Joachim Cedlöf, Promotion Manager hos Universal Music Sweden: »Fortæl mig hvorfor du elsker Led Zeppelin II så meget som du gør og sammenlign det med hele ABBAs bagkatalog!«”

Foto: PR

Promovering og kommunikation er en stor del af musikbranchen og kan gribes an på mange måder – for hvordan skaber man den rigtige ramme for flere forskellige unikke artister? – og hvordan får man musikken ud til de helt rigtige lyttere? Det er blandt andet nogle af de overvejelser Joachim Cedlöf sidder med i dagligdagen som Promotion Manager hos Universal Music i Sverige – vi har hørt ham om, hvordan han startede i musikbranchen og hvad han mener, er særlig vigtigt i arbejdet med promovering af artister.

Hvordan kom du ind i musikbranchen?

– Jeg startede i musikbranchen tilbage i 2016 i forbindelse med et praktikophold som SoMe manager for det svenske pladeselskab Woah Dad. Hvordan det skete er faktisk en ret sjov historie: 

Jeg skulle egentlig mødes med en af stifterne til en jobsamtale på deres kontor, men da jeg ankom, var kontoret lukket. Pludselig hører jeg et bilhorn dytte bag mig. Jeg vendte mig om og så da en mand i guldfarvet dynejakke, som vinklede med armene og signalerede til mig, at jeg skulle hoppe ind i hans bil. Jeg kendte kun stifteren af navn og havde aldrig mødt ham før, men jeg gættede på, at det nok måtte være ham. Så jeg hoppede ind i bilen, hvor han sad med sin telefon i hånden (som forresten sad i et gigantisk cover formet som en hotdog), og råbte af en stakkels filmproducer. Vi kørte afsted i fuld fart, uden jeg havde nogen idé om, hvor vi skulle hen eller om denne her fyr overhovedet var den ham. Fem minutter senere lægger han endelig på, og på det her tidspunkt er jeg begyndt at blive ret nervøs. Efter at have introduceret mig selv, begynder han at spørge om de her mærkelige spørgsmål: “Fortæl mig hvorfor du elsker Led Zeppelin II så meget som du gør og sammenlign det med hele ABBAs bagkatalog!”. Sådan bliver det ved, mens vi kører umotiveret rundt i nabolaget – og 25 svedende minutter senere satte han mig af ved sit kontor.
Jeg kan ikke rigtig huske særlig meget af situationen, eller hvordan jeg var i stand til at svare på hans spørgsmål, men på mystisk vis endte jeg med at få jobbet.

Hvad er din rolle i musikbranchen?

– Nu arbejder jeg som én af to Promotion Managers på Universals internationale kontor i Sverige. Pladeselskaberne jeg beskæftiger mig med tæller blandt andet Def Jam, Republic, Polydor, Island US og Decca. 

Hvad er det vigtigste at kunne i arbejdet som Promotion Manager? 

– Kommunikation er helt klart essentielt, da der ofte er mange forskellige behov som skal stilles. Hvad personen der repræsenterer artisten, kunstneren selv eller journalisterne vil have, stemmer ikke altid overens og at kunne navigere mellem de forskelliges ønsker hjælper meget. Det er væsentligt at have en god forståelse for the projekt du arbejder med, så du formår at finde ud af, hvor din indsats gør den største forskel. Det er ikke kun vigtigt med høje ‘reach’ tal, det er lige så vigtigt at nå ud til de rigtige personer. 

Er der nogle tendenser i musikbranchen, du synes er særligt spændende fortiden?

– Promovering generelt er ret interessant lige nu, da både medie- og musikforbruget har ændret sig radikalt over de sidste 10 år. Hvis det eneste mål er at øge streamingtal, ville det være svært at legitimere nogen form for ‘old school’ presse. Artikler, interviews og endda store TV performances påvirker sjældent streamingtal overhovedet. Med det sagt, tror jeg stadig fuldt ud, at musik journalistik gør en forskel på den lange bane. Det kan helt klart hjælpe med at etablere og udvikle en kunstners karriere, hvis det gøres på den rigtige måde. Men det afhænger selvfølgelig også af artisten. Gjort på den rette måde, kan en unik dialog mellem kunstner og en dygtig journalist bringe perspektiver og kontekst til musikken, som artisten ville have svært ved at kommunikere gennem deres egne SoMe platforme. Men så igen, er der utallige eksempler på artister, som slår igennem med ingen medie involvering overhovedet. Jeg tror i sidste ende, at det er artister som er afgørende.

Hvorfor er det vigtigt at holde sig opdateret på og kende til de forskellige mekanismer i musikbranchen?

– Fordi den ændrer sig hurtigere end nogensinde før! I en tid hvor de gamle regler i industrien konstant ændrer sig og bliver udfordret, er mulighederne også større, hvis du bare holder nøje med dine omgivelser. 

Drømmer du også om en fremtid i musikbranchen? Måske som Promotion Manager?
Ansøg om en plads på karriereforløbet
Innovative Music Management
og følg din drøm!