Optagelse af musikmanualen

Musikmanualen: Podcasten til alle musikelskere

Foto: Musikmanualen

Anna Krebs, som er grundlægger og indehaver af Stille Støj, har en ambition om at række ud til kommende musikere, nysgerrige sjæle og branchefolk, for som hun selv siger: ” Vi har manglet et sted, hvor man kan gå ind og finde svar på alle sine spørgsmål på én gang og samtidig få tips og tricks til, hvordan du kommer videre”. Det vil hun imødekomme gennem sin nye podcast Musikmanualen, der udkom den 4. april 2022, og som er udarbejdet i samarbejde med SPOT Festival. Vi har taget en snak med Anna, for hvad kan denne podcast, og hvor kommer denne geniale ide egentlig fra?

Hvad er Musikmanualen?

Anna er opvokset i musikkens verden, men på trods af dette er hun stødt på mange ting gennem tiden, som har været svære at finde svar på. For Anna manglede der en platform, hvor der ét sted kunne findes en samlet oversigt med al den relevante information om musikbranchen.

Anna Krebs Bille fortæller at ”’Musikmanualen’ skal være et værktøj, man kan bruge til at finde svar på nogle af de mange spørgsmål, der forekommer, når man eksempelvis er på vej ind i branchen. Et sted, hvor man kan finde ny viden, få tips og tricks, ny inspiration og historier fra andre i branchen. Musikbranchen er på mange måder bygget op omkring udtrykket “learning by doing”, og der findes mange begreber, arbejdsområder mm., som vi alle siger, men måske godt kan blive endnu klogere på ”

Anna har oplevet, at nye i branchen blandt andet kan have svært ved at gennemskue, hvad et pladeselskab egentlig laver, hvad en manager arbejder med, og hvad man kan bruge et forlag til. De kan også have svært ved at finde ud af, hvad man som ny har brug for, hvor langt man er sin proces, og hvor henne man er i sin karriere. Til at hjælpe med at besvare alle disse spørgsmål vil Anna i løbet af 20 afsnit invitere gæster ind i studiet og komme ind på emner som; booking, pladeselskaber, brancheorganisationer, kontrakter og ophavsret, forvaltning og branchefolkenes gode historier. Der kommer 33 gæster gennem studiet, som blandt andet inkluderer Lucky Lo, Stefan Facius, Anna Lidell, Michael Højriis og Mathilde Falch.

Musikmanualen er vigtig for musikbranchen

Det er nogle store emner, som tages op hver gang, og det kan være svært at nå rundt om det hele. Anna har dog haft fokus på, at så længe snakken var interessant, så vil hun lade den fortsætte og få så meget guld med som muligt til lytterne.

– Jeg synes, at det har været nogle enormt spændende snakke, som jeg har haft med alle gæsterne. Der er taget nogle emner op med rigtig mange grene. Derfor var det både vigtigt for mig, at vi gør det tydeligt, at hvert afsnit er bygget op omkring vores gæsters viden og erfaringer, og at vi ikke havde sat en helt skarp tidsramme. Vi forsøgte os med at sige omkring en time, og det er så gået både godt og mindre godt. Siger Anna med et smil.

Indgangsvinklen til denne podcast er, at den ikke kun er for nye i branchen men også for etablerede branchefolk, som er nysgerrige på ukendte områder i musikkens verden. Sidder man som professionel sangskriver og synes, at det kunne være fedt at vide mere om booking, så kan man uden tøven gå ind og lytte til det specifikke afsnit med dette som emne.

Musikere er altid på farten – derfor er podcastformatet rigtig godt

Transporttid er der rigeligt af i musikbranchen, da man ofte er på farten. Først en tur i øvelokalet, så hen til et møde, derefter til et spillested og så på tour. For Anna er det derfor oplagt at denne tid skal udnyttes og bruges på at lytte til noget meningsfuldt. Podcastformatet egner sig til dem, som er meget på farten, ønsker at blive klogere under hverdagens transport, men er også en platform tilhørende lydens verden, som musikere i forvejen færdes i.

– Jeg havde længe tænkt, at Musikmanualen skulle være en bog, så det kunne være en form for et opslagsværk. Men i starten af 2021 gik det op for mig, at jeg selv har bøger herhjemme, som jeg ikke har læst. Podcastformatet er et rigtig godt format til alle os, der altid er meget på farten. Samtidig faldt valget på podcast også, fordi vi her kan videregive en viden, der for nogle måske kan virke tung og måske endda svær at få fat på. Vores håb er, at vi igennem et velkendt og uformelt format for podcasten, kan gøre det både lettere tilgængeligt og nemmere at gå til. Fortæller Anna.

Der indspilles et live bonusafsnit til SPOT Festival

Podcastens 20 afsnit udkommer alle i løbet af april, og vil derfor være fremme i landets høretelefoner inden SPOT Festival løber over staben. Samarbejdet med SPOT Festival lå lige til højrebenet, da både SPOT og Stille Støj ønsker at støtte op om vækstlaget i musikbranchen. Til festivallen indspilles der live et bonusafsnit, hvor et udvalg af podcastens gæster bliver inviteret som panel. Dette bonusafsnit har lytternes spørgsmål i fokus, og derfor kan man i løbet af april sende spørgsmål ind til Stille Støj. De lytterspørgsmål, som går mest igen og som vil være interessante at debattere, tages op i liveafsnittet, hvor panellet vil sidde klar til at besvare disse og komme med deres perspektiver i en debat.

Opstår der spørgsmål imens man lytter til Musikmanualen, så kan man sende en mail afsted til musikmanualen@gmail.com og se frem til at få dem besvaret i bonusafsnittet.

Klik her og se hvor man kan høre Musikmanualen og få en masse indsigt i musikkens mange hjørner.