Q&A med Heidi Degn, PR & Promotion Manager hos Live Nation Danmark: »For mig har rejsen til, hvor jeg er i dag, været en vigtig og brugbar måde, at lære mange af de forskellige mekanismer i branchen at kende på«

Foto: PR

Tekst: Karoline Jørgensen

At vælge at gå musikkens vej kan føles som en stor beslutning. Heidi Degn, der er PR og Promotion Manager hos Live Nation Danmark, kastede sig som ung udøvende musiker ud i branchen. Det har efterfølgende ført til en lang rejse rundt omkring forskellige dele af branchen – både på scenen og bag skrivebordet.

Heidi Degn fortæller i dette interview om, hvordan det at kende til de mange forskellige mekanismer og at have opbygget sig et netværk er en stor fordel, hvis man vil gå musikkens vej. Læs blandt andet om, hvorfor det er vigtigt at kunne bevare roen og overblikket i en branche, der hele tiden forandrer sig. Og netop denne progressivitet mener Heidi, kommer til udtryk under corona-omstændighederne, der viser en opfindsomhed og samhørighed på tværs i hele branchen, der samles om musikken.

Hvordan kom du ind i musikbranchen? 

Min vej ind i musikbranchen kom ad artist-vejen. I 1998 blev jeg signet sammen med mit band BeePop, og vi udgav fra 1998 til 2000 to albums (på dansk) med et enkelt reelt hit “Mangler dig nu” (det syvende mest spillede nummer på dansk radio i 1999), ligesom vi turnerede og spillede landet tyndt i 2 år. Jeg var 22 år på det tidspunkt, havde forinden fået min studentereksamen, en kvart HH, et PC-kørekort (og ja det hed det dengang) og var efter gymnasiet et års tid i London og arbejdede som bartender om natten, og receptionist om dagen på natklubben (og et af de største labels i Europa inden for house og dance musikken i 90’erne) Ministry Of Sound. Jeg valgte derefter at spille musik i stedet for at videreuddanne mig af den traditionelle vej. Jeg var efter udgivelsen af vores andet album fræk nok til at kontakte chefen for pladeselskabet, som vi var signet på og bede om et “rigtigt job”. Det fik jeg, og rykkede i 2000 fra Esbjerg til Aarhus og startede på RecArt Music som assistent, hvor jeg voksede med opgaven. 

Over en treårig periode hos RecArt Music fik jeg et ret godt allround kendskab til pladebranchen – bagved skrivebordet også – og det var også det, der gjorde, at jeg blev optaget på det første forløb af Music Management Diplom uddannelsen i Aarhus. Jeg nåede dog aldrig at starte, for København trak i mig, og det samme gjorde min indre entertainer. 

Det var dog en tilfældighed, der gjorde, at jeg flyttede til København på lige præcis det tidspunkt, for ved siden af mit arbejde på pladeselskabet, var jeg afløser som tourmanager for diverse artister. Jeg sang også lidt kor for nogle af dem, heriblandt “På Slaget 12”, som jeg optrådte i Go’ Morgen Danmark sammen med. Jeg blev efter dén optræden kontaktet af kapelmesteren på DR1 programmet “Stjerne for en aften”, som manglede en ny korsanger, og den tjans var jeg heldig nok at få, og da flyttede jeg så til hovedstaden i 2003. 

Efter en sæson som korsanger på “Stjerne for en aften” ville jeg gerne tilbage bag skrivebordet og benyttede endnu engang mit netværk – og en god ven anbefalede mig til, at overtage hans job som A&R Assistent på Sony Music, som jeg fik. Sony var på det tidspunkt i gang med en BMG-fusionering, og derfor blev det kun til et års tid dér for mig – men min chef, som rykkede til London, nåede at anbefale mig til Marketingchefen på Universal Music, ligesom jeg også fik en anden ven fra branchen til at lægge et godt ord ind for mig, og på den måde landede jeg mig en samtale med Universal, som førte til ansættelse som Promotion Manager. Der var jeg i syv fantastiske år og arbejdede med alverdens internationale kunstnere. I 2012 fik jeg mulighed for at prøve kræfter med live-musikken og blev i ansat i Tivoli som koordinator for musikprogrammet. Det blev kun til et år, da jeg blev gjort opmærksom på, at mit næste drømmejob var blevet oprettet. Live Nation søgte en PR Manager, og siden februar 2013 har jeg således været på Live Nation Danmark. 

Hvad er din rolle i branchen? 

Min titel er PR & Promotion Manager og har med årene udviklet sig meget i og med, at mediebilledet har ændret sig. Min rolle er først og fremmest at kommunikere med pressen og varetage pressehenvendelser, som vedrører de koncerter, vi arrangerer i DK – deriblandt at akkreditere medier til koncerterne. Jeg skriver og udsender også pressemeddelelser, når vi annoncerer shows, opdaterer hjemmeside, vores sociale medie platforme, ligesom jeg skriver og opsætter nyhedsbreve, arrangerer interviews med koncertaktuelle kunstnere, og så er jeg dagligt i dialog med de mange spillesteder, vi laver shows sammen med samt med artisternes agenter i ind- og udland – og meget mere. Så kommunikation, koordinering og planlægning i stor stil. 

Hvad er det vigtigste at kunne i arbejdet som PR & Promotion Manager? 

At bevare roen og overblikket, holde hovedet koldt og virkelig mestre at have mange bolde i spil på én gang. Specielt det med roen er noget, jeg kontinuerligt arbejder med. Man skal ikke tage ting personligt som PR Manager, man skal huske, at man er talerør på vegne af firmaet, og det ikke definerer, hvem man er personligt. Det er også noget, jeg hele tiden arbejder med, for jeg brænder for det, jeg laver – og er firmaets mand, der hvor jeg er (jeg har aldrig beskæftiget mig med andet end musikbranchen), så det er i allerhøjeste grad en livsstil og ikke “bare et job” (for mig). 

Er der nogle tendenser i musikbranchen, du synes er særligt spændende fortiden? 

Der er altid mange tendenser, trends og nye påfund i musikbranchen, som gør, at branchen aldrig sover – men lige i skrivende stund er hele verden blandt andet ramt af COVID-19-krisen, og der synes jeg virkelig, vi ser en branche, der er visionær og progressiv. Der bliver favnet og fundet på som aldrig før, og man oplever en unik samhørighed på tværs af forskelligheder. Jeg læste et opslag, som musikeren Bo Stief for nyligt skrev, og det synes jeg er relevant og rammende: 

– Når musikken spiller, opstår der et ”helle”, et frirum, hvor vi fortaber os i gode stemninger og mærker ånden. Minder, glæder, sorger, savn, håb med mere spiller musikken magisk frem i os. Musikkens universelle sprog samler og forener på tværs af alle slags grænser og skel. Dette ”helle” er helende og livsvigtigt for os alle, der lever i denne så realistiske verden

Musikken samler os! Dét er den vigtigste “tendens” lige nu, og den er heldigvis altid aktuel. 

Hvorfor er det vigtigt at holde sig opdateret på/kende til de forskellige mekanismer i musikbranchen? 

Det er altid sundt og vigtigt at holde sig opdateret og skarp – ligegyldig, hvilken branche man er i. Jeg synes dog også, det kommer an på, hvad ens rolle er i branchen. For mig har rejsen til, hvor jeg er i dag, været en rigtig vigtig og brugbar måde, at lære mange af de forskellige mekanismer at kende på. Det er en kæmpe fordel at have kendskab til livet som udøvende artis; (livet på landevejen, interview-situationer som artist overfor en journalist, indspilningsproces, mix og mastering, Gramex og Kodalister, kontrakter, manager, booker, agent, arrangør (hvem gør hvad) osv. Det har jeg kunnet bruge videre i min tid som tourmanager, for jeg vidste jo, hvordan jeg gerne selv ville have det – og videre til livet bag skrivebordet og så fremdeles. Alt foregår selvklart online nu, og den udvikling har vi/jeg også skulle følge – for eksempel fra at interviews med kunstnere udkom på print til, at det var vigtigere at være i den online version af eksempelvis avisen, ligesom det rigtige medie for den pågældende artist kan være vigtigere end mængden osv. 

// Udgivet d. 11 august 2020