Mød musikbranchen – Ole Nørup fra The Bank »Vi vil bringe dansk musik ud i verden«

Foto: Privat
Tekst: Nikoline Skaarup

I et bygningskompleks i Københavns Nordvestkvarter træffes der mange beslutninger, som påvirker rigtig meget af det musik, vi får fra de danske radiobølger gennem artister som Hugo Helmig, SAVEUS, The Minds of 99, Nephew og Peter Sommer. Der tages beslutninger om alt fra live-aktivitet og visuelt udtryk til pressetekster og udgivelsesdatoer. Det er her den danske virksomhed The Bank/The Artist (booking) holder til. Det er et uafhængigt, nordisk såkaldt ‘full service’ musikselskab, og det holder, udover i Nordvest, også i skrivende stund til i Stockholm, mens Oslo og Helsinki er i sigtekornet med henblik på endnu en udvidelse. Det går med andre ord stærkt for den fremadstormende virksomhed, som er i fuld gang med at sætte dansk og svensk musik på den internationale dagsorden.

Ole Nørup er en af grundlæggerne af The Bank, og han gør dig i det følgende meget klogere på, hvad The Bank er for en størrelse, hvilke grundtanker de arbejder ud fra, og hvordan virksomheden indtil videre har udviklet sig.

Men lad os lige vende tilbage til betegnelsen ‘full service selskab’, for hvis du ikke allerede er bekendt med det begreb inden for musikbrancheterminologien, så er det på tide nu. Og så er det også essentielt for at forstå, hvad The Bank går ud på. Hugo Helmig er den første artist, som med Ole Nørups egne ord er “født ud af vores system” – et system som samler alle de store grene inden for branchen – Management, Publishing (inklusivt studier), Pladeselskab og Booking under samme tag. For Hugo Helmig er det hele startet i studierne, da han var omkring 15 år gammel, hvor han skrev med både producere og sangskrivere. Som 18-årig blev han signet, og det var allerede kort tid efter, at de første toner til megahittet “Please Don’t Lie” blev slået an. Nummeret, som også markerede Helmigs debutsingle, blev udgivet via The Banks pladeselskab, og i kølvandet på den store succes, begyndte booking-afdelingen af sætte de første shows op.

– Det lykkedes med ham, fordi vi fik ham til at skrive de rigtige sange at starte op på, og hele teamet omkring ham sad klar, så snart Hugo var klar. Den første single gik nummer tre i Tyskland, det gjorde nummer to også året efter. Fordelen ved, at alt foregår i samme hus, er, at alle ansatte ved, hvad der sker og hvorfor, siger Ole Nørup.

Fordi hele processen foregår inden for de samme fire vægge, er der så at sige skåret en række led fra, og det mindsker afstanden fra idé til handling, hvilket Nørup ser som en af de afgørende styrker ved et ‘full service selskab’.

The Bank fødes

Vi skal en del år tilbage for at finde starten på det hele. Her studerede Ole Nørup på Music Management-uddannelsen på Musikkonservatoriet i København, og ved siden af stiftede han sit første firma, We Do Management, som ved Ole Nørups dimmision allerede havde vokset sig stort, arbejdede med artister som Karl William og The Minds of 99, og nu også drev hiphop-kollektivet CHEFF Records med TopGunn, Klumben, ELOQ og KIDD, som var på alles læber.

Omkring 2015 slog We Do Management hovederne sammen med Jakob Sørensen, som netop havde afrundet en lang periode som Direktør for Copenhagen Records. De drak kaffe, så øl, og mens timerne gik analyserede de det fremtidige musikmarked og konkluderede, at single-formatet ville dominere mere og mere.

– Vi var enige om, at albummet definitivt ville få det svært de næste mange år, og at et rent label ikke ville være vejen frem for os. I hvert fald ikke hvis det kun skulle eksistere på dansk jord, ​husker Ole Nørup.

Nørup og Sørensens etablering af The Bank udsprang i første omgang af den klassiske ​find a job you love and you never go to work-t​ankegang, hvor man hver dag glæder sig til at træde ind ad døren på sit arbejde.

– Det var det første succeskriterie, vi satte os. For at nå dette, satte vi allerede samme aften målet – vi vil bringe dansk musik ud i verden. Ellers kunne vores lyst til at arbejde strategisk og langsigtet med få artister ikke lykkes. Ellers ville der simpelthen ikke være råd til at betale løn til vores fremtidige ansatte.

En måde at bringe dansk musik ud i verden på var ved allerede at tænke ud over de danske grænser – rent fysisk – fra start af, og det lå derfor også klart før opstarten af virksomheden, at den ikke skulle begrænses til Danmark, men operere i hele Norden.

– Når vi har som mål at arbejde internationalt, så måtte vi jo fra starten erkende, at vi er et lille bitte land, der vil konkurrere med USA og Europa. Ja hele verden for den sags skyld. I USA alene bor der cirka 400 millioner mennesker, allerede der er vi bagud på talent bare på tal.

I løbet af det følgende år lagde de to deres energi i at undersøge, hvordan man på det svenske marked havde knækket koden til at lykkes internationalt, og de kom frem til, at det måtte være en kombination af måden, den svenske musikindustri fungerer på, og det mindset, de går til opgaverne med.

De begyndte allerede dengang at overveje publishing, som et muligt forretningsområde at gå ind på, og da de kom hjem fra en række møder med svenske firmaer, øgede de antallet af tilknyttede studier.

Det, som Sverige er gode til, er at lave gode sange, uanset om du er et rockband, en popartist eller indie. De har gode sange som en del af deres grundsubstans. Det er vi også ved at få i Danmark nu, men vi er stadig kun lige gået i gang. Mødet med dét drive og den kynisme, de har i Sverige, inspirerede os til vores publishing-gren af The Bank.

The Bank fik altså oprettet en række studier ved siden af kontorpladserne, hvor sangskrivere kunne arbejde på de næste nye hits, og det var med visheden om, at det ville være en langtrukken process. Dengang var det ikke normal procedure for musikselskaberne at have sangskrivere tilknyttet på den måde, som det i højere grad er blevet i dag, og der var derfor brug for en ændring i kulturen:

Bare det at skulle forklare, at en publisher rent faktisk godt kan være den første, du signer med, er det mest normale i Sverige, men det er stadig underligt for mange i Danmark,​ fortæller Ole Nørup blandt andet om forskellen mellem de to markeder.

Start din egen karriere i musikbranchen via Innovative Music Management

The Banks rolle i musiklandskabet

Holdet bag The Bank arbejder ud fra tre keywords: ​strategisk, langsigtet​ og ​professionelt, o​g det kan lyde banalt, men det er faktisk ikke ord, Ole Nørup synes at se særligt mange andre i branchen arbejde ud fra.

– Jeg har mange rigtig dygtige kollegaer, som jeg også arbejder enormt meget sammen med, så det er altså ikke for at sige et ondt ord om nogen. Men at sidde på et label i dag kan godt ses udefra som en masse, der smider nogle lange indlæg ind over feltet for så at håbe på, at der er nogen, der skyder dem i nettet for en. Sådan er labels blevet i dag.

Den uheldige udvikling i måden danske labels drives i dag ser Ole Nørup som en konsekvens af de strukturændringer, den øgede fokus på singler har medført. Det kan ikke længere betale sig at arbejde med langstrakte albumforløb, og det øger presset på pladeselskaberne.

– Ufatteligt dygtige mennesker bruger ikke deres tid på dybe tanker og vigtige beslutninger længere. Det bliver mere og mere afvikling. Så hvis man sidder på et label, tror jeg som oftest ikke, der er meget tid til at coache en ny artist eller lægge strategi for flere år for derefter at fastholde strategien, der er lagt flere år før det lykkes.

Men det er præcis tanken om dét job, hvor man sætter coaching og strategi i højsædet, som driver kræfterne bag The Bank.

-​ Det er efterhånden blevet et ansættelseskrav,​ forklarer han og fortsætter:

– For vi elsker at være tæt på nogle kunstneriske sjæle og være der for dem dag ud og dag ind i mange mange år. Tænke store tanker og idéer for og med dem, gå vejen sammen, opleve problemer og succeser sammen.

Der er dog et andet mantra, eller en grundlæggende tankegang, der udover de tre keywords driver The Bank, og det er deres svenske partner Ben Malén, der har defineret det: ​First write a great song – then get a hair cut.​ Det er i virkeligheden essensen af, hvad der driver musikken frem:

– Vi tror på, at gode sange ændrer alt i en karriere. Du kan se pisse godt ud, have en fed video, lave noget rigtig godt promo og så videre. Men det er altid dén ene gode sang, der sætter dagsordenen for din karriere.

Det er med henblik på at skabe mange af de her gode sange, at The Bank har etableret fire studier i København, og fem studier i Stockholm, for det er her, magien opstår, hvis du spørger Ole Nørup. Og det er en magi, man skal have tålmodighed til at vente længe på. Det skal artisterne være indforstået med, når de søsætter et samarbejde med The Bank. The Bank arbejder så at sige ​med​ dig og ikke ​for​ dig, og man er gået forkert, hvis man som artist tror, at man har med en servicevirksomhed at gøre:

– Vi skal nok arbejde, men forventer, at de [artisterne, red.] forstår vores mindset og knokler til den er der. Vi er altså et kreativt kollektiv, hvor vi sammen med sangskrivere, dygtige ansatte og gode faciliteter skaber grundlaget for at løfte et talent til en kommende stjerne. Vi forventer, de giver os alt, hvad de har; at vi sammen kan bruge vores hoveder bedst muligt for at skabe musikalske karrierer med gennemslagskraft.

Managerens rolle ifølge The Bank

Det var som tidligere nævnt med en baggrund i management, at Ole Nørup var med til at grundlægge The Bank, og ligesom med mange andre betegnelser, man kan støde på i branchen, kan det godt være en smule svært – især for udefrakommende – at indkapsle, hvad det egentligt vil sige at lave management.

Ifølge Ole Nørup indbefatter manager-betegnelsen, at man er den »strategiske partner, som sikrer, at der bliver tænkt over alle træk.« Og så er vi jo tilbage til de mange beslutninger, der hele tiden træffes under The Bank-taget i Nordvest: Hvad skal man tale om i et interview, og hvordan ser økonomien ud i både mikro- og makroperspektiv. Manageren er »reelt en partner i hvordan og hvorfor alt i en karriere gøres.«

Ligesom det tager tid og kræver tålmodighed at skrive en god sang, skal man også kunne tænke langt ind i fremtiden og være et skridt foran, når man arbejder som manager. Helt konkret har Nørup gode erfaringer med en form for “tre-års-regel”:

– Efter tre år kan det være, at det ikke er lykkes, og så er det forfra, det gælder både for artist og manager. Det tager tid at blive til noget, heldigvis er det den organiske vækst for en artist der er den sundeste på den lange bane. Ved den strategi har man i de fleste tilfælde mulighed for at forblive længere på scenen end et one hit wonder, der brager igennem. Hurtige succeser brænder ofte hurtigt ud”.

Netop derfor er ​langsigtet​ blevet et af de tre nøgleord, og hver gang, Ole Nørup arbejder med en artist, lægger han som regel et år til strategien: ​Så er jeg ofte meget sikker på, hvor vi ender, hvis musikken kan følge med,​ siger han.

Og nu…

Du føler dig forhåbentligt meget klogere på, hvem Ole Nørup er, hvem The Bank er, og hvad det vil sige at arbejde ‘full service’ i både Danmark og Sverige. The Bank har nu levet nogle år, og heldigvis for stifterne og de ansatte kan de fortsat arbejde ud fra de tre keywords: strategisk,​ ​langsigtet o​ g ​professionelt​, som tanken var, da det hele startede. Dengang var forståelsen for funktionen af en virksomhed som The Bank måske mindre, men ifølge Ole Nørup selv, kan flere, også dem der var skeptiske i starten, efterhånden godt se, at virksomheden har fået fodfæste og vil være der mange år frem. Mens Nørup som manager som udgangspunkt tænker tre år frem, tænker han som stifter af The Bank langt mere end tre år frem:

– Det er det reelle mål at blive en decideret konkurrent på nordisk plan til de store spillere i branchen. Derefter arbejde ud i flere lande og gøre det en gang til. Vi har også aftalt, at vi ikke må sælge firmaet, vi vil være her om 100 år også. Vi har en idé, som er vigtigere end at cashe ud om kort tid. Det er både Jakob og jeg selv heldigvis enige om. Firmaet skal gerne overleve os selv.

Drømmer du om at arbejde i musikbranchen? 
Ansøg om en plads på Innovative Music Management