Mød​ ​Emilie​ ​Pil,​ ​A&R​ ​Trainee​ ​hos​ ​Sony​ ​Music​ ​Denmark

”Det​ ​vigtigste​ ​er,​ ​at​ ​man​ ​tør​ ​stole​ ​på​ ​sig​ ​selv​ ​og​ ​sin​ ​mavefornemmelse,​ ​ellers er​ ​alt​ ​det​ ​andet​ ​lige​ ​meget.”


Vi mødte Sony Musics ene A&R Trainee, Emilie Pil, til en snak om, hvordan hun endte hos Sony, hvordan arbejdsdagen typisk ser ud, og hvilke kvaliteter man skal have for at kunne være A&R i musikbranchen i dag.

Som A&R Trainee hos Sony​ ​Music​ ​i​ ​Danmark​ indgår Emilie Pil i et to-årigt forløb, sammen med en anden Trainee. I tiden som Trainee skal hun lære de vigtige værktøjer, jobbet som A&R kræver, og i sidste ende blive klædt på til at varetage alle opgaverne, der følger med jobbet, selv. I løbet af de to år bliver Emilie sluset mere og mere ind i jobbet og overtager flere og flere arbejdsopgaver selv. I sidste ende er det afsluttende projekt, at Emilie skal signe sin første artist til Sony Music.

Hvordan​ ​fik​ ​du​ ​jobbet​ ​som​ ​A&R​ ​Trainee​ ​hos​ ​Sony?


”Jeg så, at Sony havde lavet et jobopslag på Facebook, og synes at det så virkelig interessant ud. Jeg ville gerne arbejde i musikbranchen og tænkte, at det var en spændende vej ind. Jeg var i gang med en uddannelse som mediegrafiker og vidste jo godt, at hvis jeg fik det tilbudt, så måtte jeg droppe ud af min uddannelse. Så jeg var faktisk rigtig meget i tvivl, om jeg skulle sende ansøgningen afsted, og jeg sendte den først sådan to timer inden deadline, for jeg tænkte, at jeg alligevel ikke ville få jobbet. Men jeg sendte så en ansøgning, hvor jeg bare var meget ærlig. Når jeg har søgt jobs før, så har det jo været ”Jeg kan finde ud af det her, fordi jeg har lavet det her og det her”, men jeg havde jo ingen erfaring som A&R. Så jeg var bare meget ærlig om, at jeg elsker musik, og at jeg selv føler, at jeg har talent for at spotte, hvad der fungerer godt. Efter to samtaler, først en omkring musik og bagefter en mere ”normal” jobsamtale, så endte vi med at være to tilbage. Sony valgte til sidst at oprette en plads til os begge to, fordi vi er så forskellige. Vi komplimenterer hinanden rigtig godt, så det er jeg super glad for. Så jeg har bare virkelig været ærlig, og taget en chance.”

Hvordan​ ​ser​ ​en​ ​typisk​ ​arbejdsdag​ ​ud?


”Som A&R Trainee kommer dagene til at ændre sig, jo længere ind i forløbet jeg kommer. Men lige nu møder jeg ind, og så tjekker jeg mailen og hitlisterne. Jeg ser om det er kommet noget nyt ud, og lytter til alle nye sange. Det vigtigste er jo, at vi hele tiden har fingeren på pulsen med, hvad der fungerer rigtig godt på markedet lige nu, og hvad tendenserne er. Hvordan kan det være, at sådan nogle som Ed Sheeran og Justin Bieber bare laver guld hele tiden og fejer alt væk fra hitlisterne? Det er sådan noget, jeg kigger på hele tiden. Så lytter vi også til de indsendte demoer, hvis der er nogle af dem. Men egentlig bruger jeg størstedelen af min tid ved computeren med hovedtelefoner på, og så researcher jeg på Facebook, Soundcloud og så videre. Lige pludselig så er der jo noget fedt!”

Emilie er stadig ny i stillingen og blev ansat hos Sony tidligere i år. Som forløbet skrider frem, overtager hun flere og flere af de vigtige arbejdsopgaver, der følger med jobbet som A&R hos et stort pladeselskab.

”Når jeg kommer mere ind i gamet, så skal jeg jo begynde at række ud til folk, når jeg finder nogle interessante ting. Det er jeg allerede begyndt så småt på nu. Men så er det jo noget med at få hevet dem ind til nogle møder, få nogle flere demoer, og i sidste ende når alt bare fungerer, så få sat dem op med nogle producere, der forstår lyden, og hvordan den lige skal skæres. Og i sidste ende så handler jobbet jo om, at jeg bliver den som signer artisterne og derfra indgår et tæt samarbejde med dem omkring alt fra de strategiske til kunstneriske beslutninger. Det er mig som skal afgøre, om det ligesom er noget, vi hos Sony har lyst til at investere i.”

Hvilke​ ​kvaliteter​ ​er​ ​gode​ ​at​ ​have,​ ​hvis​ ​man​ ​vil​ ​være​ ​A&R?


”Man skal have en god mavefornemmelse. Det tror jeg faktisk er det vigtigste. Man skal virkelig være sikker i sin sag. Så jeg tror, det er en god blanding af, at man skal skabe sig et godt netværk, og så være sindssygt god til at bruge det, samtidig med at man også skal turde at lukke fuldstændigt af for andres meninger og stole 100% på sig selv og ens mavefornemmelse. Så skal man være åben, det handler sygt meget om netværk. Man skal jo kende alle, og man skal være en, folk har lyst til at komme til. Man skal have den der helt basale kærlighed til musik. Man skal virkelig brænde for det. Jeg hører jo musik hele tiden, men når jeg har siddet med hørebøffer på i syv timer, så bliver man selvfølgelig træt. Så man skal virkelig synes, at musik er det fedeste i hele verden. Men det vigtigste er, at man tør stole på sig selv og sin mavefornemmelse, ellers er alt det andet lige meget.”

Har​ ​du​ ​nogle​ ​gode​ ​råd​ ​til​ ​folk,​ ​der​ ​drømmer​ ​om​ ​et​ ​job​ ​som​ ​A&R?


”Man skal selvfølgelig have fingeren på pulsen i forhold til alt, hvad der foregår i musikbranchen. Læse musikblogs, deltage aktivt i branchen og samfundet omkring musikken, koncerter, kurser og så videre. Jeg tror også virkelig, det gælder om at gøre opmærksom på sig selv. At turde skrive ind til folk ”Hey jeg elsker musik”, og så er der måske en stilling ledig et eller andet sted i huset. Man skal bare starte et sted og gøre opmærksom på sig selv. Så er det jo lige meget, om man starter med at tømme skraldespande, hvis man bare gør opmærksom på, at man er der, så rykker det lige pludselig. Men altså – tag nogle chancer! Jeg kunne også bare have kigget på stillingsopslaget og tænkt, at jeg ikke ville søge det, fordi jeg aldrig ville få det. Men man er nødt til bare at søge, hvad man kan og hele tiden være opmærksom på, hvad der foregår rundt omkring, så man kan vise, at man er der!”

 

Interviewet blev foretaget på SPOT Festival 2017.
Skrevet af Line Mortensen