Hvad kan jeg blive? Music Journalist

Foto: Stock
Tekst: Ditte Nebeling Jensen

 

Musikbranchen rummer mange spændende jobs, men det er samtidig en branche, som kan være svær at navigere rundt i. Hvad kan man egentlig blive? Og hvordan får man en fod indenfor?

I denne artikel stiller vi skarpt på jobbet som Music Journalist, og vi undersøger blandt andet hvilke krav, der er til jobbet, og hvilke ting man skal være særligt opmærksom på.
Som Music Journalist er det kort sagt dit job at formidle musik journalistisk. Du kan både arbejde med tekstlige medier eller inden for video, radio eller tv, og derudover kan du både arbejde freelance eller være tilknyttet et bestemt magasin eller en avis.

Jobbet som Music Journalist

Ligesom med mange andre jobs inden for musikbranchen kræver jobbet som Music Journalist en vis fleksibilitet inden for både mængden af arbejde og arbejdstidspunkter: At være Music Journalist kræver tit at man er til stede, hvor musikken sker – til koncerter, festivaler, showcases og lignende, og derfor skal man være villig til at arbejde mange timer på skæve tidspunkter af døgnet.

Ligesom i mange andre musikbranchejobs, er det de færreste, der kan leve af udelukkende at være Music Journalist. Derfor skal du være klar på måske at have noget andet at lave ved siden af, især hvis du er ny i faget.

Som Music Journalist gælder de samme journalistiske “regler”, som for alle mulige andre journalister.  Du skal altså være god til at skrive, kende din grammatik og dine kommaregler og være bevidst om forskellige journalistiske greb og genrer, der varierer alt efter om du skriver interviews, reportager eller anmeldelser. Derudover skal du have et øje for detaljen, så du fanger tastefejl, får citeret din kilde ordentligt og alt i alt forstår at sætte en tekst logisk og layoutmæssigt flot op.

Vejen til Music Journalist

Som i mange andre jobs inden for musikbranchen, er der mange om buddet. Rigtig mange mennesker har en interesse for musik og for musikbranchen, og du skal derfor vise, hvorfor netop du skiller dig ud, og hvorfor det er dine artikler, folk skal læse.

Udover et talent for at skrive kræver det en del frivilligt engagement, og en vilje til at arbejde lige det hårdere end andre. Hvis du drømmer om at blive Music Journalist, handler det derfor simpelthen om at gå igang: Start med at skriv artikler om dine yndlingsbands, om en fed ny sang du har hørt eller anmeld det seneste album du har lyttet til.
Lige så snart du har nogle artikler, du er stolt af, kan du også lettere begynde at sende dit materiale ud til forskellige magasiner, blade eller aviser. På den måde får du dit arbejde og navn ud, og du kan måske begynde at skabe dig nogle kontakter i branchen.

Der findes rigtig mange musikmagasiner og -blogs derude, og musikbrancheforløbet Innovative Artist Academy har eksempelvis lavet en liste over musikblogs, som henvender sig til upcoming artister. Denne liste kan netop også være relevant for nye Music Journalists, da blogsene i høj grad nyder godt af frivillige kræfter og tit tager imod nye skribenter.
En anden god måde at lære jobbet at kende på er eksempelvis også at starte i praktik på et magasin, en avis eller en anden arbejdsplads, hvor du får prøvet kræfter med at skrive.

At være Music Journalist handler i bund og grund om at formidle sin passion for musik og det at skrive.
Vejen dertil kan findes ved selv at tage initiativ, ved at vise (frivilligt) engagement og ved at have styr på formalia – på den måde får du skaffet dig en masse erfaring inden for jobbet, og du er allerede rigtig langt.