Maties Gormsen: “Koncerten gik udsolgt og gav os mod på at sætte endnu en koncert op på Ideal Bar, som heldigvis også blev udsolgt.”

Foto: PR

Tekst: Sofie Segall

Midt imellem en musikbranche i forandring og en fuldt booket sommer, møder vi artist-og tour manager Maties Gormsen. I 2015 grundlagde han firmaet Matiego, hvor han fungerer som både artist og tour manager for en række danske artister. Hans rødder i den danske musikbranche, går dog noget længere tilbage. Allerede året efter gymnasiet var han på tourné i USA og Canada og kort efter det stablede han en koncert på Ideal bar på benene – med ingen mindre end Alex Vargas. 

Hvad er din rolle som artist-og tour manager for Matiego? 

I korte træk kan man sige, at begge roller går ud på at have overblik og at sørge for at logistik og budget overholdes samt at man værner om det team der er med og sørger for at alle har det så godt som muligt. Jeg startede som tour manager tilbage i 2012 og grundlagde min virksomhed Matiego i 2015, da jeg havde rigtig travlt som tour manager samtidig med, at jeg læste en bachelor på Roskilde Universitet. I efteråret 2018 kastede jeg mig for alvor ud i artist management med min første artist, BATHSHEBA, og i dag, to år senere, har jeg tre artister på min roster. 

Hvordan gik det op for dig at du gerne ville arbejde i musikbranchen? 

Jeg har altid elsket at lave events og andre arrangementer. Det der med at bruge en masse tid på at organisere noget og så afvikle det og se glæden hos dem, som er til stede – det har altid været en kæmpe drivkraft hos mig. Efter gymnasiet blev jeg spurgt, om jeg ville med på en tourné med bandet The Asteroids Galaxy Tour gennem USA og Canada. Jeg fungerede som et sæt ekstra hænder og med en masse hatte på, både som assistent til tour manageren, stage manager, baggearsmand, merchandisesalg og meget mere. Under tournén blev jeg helt sikker på, at det var i musikbranchen og meget gerne i forbindelse med liveshows, at jeg skulle være.  

Og hvad gjorde du så for at få det til at ske? 

Jeg tænkte, at jeg måtte udvide mit netværk i musikbranchen og jeg flyttede derfor til London i mit andet sabbatår, hvor min storebror Dyre, der er producer og lydmand bor. Her mødte jeg Alex Vargas, som tog mig under vingen og introducerede mig til sit netværk. Jeg så et koncept ved navn ‘Din Koncert’ som Vega stod bag, der i korte træk gik ud på at du kunne arrangere en aften og få Ideal Bar til rådighed som venue. Derfor spurgte jeg Alex, om ikke vi skulle sætte en koncert op i København og det gjorde vi så. Koncerten gik udsolgt og gjorde, at vi et lille halvt år senere lavede endnu en udsolgt koncert på Ideal Bar. Alex blev kort tid efter signet til Copenhagen Records og siden da har jeg været med som tour manager for ham. 

Hvad har været din vildeste dag på job? 

Der er så mange gode, vilde og forskellige oplevelser i det job jeg har, så det er bestemt ikke nemt at vælge en enkelt dag ud. Det er jo sådan i denne branche, at det altid er det næste show eller den næste udgivelse, der er den vigtigste, hvilket også holder spændingskurven oppe ved arbejdet. 

Men en af de dage der skiller sig ud, var i sommeren 2016, da Alex Vargas skulle spille på Roskilde festival for første gang. Vi skulle spille på Gloria, som viste sig at være lidt af en fejlbooking, da der er plads til ca. 1500 mennesker og der stod ca. 10.000 i kø. Det var bare en helt vild oplevelse at stå på Roskilde med en artist for første gang og at der så dukkede 6-7 gange så mange mennesker op, som der var plads til i hallen. En helt proppet koncert er en drøm for alle på holdet omkring artisten og i og for sig også for publikum, i hvert fald for dem som kommer ind. På sådan nogle dage er der en helt speciel energi og stemning, som har det med at efterlade mine kollegaer og jeg i en fælles lykkerus med følelsen af, at vi har verdens bedste arbejde. 

Har du mærket nogle ændringer i musikbranchen det seneste år? 

Der er ingen tvivl om at 2020 bærer præg af Covid-19-situationen og at det har haft en kæmpe indvirkning på musikbranchen. Herunder specielt på live-siden af branchen, da det virkelig er gået ud over koncert- og festival-afvikling. Denne side af branchen er super vigtig for at få forretningen til at hænge sammen. Det er i lige så høj grad vigtigt for artister at komme ud og spille, skabe indtryk, inspiration og relationer til deres lyttere og fans. Derudover var der lige en konflikt mellem YouTube og KODA, som nu heldigvis er blevet løst og dansk musik igen er tilgængeligt på YouTube. 

Hvad har det betydet for dig i dit arbejde?

Som tour manager har det betydet, at alle de planlagte koncerter og festivalshows blev aflyst og dermed at jeg mistede en stor del af min årlige indkomst. Som artist manager har det også kunnet mærkes ved at de festivaler, som mine artister skulle have spillet på, desværre er blevet aflyst. Det betyder, at vi ikke kommer ud på nogle af de steder, hvor man kan få nye fans og følgere. Det kan normalt være afgørende for, om man som ny artist klarer sig gennem nåleøjet. Det er vigtigt for mig at sige, at det har ramt rigtig mange af mine kollegaer og at alle bookingbureauer, underleverandører og alle dem (man som publikum) ikke kender til eller tænker over er med til at få et show op og køre, har det virkelig hårdt økonomisk. 

Tror du at de nye initiativer der er blevet skabt, vil høre ved i fremtiden? 

Jeg tvivler på at koncepter som drive-in koncerter er noget, der for alvor kommer til at sætte sig fast som et koncept. Men idéen opstod jo ud af at mange havde en kæmpe lyst til at opleve kultur, specielt ovenpå at alle festivalerne blev aflyst. Samtidigt skulle man kunne holde afstand til andre mennesker, og i og med en bil i princippet fungerer som et glasbur, var det jo en oplagt måde at samle folk “på afstand” til oplevelser i form af live musik, stand-up eller underholdning. Mange af de initiativer der kører som følge af Covid-19 kommer jo fra hvad vi kendte i forvejen, men de er blot tilpassede restriktionerne. Jeg tror at folk hungrer efter at stå sammen og danse og gå til koncerter som vi gjorde i 2019

//Udgivet d. 12/10/2020