Mød Musikbranchen – Emil Sørensen fra VOLUME: Man skal finde frem til kernen omkring, hvorfor man har lyst til at være i branchen

Foto: Michael Panduro
Tekst: Henny Müller Dahl

Siden han som 17-årig startede en koncertforening i Frederikshavn, har Emil Sørensen været engageret i musikbranchen. Til dagligt besidder han en stilling som forretningsudvikler og digital specialist hos VOLUME, og er desuden tilknyttet som underviser på Innovative Music Management. Emil deler her ud af sine mange erfaringer og giver gode tips til dig, der gerne vil have en fod inden for musikbranchen.

VOLUME er et kreativt bureau med speciale i musik og kultur, som med projekter rundt omkring i verden etablerer partnerskaber mellem virksomheder og musiklivet, heriblandt virksomheder som Microsoft, Audi, Telia, Hi-Fi Klubben og IBM. Projekterne har altid et fokus på den gode idé med rødder i musik eller kulturlivet, og nogle af deres projekter har f.eks. været et samarbejde med 2500 MØ-fans fra hele verden om at cocreate et fanzine, at få en kunstig intelligens til at finde fællesmængden af otte danske sangerinder og at have analyseret en hjerne live fra Orange Scene på Roskilde Festival. Volume arbejder derudover også med kulturinstitutioner som Det Kgl. Teater, Roskilde Festival, Nordisk Kulturfonds støtte-program Puls, Musikmetropolen, Dansk Live, samt musikorganisationen Tempi om nye måder at formidle musik- og kultur på.

En af kræfterne i VOLUME er Emil Sørensen, der som forretningsudvikler og digital specialist er vant til at have mange bolde i luften:

”På Volume er jeg digital specialist, og mit daglige arbejde består i at hjælpe til med at konceptudvikle, planlægge og eksekvere de kampagner, vi laver for vores kunder. Jeg sørger for at vores kampagner lever et godt liv på det store internet, og at vi fortæller nogle gode historier med rødder i musik og kultur og med et skarpt fokus på de forskellige digitale medieplatformes kringelkroge.”

Fra Frederikshavn til København


Lysten til at skabe nytænkende musikoplevelser og kreative fællesskaber har igennem hele Emils karriere fungeret som hans drivkraft og motivation til at indtage en plads i musikbranchen. Da han for en del år siden startede en musikforening i Frederikshavn sammen med en ven, var det med en forhåbning om at skabe en ny ungdomskultur i byen og at give en stemme til de kreative ildsjæle, der tit ikke fik den nødvendige opmærksomhed. Og det var netop foreningsarbejdet, der endte med at bane hans vej ind i branchen:

”Min vej ind i branchen startede via foreningen og min kontakt med det lokale spillested, Det Musiske Hus, som gjorde, at jeg kunne sætte forskellige projekter i gang. Det resulterede blandt andet i, at vi udviklede et talentudviklingsprojekt for nordjyske sangskrivere kaldet Lydkanten. Ved løbende at opbygge erfaringer kom jeg ind på Music Management på Rytmisk Musikkonservatorium i København, hvor det for alvor tog fart, og jeg begyndte at arbejde for Frost Festival og kom i praktik hos VOLUME, hvor jeg nu er ansat på tredje år.”


 

Start din egen karriere i musikbranchen via Innovative Music Management:

 

Forandring og kreativitet


Ligesom alle andre brancher har musikbranchen også nogle helt særlige kvaliteter, og i øjeblikket er branchen under forandring på mange punkter. Emil understreger, at det særligt er denne udviklingsproces og mængden af kreative og passionerede mennesker, der gør musikbranchen så unik, sjov og lærerig:

”Det fedeste ved at arbejde med musik er, at de folk, der vælger det som levevej, har en tendens til at være passionerede, entreprenante og inspirerende at arbejde sammen med. Så det er meget taknemligt, hvis man som jeg godt kan lide kreative og skævt tænkende mennesker. Og så er det en branche, der i øjeblikket er i gang med en rivende teknologisk udvikling, og den blanding er perfekt for en digital nørd som jeg.”

Talrige succeshistorier


Efter en del år i branchen har Emil mange succesfulde oplevelser med i bagagen, og i øjeblikket er han særlig stolt over at have været med til at udvikle et nyt kursusprodukt inden for digital markedsføring, der har til formål at hjælpe betydningsfulde institutioner såsom spillesteder og kulturarrangører med digital kommunikation. Men også andre projekter har gjort særlig stort indtryk:

”Hvis jeg kigger tilbage, har jeg det ret fedt over at Lydkanten bliver ved med at skabe nye muligheder og netværk for nordjyske sangskrivere, at vi med Frost Bites-projektet for Frost Festival gjorde noget for at ruske op i koncertformatet, og at jeg har været med til at engagere passionerede Mø-fans fra hele verden til at skabe et fanzine i forbindelse med vores kampagne for Microsoft for et par år tilbage, for at nævne en af de mange kreative projekter der kommer ud af Volume.”

Nøglen er netværk og nysgerrighed


Hvad skal der så til for at finde den helt rigtige plads i musikbranchen? Ifølge Emil handler det om at gribe mulighederne, udbygge sit netværk og at reflektere over, hvad der helt konkret er ens motivation for at blive en del af branchen:

”Et godt råd ville være følgende helt konkrete proces: Man skal sætte sig ned og prøve at finde frem til kernen omkring, hvorfor man har lyst til at være i branchen. Herefter ville jeg starte et passionsprojekt op som afspejler den mission – fordi man elsker det, men også fordi det er en undskyldning for at have noget at snakke med folk i branchen om, og at man rent faktisk kan komme ind ad døren med noget værdi og en nysgerrighed efter at lære. Herefter ville jeg lave en liste over alle de virksomheder eller organisationer, som afspejler det, som man gerne vil, og når listen er færdig, ville jeg slavisk gå i gang med at kontakte folk enten på eller omkring stederne og få så mange kaffemøder i bogen som muligt. Det kommer til at give muligheder for nogle af de første småjobs, praktikstillinger og lignende og bygger langsomt et netværk op. De fleste vil rigtig gerne hjælpe og bliver smigrede over at nogen finder det, de siger, interessant.”  

 

Drømmer du også om en fremtid i musikbranchen? Læs mere og send en ansøgning til Innovative Music Management herunder: