fbpx

Mød musikbranchen – Jesper Bay, Direktør for Danske Koncert og Kulturhuse: Lyt, lær og gør din drøm konkret

Foto: Steen Tronsgaard
Tekst: Miriam Brandt

Jesper Bay har været en del af den danske musikbranche i over 40 år og har bl.a. været manager for Linie 3, arbejdet som direktør på GNAGS’ pladeselskab og signet Thomas Helmig. I dag er han direktør for DKK – Danske Koncert og Kulturhuse -, medejer af de to spillesteder Bremen Teater og Hotel Cecil i København og er derudover tilknyttet som underviser på brancheforløbet Innovative Music Management. Vi har taget en snak med ham om hans mangeårige erfaring i den danske musikbranche. 

 

En tidlig start med talenterne


Jespers vej ind i musikbranchen startede ligesom for de fleste andre med en stor interesse for musik; tilbage i 60’erne og 70’erne, da han voksede op, købte han plader, når han havde råd og spillede også selv lidt guitar. For ham var musikken derfor afgørende som identitetsskabende faktor, og allerede da han fyldte 15 år og startede i gymnasiet fik han øjnene op for at gøre sin interesse i musik til en mulig karrierevej:

“Dér kom jeg med i gymnasieforeningen, som arrangerede fester, koncerter og andre arrangementer på skolen. Mit første ‘job’ i den forbindelse var at slæbe gear for Sebastian, der spillede en solo-koncert for en stopfyldt sal. Han havde selv PA’et med i bagagerummet på sin lyseblå Volvo stationcar. Det, at være med til at arrangere en koncert og se folk – inklusiv Sebastian – gå glade hjem bagefter, gjorde et dybt indtryk på mig”.

Jesper beskriver selv sin vej ind i branchen som en blanding af tilfældigheder og målrettethed – “ lidt ligesom livet i øvrigt er” tilføjer han. Mulighederne for at tilegne sig viden om musikbranchen var markant anderledes, da han startede:

“Dengang i 1970’erne var der jo ingen uddannelser herhjemme på området; hverken Innovative Music Management eller Music Management på Rytmisk Musikkonservatorium – som jeg iøvrigt var med til at tilrettelægge i 2002 og underviste på indtil i år. Så man måtte selv prøve at stykke noget sammen, der kunne give nogle af de kompetencer, der er brug for, hvis man vil arbejde professionelt med musikken. Jeg arbejdede selv tre år i reklamebranchen, hvor jeg fik en grundlæggende forståelse for markedsføring og PR, som jeg sideløbende supplerede med en merkonomuddannelse i markedsføring – og meget senere med en master i international virksomhedskommunikation. Mens jeg var i gang med det, ringede en god ven og spurgte mig, om jeg ville hjælpe ham og to andre med at lave PR for deres nye show, der skulle have premiere på en restaurant i Aarhus, hvor jeg engang havde arbejdet. Da jeg mødtes med dem nogle dage senere, spurgte jeg dem, hvad de kaldte sig. ”Linie 3” svarede de. Det blev starten på et par år som en blanding af Linie 3’s manager, agent og PR-konsulent. Det var på alle måder en ekstrem lærerig tid. Men jeg fandt også ud af, at der var mange ting om branchen, jeg ikke vidste nok om”.

For Jesper blev Rolling Stone Magazine et vigtigt element i søgen efter mere erfaring, da der dengang bagerst i magasinet fandtes en annonce fra The Recording Workshop i Ohio, der reklamerede for deres studietekniker/music business kurser i USA.

“Dér tog jeg over og lærte, hvad der foregår i et studie, og hvordan man indspiller og mixer. Jeg hørte også erfarne amerikanske branchefolk fortælle om branchen, og hvilke karrieremuligheder den rummer. Det var dér jeg fandt ud af, at jeg ville arbejde på et pladeselskab. Udfordringen var så at finde ud af, hvordan man kommer til det. Min vej blev først at arbejde med booking og PR på to spillesteder i Aarhus. Det skabte et stort netværk – både blandt musikere og branchefolk. Og en dag i foråret 1982 blev jeg spurgt, om jeg var interesseret i et job på GNAGS’ pladeselskab Genlyd. Det var jeg”.


Start din egen karriere i musikbranchen via Innovative Music Management

 

Dagligdagen som direktør


Efter 15 års erfaring på tre forskellige pladeselskaber, syv år i egen konsulent- og managementvirksomhed, som han drev sammen med en partner, samt syv år i pladeselskabernes brancheorganisation IFPI er Jesper igen tilbage i live-branchen. Dels som medejer af de to spillesteder Bremen Teater og Hotel Cecil i København, og dels som direktør for brancheforeningen DKK – Danske Koncert og Kulturhuse. På Bremen Teater og Hotel Cecil er han desuden formand for bestyrelsen:

“Jeg er ikke direkte involveret i den daglige drift, men er selvfølgelig i løbende dialog med ledelsen om de store linjer, og jeg er sammen med resten af bestyrelsen med til at lægge den langsigtede strategi for de to steder. DKK er en forening for 25 af de store koncert- og kulturhuse i landet. I København er det fx DR Koncerthuset, Tivolis Koncertsal og Falkoner og i Aarhus er det Musikhuset osv. Mit arbejde består – ligesom i andre brancheforeninger – i at varetage medlemmernes interesser på en række forskellige områder. Det er alt fra at arrangere medlemsmøder, hvor man drøfter aktuelle problemstillinger for stederne og i branchen generelt, til at afgive høringssvar til Kulturministeriet, lave undersøgelser, statistik eller ytre sig i debatter på vegne af husene. Tilsammen sælger de 25 huse omkring 3 millioner billetter om året, så de er en væsentlig aktør i dansk kulturliv, der er med til at sikre, at publikum i alle dele af landet får store kulturoplevelser dér, hvor de bor”.

Ved siden af direktør-rollen arbejder Jesper lige nu sammen med sangeren, sangskriveren og produceren Asbjørn, som han har et lille produktions- og managementselskab med, ligesom han ind imellem løser brancherelaterede opgaver på konsulentbasis.

Samarbejde og succes


Ifølge Jesper findes der ikke et entydigt svar på, hvad det fedeste ved at arbejde i musikbranchen er, og som han selv pointerer, vil det altid komme an på, hvem man er og hvad ens job indebærer. Han uddyber:

“For mig var det i mange år det tætte samarbejde med kunstnere om at realisere den vision, man i fællesskab – og med udgangspunkt i kunstnerens talent – havde for kunstnerens karriere og de enkelte udgivelser. Det bliver aldrig rutine. Der er altid nye udfordringer. Og det lykkes selvfølgelig ikke hver gang. Men når det gør, er det en stor tilfredsstillelse, der giver lyst og energi til mere. I live-industrien, som jeg på forskellige måder er en del af i dag, er jeg faktisk tilbage, hvor jeg startede. Og at opleve glade publikummer og musikere efter en vellykket koncert er stadig en stærk motivationsfaktor i mit arbejdsliv”.

Den største succeshistorie, Jesper har haft gennem sin karriere, er der dog slet ingen tvivl om:

“Det er nemt: At skrive kontrakt og udgive de første otte albums med Thomas Helmig. Det er ikke mange kunstnere, man møder, der har hele pakken – måske én hvert 10. år, hvis man er heldig. Helmig er en ualmindelig dygtig og personlig sangskriver og sanger, en smagfuld producer og en af de bedste på en scene herhjemme nogensinde. Dén kombination er virkelig sjælden. Og så er han oven i købet nem at arbejde sammen med, har humor og er knivskarp oven i hovedet. Det er det stof, stjerner er gjort af. Det sker, at nogen spørger mig, om jeg dengang havde regnet med, at han ville holde så længe, som han har gjort. Og svaret er ja. Det var det, vi hele tiden arbejdede hen imod”.

“Vær åben”


I fortællingen om sin egen vej ind i musikbranchen, er det tydeligt, at Jesper Bay lægger stor vægt på at have et godt netværk og altid at være åben overfor nye udfordringer. Da vi spørger ham om, hvilke gode råd han har til andre, der drømmer om en karriere indenfor branchen, svarer han desuden:

“Lyt og lær. Gør drømmen konkret: Hvad er det, du gerne vil i musikbranchen og – lige så vigtigt – hvorfor? Og så gå efter det. Find ud af, hvad det kræver at komme til at lave det du gerne vil, tag en relevant uddannelse – fx music management – og følg med i, hvad der foregår i branchen; både herhjemme og internationalt. Deltag i alle de branchebegivenheder du kan. Vær åben og lyt på al slags musik og snak med alle slags mennesker. Også – og måske især – dem der kan lide noget andet end det, du selv kan. Markedet er mere komplekst, end du regner med, og du får meget lidt forærende undervejs – samtidig med, at din familie, din kæreste og dine venner ikke fatter, hvad du laver. Men alt det vænner du dig til. Det gør man også til stoffer. De er, og har altid været, en del af i musikmiljøet. Mit sidste råd er, at du holder dig fra dem”.

 

Drømmer du også om en fremtid i musikbranchen? Læs mere og tilmeld dig Innovative Music Management herunder