Jakob Johansen_Jura i musikken

Jura i musikbranchen: Interview med Jakob Johansen fra Musikkens Juridiske Rådgivning

Når musikken skal udgives, er jura en uundgåelig del af musikbranchen. Det skal afstemmes og der skal styr på kontrakter, aftaler, rettigheder… listen er lang. Vi har taget en snak med jurist og musiker, Jakob Johansen, om, hvordan han endte i den juridiske del af musikbranchen. 

Musik og jura…?

For Jakob er livet som musiker og livet som jurist som udgangspunkt modsætninger. Alligevel er det de brancher, han har valgt at kombinere med firmaet Musikkens Juridiske Rådgivning. Faktisk er den kontrastfyldte hverdag fuldstændig bevidst.

– Først tog jeg en uddannelse på det rytmiske konservatorium i København som bassunist. Efter konservatoriet levede jeg livet som musiker. Så gik der en 4-5 år, så tog jeg en omgang mere med studierne – denne gang en bachelor og kandidat i erhvervsøkonomi og jura. Som musiker tog jeg livet lidt, som det kom. Men efter nogle år kunne jeg mærke, at min personlighed havde brug for lidt mere struktur og variation. Derefter tænkte jeg egentlig lidt at finde det tørreste, og den største modpol til musikken, jeg kunne finde. Så tænkte jeg: Jura og økonomi – det må være det tørreste, der findes. Så var det det, jeg tog.

Efter kandidatuddannelsen fra det rytmiske konservatorium i København, levede Jakob Johansen livet som musiker, med alt hvad det indeholder. Enormt omskiftelige arbejdstider og hverdage, der ikke havde den store struktur. Og selvom interessen for musik aldrig forsvandt, så var hverdagen som musiker ikke noget, Jakob trivedes i.

– I starten var det egentlig mest fordi jeg kunne mærke, at min hjerne gik i stå af musikerlivet. Jeg blev kun udfordret på musiksiden, men ikke af andre sider – det måtte jeg selv opsøge. Jeg havde lidt brug for det der med at tage et studie, hvor der kommer nogen og lægger en bog foran en, og så tester en i det, man har lært. Og så var der da hele tiden den der tanke om, at jeg måske kunne kombinere de interesser på et tidspunkt – hvis muligheden bød sig.

Som studiet gik fremad, blev mulighederne for at kombinere jurastudiet med musikerlivet større og større. Desuden var der en helt lavpraktisk grund til, at Jakob i løbet af studietiden ikke havde mulighed for at give helt afkald på musikken.

– Jeg arbejdede i musikbranchen hele vejen igennem jurastudiet. Jeg havde ikke mere SU, så det var spillejobs og undervisning oveni fuldtidsstudiet. Da tilvalgsfagene så kom, gav det bare mening, at det var musikkens vej, jeg skulle gå.

Job hos Warner Music Denmark

Når man skal lande sit første job i musikbranchen, så er det afgørende, at man har tråde og trække i. Heldigvis havde Jakob et stort netværk fra konservatoriet og livet som musiker. Derfor var han heldig at få ‘et af de der jobs, der aldrig bliver slået op’. 

– Det første job jeg fik, var gennem direktøren fra Warner Music Denmark, som jeg lavede musik sammen med i gamle dage. Han manglede en klaverlærer, så han spurgte mig, om jeg kunne undervise ham. Jeg henviste ham så til nogen andre, jeg synes var mere kompetente som klaverlærer. Men jeg sagde til ham, at jeg stod og manglede et job som jurist, når jeg var færdig på studiet. Han manglede tilfældigvis en jurist inde på Warner. Det var en af de der situationer, hvor man får det der job, som aldrig blevet slået op, fordi man kender hinanden i forvejen.

I dag har Jakob sit eget firma, Musikkens Juridiske Rådgivning, der udfører juridiske opgaver på en bred vifte af musikbranchens områder. Livet som selvstændig jurist har åbnet lige præcis de muligheder, som Jakob har brug for i hverdagen. Der er struktur og faste opgaver – men der er stadig tid til at dyrke musikken og den kunstneriske interesse.

– Jeg bestemmer det hele 100% selv. Jeg har ikke nogen ansatte. Jeg tager ind på mit kontor og arbejder med de sager, jeg kører. Det kan være folk, der har brug for hjælp til alt muligt i musikbranchen. Måske har de fået en kontrakt, de har svært ved at forstå. Måske skal de have den forhandlet til en bedre kontrakt. Måske står de og skal lave en kontrakt til et eller andet, de skal til at udgive. Generelt giver jeg rådgivning omkring økonomi og andre ting i musikbranchen, som folk normalt ikke gider. Det kan godt blive lidt tørt at sidde alene og lave juraarbejde hver dag. Derfor er det rart, at der også er musikken, hvor det hele er lidt mere løst.

Et godt råd til musikbranchen

Musikbranchen er en hård branche at starte i. Alligevel har Jakob et godt råd, han gerne vil give til folk, som er i begyndelse af deres karriere. 

– Jeg havde en lærer på konservatoriet, der havde en seddel på sin telefon, hvor der stod “husk at sige nej”. Jeg tror, det vigtigste i min karriere har været at huske at sige nej. Nogen gange kan man godt have fomo, men hvis man siger ja til alt, så er det svært at udforme sit liv, som man gerne vil have det. Man skal ikke lade de tilbud, der kommer, bestemme hvad man gør. Det skal være lysten, der driver det.

Derudover understreger Jakob også, at musikbranchen er nådesløs, og at man skal være godt forberedt på, hvad man går ind i, når man starter.

– Rimelighed i branchen er nærmest umuligt. Folk prøver virkelig, men fordelingen af penge bliver altid lidt skævvredet, uanset hvor gode intentioner man har. Selv når folk laver aftaler om at dele kagen 50/50, vil det altid være lidt uretfærdigt for den ene part. Det er nok det sværeste: at lave rimelige aftaler. Tingene ændrer sig også altid så snart, der komme penge på bordet. De svage skal være klar over, at branchen ikke er noget kollektiv. Det er benhård business. Man bliver ikke nødvendigvis bare passet på derude – man skal passe på sig selv.

Har du også en idé til, hvordan du kan kombinere din uddannelse med et arbejdsliv musikkens verden? Så er et forløb Innovative Music Management måske noget, der kan give dig et skub i den rigtige retning