Interview med Ole Dreyer – talsmand for Tinderbox Festival

FOTO: Alex Nyborg Madsen

Ole Dreyer er talsmand for Danmarks nye festival, Tinderbox, som finder sted i Tusindårsskoven i Odense. Vi har taget en snak med Ole om Tinderbox og festivalbranchen.

Ole beskriver Tinderbox’ musikalske profil som værende meget bred – fra pop til hård rock, henover hiphop til EDM. Tinderbox står klart med et stærkt program, hvor rigtig mange genrer er repræsenteret. Kunstnere som Faith No More, MØ, Major Lazor, Robbie Williams, The Cardigans vil pryde Tusindårsskoven med god musik i tre dage.

Som ny festival er det imponerende, hvor populær Tinderbox er blevet, på meget kort tid. Ole begrunder dette med et godt musikprogram og en stærk arbejdsindsats: “Vi har tilbudt en ny type festival med et super stærkt musikprogram. Og så har vi arbejdet benhårdt med lokale medier, nationale medier og ikke mindst vores 45.000 følgere på facebook.”

Hvilke tanker og overvejelser ligger der så bag bookingen af en kunster? Ole svarer, at de skal være interessante og aktuelle. Som eksempel er Cardigans en rigtig interessant booking, da den svenske popgruppe ikke har udgivet noget sammen i flere år. Derfor er Tinderbox en unik mulighed for at se den svenske gruppe, som har fået stor international anerkendelse gennem årene. Festivalen byder også på en lang række af aktuelle navne såsom førnævnte Major Lazor, Calvin Harris, Ellie Goulding, The Prodigy og mange mange flere.

Vi spurgte Ole, hvad de største udfordringer var, da han selv startede i branchen. “Der er masser… Det kan jeg ikke svare på. Det er 35 år siden. Dengang var det vel at få udgivet en plade, 7” vinyl. Det var dyrt og besværligt.”

Hvad er så generelt de største udfordringer i musik- og festivalbranchen, og hvad kan man gøre for at komme dem til livs?

“Festivalbranchen har mange; orkestrene er dyre, så man skal indkøbe de rigtige artister – de som er spændende og attraktive for publikum. Det kræver stor ekspertise og viden. Desuden er der rigtig mange festivaler i hele verden, der ønsker at booke de samme artister, som jo ikke kan være på mange forskellige steder den samme dag. Derfor er planlægningen for managements/bookere for artister nødt til at lægge et krævende puslespil, hvor de prioriterer benhårdt, hvilke lande og festivaler, de vil spille. At rejse er dyrt, så det skal også hænge sammen rent geografisk/routing mæssigt.”

Som en sidste detalje tilføjer Ole, at vejret i Danmark er en stor udfordring – “man håber altid på sol og sommer – men det regner jo en del.” Selvom god musik kan redde den mest grå og regnfulde dag er og bliver vejret en altafgørende faktor for en udendørs festival.

Vi befinder os i en tid, hvor der konstant dukker nye festivaler op. Selv i Danmark findes der utallige festivaler i forhold til landets lille størrelse. Ifølge en rapport fra Roskilde Universitet fra 2010, var intet mindre end 170 festivaler registreret på daværende tidspunkt. Dette er selvfølgelig en utrolig positiv ting, da det afspejler vores interesse for musik og kultur og ikke mindst fællesskab, som man må sige er fundamentet for enhver musikfestival. Denne konstante udvikling i festivaler betyder også at det bliver endnu mere vigtigt at skille sig ud og bevare en unik status. Ole Dreyer fortæller, at “det kræver dygtighed og viden om markedet, og publikums ønsker. Hårdt arbejde, og at man er lydhør og kreativ.”

Fra gang til anden må man også opleve at festivalens booking er stik modsat publikums og hvordan håndterer man så dette? Ole siger, at det faktisk ikke sker så ofte, men tilføjer, at “vi [Tinderbox red.] også har en forpligtelse til at vise publikum nye og interessante artister.” Tinderbox samlede program mener Ole er festivalens mest succesfulde booking, fordi “hver dag nærmest har niveau til at bære en hel festival i sig selv.”

Vi spurgte Ole, hvad den bedste musikoplevelse, han selv har haft var. Ole fortalte, at der havde været så utrolig mange, at det ikke var til at svare på. “Men generelt er det, når artisten leverer noget unikt og på en unik festival, der vil noget spændende med publikum og hvor jeg har været i godt selskab.”

Som det sidste spurgte vi Ole, hvad han havde af råd til andre, som i fremtiden gerne vil arbejde med festivaler og booking af musik. Han svarede, at man skal arbejde hårdt og målrettet, men vigtigst af alt “tro på dig selv – ellers får du aldrig andre til at gøre det”.

Læs mere om Danmarks nye festival Tinderbox