særligt opmærksom på.
Vi har taget en snak med Kasper Lindballe, som igennem mange år både har arbejdet som Backstage Manager og afvikler.
Som Backstage Manager er du både ansvarlig for, at alt er som det skal være bag scenen, og derudover fungerer du som planlægger for den optrædende artists hold ift. alt det praktiske, de skal nå på dagen.
Ligesom med andre jobs i musikbranchen, kan det være svært at leve af kun at være Backstage Manager, da det er meget sæsonbaseret: Langt det meste arbejder finder sted om sommeren og i festivalsæsoner.
Det samme gælder for Kasper, som udover at være Backstage Manager, derfor også arbejder som Production Manager i DR. I denne artikel er det dog hans job som Backstage Manager, der er i fokus.

En Backstage Managers arbejde

En Backstage Managers arbejde starter allerede op til en hel måned før en koncert: Her afstemmer man tekniske behov, tidsplan for dagen og andre praktiske ting, som en artists crew skal have styr på.
Derudover er der helt særlige krav til ens arbejdstid på dagen for koncerten. Vi bedte Kasper om at prøve at beskrive en “typisk” dag for ham som Backstage Manager:

“På selve koncertdagen er jeg den første, som møder ind, og den sidste der forlader spillestedet. Det er mit ansvar at backstage-faciliteterne bliver sat op efter artistens ønske inden ankomst. Når artisten og dets crew ankommer, er jeg vært for holdet og deres kontaktperson på dagen ift alle praktiske opgaver lige fra tidspunkt for lydprøve, aftensmad eller koncertstart / slut til gæsteliste og andre uforudsete udfordringer. Efter koncerten sørger jeg for, at alt udstyr brugt på scenen bliver pakket sammen og får sendt artisten godt videre til næste job.”

En god Backstage Manager skal ifølge Kasper have et naturligt overblik:

“Det er vigtigt at kunne holde mange bolde i luften på én gang, samtidig med at man ikke må være bange for at træffe beslutninger, da din rolle er at være den, folk henvender sig til, når de selv er i tvivl. Desuden er det vigtigt, at man trives med et højt arbejdsniveau og sagtens kan være 2 steder på én gang.”

Frivilligt engagement


Kaspers vej til at blive Backstage Manager startede for flere år siden i hjembyen Esbjerg. Hans råd til andre, der drømmer om at arbejde som Backstage Manager er, ligesom han selv gjorde, derfor også at engagere sig som frivillig i ens lokale hjemegn, hvad end man brænder for at arbejde på et spillested, teater, kulturhus eller festival. Han fortæller:

“Jeg startede min karriere i musiklivet hos Ungdomskulturhuset Konfus i Esbjerg mens jeg gik i gymnasiet. Vi var en gruppe, som var trætte af, at der ikke var nok koncerter med hård rock i Esbjerg, så vi slog os sammen og begyndte at booke små koncerter selv. I 2010 flyttede jeg til København og blev frivillig på Spillestedet Stengade som Backstage Manager / Afvikler, hvor jeg fik udvidet mit netværk enormt meget. Dette ledte til en masse forskellige jobs for både bands, spillesteder og festivaler.”

Engagement og en start med et frivilligt job var altså for Kasper vejen til at blive Backstage Manager. Udover de to ting er der en tredje ting, som er enormt vigtig at have i musikbranchen: Gode kontakter:

“Ofte kræver det mange års frivillig erfaring, inden man får sit første betalte job, og selvom det kan virke unfair og op ad bakke til tider, så skal man huske at “word of mouth” er en stor ting i musikbrancen, og rygtet om den fede afvikler på ét bestemt sted kan sagtens sprede sig meget hurtigere, end man tror.”

Det fedeste ved at være Backstage Manager


En Backstage Manager sørger som sagt for, at alt spiller på dagen for koncerten. Det handler om at afvikle koncerten på bedst mulig vis så artisten, dets crew og publikum får den bedst mulige oplevelse.
Netop den gode oplevelse som en Backstage Manager er med til at facilitere er i høj kurs hos Kasper:

“For mig er den fedeste del ved mit job det sus, man oplever, når en artist træder på scenen, og publikum giver det første brøl af begejstring over, at nu skal showet igang. Tanken om at man er med til at give op til flere tusinde personer en oplevelse for livet, og har deltaget aktivt i at skabe gode minder i deres liv. Der er en magisk stemning i minutterne lige op til koncerter, som jeg ikke har fundet andre steder, og det er nok til, at jeg ikke drømmer om at arbejde med andet.”