Mød musikbranchen – Anders Hede, Kommerciel Chef for Musikhuset Aarhus: Uanset hvad, så er en seriøs interesse for musikken ikke noget dårligt udgangspunkt

Foto: PR
Tekst: Martin Rahbek

Anders Hede er lidt af en musiknørd og omtaler blandt andet sig selv som vinylentusiast. Til daglig er han Kommerciel Chef for Musikhuset Aarhus, hvor han primært sørger for at holde styr på de mange samarbejder ‘ud af huset’, så at sige. Altså, erhvervs-networking i stort format. Derudover er han tilknyttet som underviser på brancheforløbet Innovative Music Management, hvor han deler ud af sin brede erfaring.

Musikhuset Aarhus har lidt den samme betydning for Aarhus som Operahuset har for København. Men hvor Operaen er et såkaldt ”egenproducerende kulturhus”, der laver få forestillinger om året fra bunden af, er Musikhuset Aarhus mere et ”roadhouse”, som køber og sælger færdigproduceret kultur, og derfor præsenterer mange forestillinger i vidt forskellige genrer.  Som Nordens største Musikhus er hovedfokus selvfølgelig på musikken, men det er også et kulturhus med stort K, der byder på meget mere end ‘bare’ musik. Musikhuset Aarhus har uden tvivl været lidt af et trumfkort i kåringen af Aarhus som Europas kulturhovedstad 2017, og det huser både Musikhuset i sig selv samt Den Jyske Opera, Det Jyske Musikkonservatorium, Familieteatret Filuren og Aarhus Symfoniorkester.

Vi har altså fat i en stor spiller inden for danske kulturinstitutioner. Og store spillere kræver stærke profiler og en solid organisatorisk styring. Det er her, Anders Hede kommer ind i billedet. Vi har snakket lidt med ham om hans daglige arbejde og vejen dertil. Han fortæller også om succesoplevelsen ved at være med i udviklingen af Musikhuset. Og så giver han gode råd om at arbejde i musikbranchen.

Læs med her.

Ild i pejsen


Anders er som sagt en musiknørd, og den generelle interesse har været der fra barnsben af. Han har tjek på de tekniske aspekter, men kan også godt lide at dykke ned i den oldschool, analoge del af musikkens verden. Han nailede aldrig lige at blive udøvende, men nyder musikken fra den anden ende af højtaleren. Og så var hans mulighed for en ansættelse i Musikhuset bogstaveligt talt lige ved at gå op i flammer – men det gjorde den heldigvis ikke.

“Min vej ind i branchen skyldes egentlig en tilfældighed. Jeg var ved at tænde op i en pejs i et sommerhus på Vestkysten, og i den avis, jeg var i gang med at sætte ild til, var en stillingsannonce fra Musikhuset, hvor de søgte en marketingchef. Jeg fik hurtigt pustet flammen ud og gemte annoncen i lommen. Men interessen for musik har altid været der. Fra mine teenageår, hvor jeg arbejdede som lydtekniker og DJ ved modeshows i Tivoli Friheden og forskellige indkøbscentre og til i dag, hvor jeg har min professionelle gang i Musikhuset og nørder privat med vinylplader og andet analogt bras. Jeg har, som så mange andre, forsøgt at lære at spille et instrument, men har hverken talentet eller tålmodigheden, så jeg må lytte fra sidelinjen, hvilket faktisk slet ikke er så tosset endda.”

Akkvisition, konceptudvikling og vedligehold”

Opgaven som Kommerciel Chef handler om at agere et ansigt udadtil i den erhvervsbaserede del af Musikhuset, som arbejder sammen med over 100 engagerede virksomheder. Partnere og partnerskaber er nøgleord i Anders’ arbejde – og dertil følger blandt andet fundings og at stille værktøjer til rådighed for virksomhederne.

“I dag består mit arbejde i at fokusere på partnerskaber med organisationer og virksomheder udenfor branchen, og arbejde med at optimere den del af Musikhusets indtægter, der ikke stammer fra almindeligt og privat billetsalg. Det vigtigste ansvarsområde består af akkvisition, konceptudvikling og vedligehold af Musikhusets Erhvervsnetværk, hvor vi samarbejder med flere end 100 virksomheder, der har valgt at engagere sig i Musikhuset og har knyttet tætte bånd til os. Det har de, fordi vi kan hjælpe dem i deres arbejde med at tiltrække nye kunder og holde fast i de eksisterende. Vi kan også stille en række vigtige værktøjer til rådighed for dem, som de kan anvende i deres medarbejderloyalitetsprogrammer – et område der er vigtigere end nogensinde før, med tanke på den nuværende arbejdsmarkedssituation. Derudover indeholder jobbet med funding, erhvervsarrangementer og storsalg.”

Ps: ‘Akkvisition’ betyder at erhverve sig noget, eksempelvis nye kunder til sin business. Så dét er altså også en af Anders’ arbejdsopgaver.

 

Skab et stærkt netværk med Innovative Music Managements mange dygtige undervisere 
 

 

En succes uden lige


Musikhuset rummer årligt over 1.000 arrangementer med mere end 350.000 solgte billetter og over en million besøgende. Man kan med en vis sikkerhed sige, at udviklingen af huset er en succeshistorie – en historie, som Anders er en del af og bryster sig ved. Dette skyldes særligt, at netop hans område har skabt en eksplosiv vækst i ovennævnte netværk og tilbyder erhvervslivet noget ganske unikt.

“Med næsten 20 år i branchen har jeg masser af historier om sære og skæve forløb og projekter, som fik en lykkelig afslutning, men overordnet set har den største succeshistorie uden tvivl været hele husets udvikling, hvor vi i dag står som Nordens største Musikhus med flere end 1.000 arrangementer og op til 350.000 solgte billetter årligt. Vi har seks sale og 10 scener og er hjemsted for Musikhuset, Den Jyske Opera, Det Jyske Musikkonservatorium, Familieteatret Filuren og Aarhus Symfoniorkester. På den gode side af en million mennesker går gennem huset på årsbasis, og vi har opnået et uhørt højt niveau af kundetilfredshed og kendskabsgrad. Fra mit eget område kan vi konstatere, at vi i løbet af en forholdsvis kort årrække har tredoblet antallet af virksomheder i netværket, og kan tilbyde erhvervslivet noget, som jeg mener, er Danmarks stærkeste sponsorpakke.”

Det skal gøres rigtigt


For Anders handler det her job først og fremmest om den kulturelle oplevelse ved en koncert eller en forestilling. Den følelse, man sidder med, når man har oplevet noget, som uden tvivl er en succes. Hele rusen ved at være tilstede og blive inddraget i den kunstneriske fremførsel. Men dernæst er det også vigtigt for ham, at den kulturelle verden og erhvervslivet snakker sammen og går hånd i hånd om at skabe værdi.

“Dynamikken, engagementet, dedikationen, professionalismen, kreativiteten og det kunstneriske niveau hos de optrædende og folk bagved scenen er noget, som imponerer hver gang. Og uanset hvor mange gange man oplever publikums begejstring ved selve koncerten eller opførslen af en forestilling, så er det ikke noget, man nogensinde bliver træt af. Jeg bliver hver gang mindet om, at det til syvende og sidst er derfor, at vi gør, det vi gør. For at gøre folk glade. Berige, bevæge og begejstre. Men det er også en fornøjelse at se, hvordan erhvervslivet i stadig højere grad har formået at skabe værdi på baggrund af samarbejdet med kulturen og sporten. Der er skabt en bred erkendelse af, at et tæt partnerskab mellem kulturen og forretningsverdenen kan give en betydelig konkurrencemæssig fordel for begge parter, hvis det bliver gjort rigtigt.”

Det handler om flair og interesse


Musikbranchen rummer mange elementer og en bred skare af fokusområder, som alle er i spil for at få tingene til at gå op i en højere enhed. Ifølge Anders bør man forkaste den romantiske idé om, at kunsten kan leve på egen hånd. Det kræver mange faktorer at føre kunst ud i livet. I hvert fald, hvis den skal have succes. Og Anders’ råd til andre i branchen er derfor baseret på den generelle interesse og på at finde det, du er god til.

“Der er nok mindst lige så mange gode (og dårlige) råd omkring musikbranchen, som der er folk i berøring med den. Og i dag er det en branche med større berøringsflade end nogensinde før. Ikke mindst på den kommercielle side. Husk på, at showbusiness er lige dele show og lige dele business. Det er måske sundt at gøre op med den romantiske forestilling om, at kunsten skal kunne hvile i sig selv og være uafhængig af økonomi og kommercielle interesser. Der kommer sjældent noget dårligt ud af, at vi hjælper hinanden, og når samarbejdet mellem musikere, arrangører, managers, bookere, venues, investorer, virksomheder og publikum går op i en højere enhed, så tror jeg, at vi kommer til den erkendelse, at vi har et interessefællesskab omkring den gode oplevelse. Et godt råd vil være, at få et basalt og bredt kendskab til de forskellige grene af musikbranchen. Så kan man senere finde ud af, hvad man har flair for, og hvor ens fokus skal ligge. Og uanset hvad, så er en seriøs interesse for musikken heller ikke noget dårligt udgangspunkt.”

 

Drømmer du også om en fremtid i musikbranchen?
Læs mere og send en ansøgning til Innovative Music Management herunder: