Hvad kan jeg blive? Social Media Manager

Foto: Christian Larsen
Tekst: Ditte Nebeling Jensen

Musikbranchen rummer mange spændende jobs, men det er samtidig en branche, som kan være svær at navigere rundt i. Hvad kan man egentlig blive? Og hvordan får man en fod indenfor?

I denne artikel stiller vi skarpt på jobbet som Social Media Manager, og vi undersøger blandt andet hvilke krav der er til jobbet, og hvilke ting man skal være særligt opmærksom på.
Som Social Media Manager strukturerer du enten et steds eller artists ansigt udadtil for dets brugere eller publikum. Det handler blandt andet om at planlægge hvilket indhold, der skal postes, og på hvilke platforme.
Vi har snakket med Christian Larsen, som er journalist- og medievidenskabsuddannet og som til daglig arbejder som Social Media Manager hos VEGA.
Christians vej til at blive Social Media Manager startede helt tilbage i MySpace-tiderne, hvor han begyndte at arbejde seriøst med sociale medier, og fik interessen for kommunikation mellem mennesker. Christian fortæller:

“For mig har det mest handlet om grundlæggende forståelse for forskellige slags mennesker […] Min uddannelse som journalist og medievidenskaber hjælper mig rigtig meget i forhold til produktion af content og forståelsen af, hvordan medier virker og hvorfor. Men som med alt andet relationsarbejde handler det i høj grad om at forstå, hvordan folk kommunikerer, og hvordan VEGA kommunikerer med dem. Det gælder uanset om man snakker med koncertgæster, rockstjerner, brokkehoveder eller samarbejdspartnere.”

Jobbet som Social Media Manager


Dagene som Social Media Manager varierer en del – det lægger Christian Larsen vægt på lige fra starten.
Derfor har vi i stedet fået ham til at beskrive en typisk uge for os:

“Min uge starter allerede om fredagen, hvor skelettet til den kommende uge bygges. Vi planlægger ugens forløb, snakker vinkler og sætter brainstorms i gang. Det er vigtigt, at vi har et godt flow i vores posts, hvor vi skal holde det relevant og vedkommende for vores mange følgere og samtidig komme ud med de rigtige budskaber.”

Det meste af ugen, fortæller Christian, går så med tidligere nævnte relationsarbejde. Det er f.eks. når han “laver content, poster nyheder, svarer på henvendelser og plejer forholdet til vores gæster både i vores mange events og i vores øvrige kanaler.” 
Det er det arbejde, der fylder allermest, også især fordi VEGA stort set producerer alt indhold selv.

Når ugen er slut skal arbejdet evalueres, og Christian arbejder her med at studere og analysere de data, hans arbejdsplads har samlet ind på deres content i løbet af ugen. Christian har hele tiden et øje på at optimere formater, post-typer og ‘tone of voice’, og derfor sammenholder han tit ugens indhold med tidligere posts.

Det fedeste ved at være Social Media Manager


Gode oplevelser. Det er en af de ting, Christian fokuserer allermest på i sit job som Social Media Manager, da vi spørger ham hvad der er det fedeste ved hans job. Derudover fortæller han:

Det fedeste er at få lov til at være VEGAs stemme udadtil. Det er altid mit mål at forlænge folks gode oplevelser – både før og efter koncerten – og vende de dårlige oplevelser til noget positivt. Når folk føler sig taget seriøst, får et smil på læben, eller tager en chance med en koncert, de ellers ikke ville være taget af sted til, har jeg gjort mit arbejde godt.”

Gode råd til fremtidige Social Media Managers


Christian Larsen giver dig her sine tre bedste råd til jobbet som Social Media Manager. Læs med – så finder du måske netop din karrierevej:

1: “Det bedste råd er at komme i gang. Få fingrene i jorden. Find nogle kanaler, du kan arbejde med. Dine egne, et band du kender, en frivillig organisation eller hvad det nu ellers kan være. Lær en hel masse af det, få noget på dit CV, og prøv så meget af som muligt. Hvis du bliver dygtig nok, så ender det med, at folk vil betale dig penge for det.”

2: “Hold fokus på det rigtige. Det tekniske ændrer sig hele tiden, og hvis du bruger for meget tid på at nørde funktionalitet, glemmer du kernen – nemlig relationsarbejdet. Jeg ser tit folk, der spørger, hvilken type posts performer bedst. Det er det forkerte spørgsmål. Det rigtige er, hvilket format der passer bedst til dit publikum og dit budskab.”

3: “Vid, hvad der skiller dig ud. Mange tror, at alle med en Facebook-profil kan blive Social Media Managers. Du er nødt til at vide, hvorfor du er mere kvalificeret end den almindelige Facebook-bruger.”