Hvad kan jeg blive? Tour Manager

Foto: Søren Lousdal Borkmann // Daniel Hjorth
Tekst: Ditte Nebeling Jensen

Musikbranchen rummer mange spændende jobs, men det er samtidig en branche, som kan være svær at navigere rundt i. Hvad kan man egentlig blive? Og hvordan får man en fod indenfor?

I denne artikel stiller vi skarpt på jobbet som Tour Manager, og vi undersøger blandt andet hvilke krav der er til jobbet, og hvilke ting man skal være særligt opmærksom på.
Vi har interviewet Søren Lousdal Borkmann, som i en årrække har arbejdet som Tour Manager, og som tidligere har turneret med navne som The Eclectic Moniker, The Minds of 99 og MØ. Vi har taget en snak med ham om hans arbejde, så du kan blive klogere på, hvad det vil sige at være Tour Manager.

Overblik, overskud og moderlige evner. Det er blot få af de ting, som man ifølge Søren Lousdal Borkmann skal have for at blive Tour Manager. Men hvordan endte han selv i den stilling?

”Jeg boede i et kollektiv i København sammen med trommeslageren i The Eclectic Moniker, som manglede en chauffør til en koncert på Samsø Festival. Turen gik rigtig godt, bandet var søde og glade, og jeg havde selv haft en god oplevelse med at være med på tour. Weekenden efter spurgte de, om jeg ville med på endnu en festival, og sådan fortsatte det hele sommeren. Jeg begyndte at gå forrest når vi ankom til festivalerne, og efter lidt tid aftale vi, at nu var jeg Tour Manager. Herefter blev jeg headhuntet til en række andre artister, også som Tour Manager.”

Søren fortæller, hvordan det som Tour Manager kræves, at man er udadvendt, og finder det naturligt at lede et blandet hold af musikere og crew, typisk under tidspres og på alle tidspunkter af døgnet. Samtidig skal man have et stort overskud og en situationsfornemmelse til at løse alle udfordringer, forudsete som uforudsete.

”Som Tour Manager er du den øverste myndighed på en tour, og ansvaret for touren er dit. Det er enormt spændende, men også meget krævende og kan være stressende.
Jobbet kræver et stort organisationstalent og et struktureret sind. Du skal kunne turde tage svære beslutninger og kommunikere disse ud til alle aktører rundt om en live-produktion.
Mange siger, at man som Tour Manager er mor for hele det hold, man er på tour med. Omsorg, psykisk overskud, god stemning og fornemmelse for mennesker er derfor ligeledes nøgleord i beskrivelsen af hvad det kræves af dig som Tour Manager.”

En Tour Managers arbejde


For alle Tour Managere gælder det, at deres arbejde altid tager udgangspunkt i en produktionsplan. Det er en detaljeret tidsplan med alle de opgaver, som dagens koncert indebærer, og som de fleste turnerende bands har liggende på en app, så alle kan følge med.
Tour Manageren er bindeleddet mellem venue, band og crew, og det er altså Tour Managerens opgave at produktionsplanen afvikles succesfuldt til tiden. Derfor, fortæller Søren er, ”kommunikation og koordination af enhver art en stor del af dagens arbejdsopgaver.”

En typisk dag som Tour Manager


En Tour Managers arbejdsdag varierer selvfølgelig alt efter størrelsen på koncerten og størrelsen på artisten, men der er alligevel en del ting, der går igen. Vi har bedt Søren om at beskrive en typisk dag som Tour Manager:

”Først på dagen mødes man med band og crew og pakker tourbussen, hvorefter man sammen kører afsted mod spillestedet eller festivalen (på engelsk venue).
Er man på en lang tour i nightliner-bus vil alle tingene været pakket på forhånd, og du vil således vågne op i nightlineren på vej mod næste show.
Fælles for alle tours er, at man har “get in” på venue, altså det aftalte tidspunkt man ankommer og kan komme i gang.
Som det første viser man bandet ind i backstageområdet, og sørger for de har det godt, kender planen for dagen og ved hvad der skal ske.
På venue møder man afvikleren, som er den person, der har ansvaret for det crew og den produktionsplan, der er på venue. Afvikleren er en Tour Managers vigtigste samarbejdspartner på venue. Med afvikleren afholder man gennem dagen en række produktionsmøder. På det første møde forventningsafstemmer man dagens produktionsplan og samtlige aftaler. Dette så man er enige om, hvad der skal ske, og så alle ved, hvem der gør hvad hvornår. Man taler hele dagen igennem i detaljer, og det er efter min mening det vigtigste tidspunkt på dagen for en Tour Manager.
Herefter forløber dagen med lydprøve, aftensmad, sikkerhedsmøde, koncert, nedpakning og transport til hotel eller næste venue. Det er Tour Managerens opgave at alle disse ting sker til tiden.
Under koncerten står Tour Manageren i siden af scenen og observerer koncerten.
Hvis der opstår en situation på scenen, hvor min hjælp er krævet er jeg klar til at gå ind og hjælpe. Der kan fx være instrumenter der vælter, eller en forsanger der stagediver, som skal have en hånd.
Jeg har typisk in-ear monitors på, så jeg kan kommunikere med band og crew via radio under koncerten.”

Det fedeste ved at være Tour Manager


Søren lægger stor vægt på, at alle dage er forskellige, når man er på tour. Der kan hurtigt opstå andre opgaver man skal tage sig af, og nogle af de ting som en Tour Manager også kan beskæftige sig med er blandt andet at gå til møder med branchefolk, varetage ”meet-n-greets” og koordinere efterfester. Herudover kommer de mere praktiske ting som at købe ekstra instrumentdele, lave papirarbejde til når man krydser landegrænser med en masse gear, eller at hjælpe til med de tekniske ting på scenen. Alt afhængig af tourens og crewets størrelse.
Søren er glad for det alsidige arbejde, og allergladest når alle de forskellige dele spiller sammen:

”En dag hvor publikum har fået en god og professionel musikoplevelse, og hvor bandet har spillet godt, er det fedeste synes jeg. Og dette på en dag, hvor alle har udført deres opgaver som planlagt, hvor der har været et godt samarbejde og man har haft det godt sammen imens.”

Gode råd til fremtidige Tour Managers


Sørens vej til at blive Tour Manager var meget autodidakt og hans råd til andre, der også drømmer om at blive Tour Manager er derfor ligeledes at gribe chancen, der hvor man kan:

”Tag med nogle af dine venner fra et mindre band på tour. Eller skriv til et mindre band du synes er fedt. Tilbyd at tage med gratis til en start. Fx som chauffør som jeg også startede med.
Det er en god måde at lære hvordan livet på tour er. Hvis du befinder dig godt på tour, så aftal med bandet, at du nu er Tour Manager. Vokser artisten, så vil produktionen og crewet også vokse. Dit ansvar vil således også blive større.
Når du har mere erfaring, kan du fx kontakte et bookingselskab, give dem dit CV, og sige de er velkomne til at kontakte dig hvis de måtte mangle en Tour Manager. Min erfaring er, at hvis du gør det godt som Tour Manager, så behøver du ikke at kontakte nogen. Så vil folk kontakte dig. Sådan er musikbranchen på mange måder organiseret.”