Interview med John Fogde – NorthSides talsmand og booker

Foto: Martin Dam Kristensen

John Fogde er talsmand og booker for musikfestivalen NorthSide. En festival, som stadig er meget ung, men ikke desto mindre er vokset med lynets hastighed og har med sin store succes virkelig bevist, at Aarhus har manglet en stor musikfestival.
Vi har taget en snak med John om musikevents og festivaler, og hans erfaring med NorthSide.

”Et event skal være unikt og have noget, som folk gerne vil have, og samtidig give dem noget, de ikke havde regnet med eller vidste, de gerne ville have. NorthSide tiltrækker primært sit publikum via musikprogrammet, men det øvrige indhold og fokus på kvalitet, service, økologi, bæredygtighed og atmosfære gør, at vi hvert år har en tilfredshedsprocent på over 90 procent. Målet er, at folk skal have lyst til at tage til NorthSide uanset, hvem der spiller, og det kan man kun gøre ved at levere på de øvrige faktorer mange år i træk” siger John.

Det er altså ikke nok at have booket en fed artist eller et fedt band. Alle faktorer skal spille optimalt. Kun på den måde vil publikum få en helhedsoplevelse, som garanterer, at de kommer igen sæsonen efter og vil anbefale eventet til andre.

Men hvordan ved man så om ens idé til et event er holdbar? John siger, at man først ved det, når man har prøvet det af. ”Der er mange idéer, der ser godt ud på papiret som fejler, og håbløse idéer, der bliver succesfulde. Men man kan hjælpe sig selv ved at se, om der er et hul i markedet, sikre sig at man har gang i et unikt projekt, alliere sig med erfarne folk, og så starte i det små i stedet for at oversatse i første forsøg.”

Da John selv begyndte i branchen var den største udfordring, at man kun har et forsøg om året. ”Der er en masse idéer i spil, og mange ting, man ville ønske, man kunne teste, inden det væltede ind med tusindvis af folk med høje forventninger. Men det er samtidig også vildt spændende at stå midt i festivalen og skulle reagere og forbedre ting, mens man kan glæde sig over alle de ting, der virker over forventning.”

Da vi spurgte ind til de genereller udfordringer ved eventmaking svarede John, at planlægning, marketing og billetsalg er det primære inden eventen eller festivalen går i gang. Herefter er det hele produktionen og afviklingen, som til tider kan være udfordrende. På en festival er der selvfølgelig én faktor, som ingen har mulighed for at komme i forkøbet. ”Vejret er altid en kæmpe faktor, og aflysninger er også en stor udfordring for festivaler. Derudover kommer et hav af ting, der dukker op, når man arbejder med tusindvis af gæster – køer, betalingssystemer, problemer forårsaget af alkohol og stoffer, sygdomme og skader, tyveri, folk der hopper over hegnet og koordinering af frivillige.”

Når det kommer til branding af events, siger John, at NorthSide, siden begyndelsen har fokuseret på at brande sig som en bynær festival med fokus på værdier såsom bæredygtighed og brugerinvolvering. Koncepter som John mener er dybt forankret i det aarhusianske kulturliv. ”Vi bruger stort set ikke konventionelle marketingskanaler, men markedsfører os i stedet via sociale medier, events og samarbejdspartnere. Det er vigtigt for os, at brandet lever året rundt, så vi arbejder hele tiden på nye tiltag, der skal brande os som mere end blot tre dage med musik.”

Vi spurgte også John, hvad han selv havde oplevet som den bedste event. Til det svarede han, at ”de bedste events er dem, som man ikke har råd til at gå glip af. Det kan være SXSW i Austin, Texas, der er årets vigtigste musikbegivenhed eller Universal Studios i Los Angeles, der kombinerer så mange elementer af underholdning, at der er noget for alle.”

John har mange gode råd til folk, som gerne vil arbejde med events: ”Sørg for at dit event er unikt: Grøn Koncert findes allerede, og du kan alligevel ikke gøre det bedre, end de gør. Allierer dig med folk, der gider alle de kedelige ting: Det er vildt sjovt at booke bands, lave pladstegninger og designe plakater, men der er nogen, der skal lave regnskab, søge tilladelser hos kommunen og sørge for, at der bliver ryddet op. Er der ikke styr på det, får du aldrig lov til at lave event nummer to. Giv folk mere end de forventer. De skal have det, der står på plakaten, men sørg for, at der er overraskelser og andet, der får folk til at føle, at de fik noget ekstra for pengene.”