Q&A med Lauritz Carlsen, medejer af det Københavnbaserede indielabel og musikforlag Møs Møs: »I et nystartet og lille pladeselskab er det vigtigt at være klar til at løse nye problemer hele tiden og ikke at være for fin til en hvilken som helst opgave«

Foto: Alexander Ditlev Gorm
Tekst: Karoline Jørgensen

Hvordan kommer man frem som et lille pladeselskab, hvor man må bære mange forskellige hatte? Hvorfor er det vigtigt altid at holde sig opdateret på, hvad der rører sig i branchen, hvis man gerne vil arbejde med musik – om det er foran eller bagved kulisserne?

Dette og meget mere fortæller Lauritz Carlsen, der er medejer af det Københavnbaserede indielabel og musikforlag Møs Møs, om i dette interview. Læs om hvordan han har måttet lære det hele undervejs, og på sin vej begå en masse fejl og komme hurtigt videre igen, samt hvordan hårdt og struktureret arbejde er vejen frem, når man gerne vil promovere en udgivelse, en artist, et pladeselskab eller noget helt fjerde.

Hvordan kom du ind i musikbranchen? 

Jeg har været udøvende musiker siden jeg kom til København, så jeg kender til at arbejde med musikken fra den vinkel rigtig godt. Min tid med pladeselskabsarbejde startede, da vi oprettede Møs Møs. Den eneste grund til, at det kom i stand, var, at jeg er band-buddy med David Tholander (Apex One, tidligere Tigerspring og Border Music). Han har arbejdet på pladeselskab en del år, og så blev vi enige om selv at oprette et selskab. Desuden havde vi (og har stadig) et lydstudie i København, så vi kan godt lide at tænke på os selv mere som et ”musikselskab”, der både kan udgive musik men også være inde over skabelsen eller indspilningen af musikken. Man kunne måske kalde det for en lidt mere holistisk måde at være pladeselskab på, hvor der ikke er så langt mellem kontoret, lydstudiet, musikken og artisterne. 

Hvad er din rolle i branchen?

Jeg er medejer af det Københavnbaserede Indie label og musikforlag Møs Møs, som jeg driver sammen med min partner David Tholander. Derudover arbejder jeg en del i studiet i København med forskellige indspilnings-sessions og også med mine egne bands (PBSM og Lou Z). Studiet bruges både af os selv og vores artister til produktion af ny musik. I selskabet har vi begge alle hattene på for tiden, da vi kun er to medarbejdere indtil videre. Det vil sige, at vi laver A&R, virksomhedsdrift, publishing, PR, studieproduktioner og alt muligt andet. Det kan både være fedt og frustrerende, men man har under alle omstændigheder fingeren på pulsen i forhold til, hvad der rører sig i alle dele af selskabet – til enhver tid. Vi har udgivet musik siden 2016, og vi er i fuld gang med at bygge et større katalog op med flere artister. Det startede som en platform for at udgive vores egen musik, men i kraft af Davids erfaring fra pladebranchen besluttede vi, at vi også ville lave et regulært selskab, der skulle favne andre artister, og et par år efter etablerede vi i tillæg også et musikforlag.  

Hvad er det vigtigste at kunne i arbejdet som medejer af et pladeselskab? 

I et forholdsvis nystartet og lille selskab som vores er det vigtigt at være klar på at løse nye problemer hele tiden og ikke være for fin til en hvilken som helst opgave, der opstår. Det kan eksempelvis være at træde til som ”runner” på en musikvideoproduktion eller hjælpe artisterne med at skrive støtteansøgninger. Min historie i pladeselskabsverdenen strækker sig kun tilbage til, da vi startede Møs Møs, så jeg har skullet lære det hele undervejs. Inklusiv at lave en masse fejl og komme hurtigt videre derfra.   

Er der nogle tendenser i musikbranchen, du synes er særligt spændende for tiden?

Jeg er ret vild med bands, der har en sej retro-vibe kørende, mens de samtidig formår at gøre musikken nutidig, aktuel og får tilføjet elementer, der udvikler genren. For tiden lytter jeg en del til ”Black Pumas”, som jeg synes har held med denne kombination. Derudover er jeg altid overrasket over, hvad der kommer ud af de britiske øer af meget alternativt lydende bands, som alligevel får pæn succes. Eksempelvis Squid, Fontaines DC og for nogle år siden Slaves og Sleaford Mods. Det er altid glædeligt, når musik, som synes temmelig left-of-center, alligevel finder en vej og en plads i landskabet – så længe det er god musik selvfølgelig. 

Hvorfor er det vigtigt at holde sig opdateret på/kende til de forskellige mekanismer i musikbranchen?

Det er vigtigt, hvis man gerne vil arbejde kontinuerligt og langtidsholdbart med musik – om det så er omkring at skabe musikken eller skubbe den ud til folket efterfølgende. Jeg har selv været ved at gå død som musiker/artist flere gange, fordi jeg lavede dumme fodfejl og manglede forståelse for, hvordan man strukturerer et udgivelsesforløb. I det hele taget hvad man skal gøre, når sangene er skrevet og indspillet, og man så skal videre derfra. Desuden får man også et godt indblik i, hvor svært det faktisk er at få musik bredt ud eller lave en rigtig succes. Langt de fleste fremskridt sker ved hårdt og struktureret arbejde. Derudover er der jo selvfølgelig de gode historier, hvor en eller anden sang bare tager fart og stikker af helt af sig selv. Det mangler jeg dog stadig at opleve her i vores selskab, men jeg glæder mig til, at det sker! 

Udgivet d. 18 august 2020