Q&A med Nicolai Hoved, Head of Production for Live Nation Danmark

Foto: Per Lange (pressebillede)
Tekst: Simone Wester Larsen

Nicolai Hoved spiller en vigtig, men til tider overset, rolle i musikbranchen, som den lim, der får livekoncerter til at hænge sammen. Han er Head of Production for Live Nation Danmark og fortæller i dette indlæg om sit arbejde – hvordan han startede, hvad han laver og hvad, der er vigtigt i arbejdet.

Publikum til en koncert ser billetkontrollørerne og garderobefolkene i indgangen; bartenderne på den anden side af fadølsanlægget og selvfølgelig artisten eller bandet på scenen. Man kan risikere at støde på en vagt, hvis der er sådan nogle til stede, og så kan man måske få et glimt af en lyd- eller lys-person, hvis man ved, hvor man skal kigge hen. Så er listen vist også ved at være dækket. Men der er stadig et hav af ansatte inde over livekoncerter, som man bare ikke ser, og måske heller ikke tænker så meget over. Blandt andet er der Nicolai Hoved, som er Head of Production for Live Nation Danmark, og ham har vi stillet fem spørgsmål, der forhåbentligt kan gøre os lidt klogere på en af de mindre kendte stillinger, der findes i live-musikbranchen.

Hvordan kom du ind i musikbranchen? 

– Det er en lang historie. Jeg startede som stagehand i en forening i Aalborg, hvor jeg er født og opvokset. Den bokseklub, jeg var i, hjalp til ude i Aalborg Kongres og Kultur Center. Mit første job var en Sarah Brightmann koncert i 1999, så det er en del år siden. Så har jeg ligesom bare hængt i lige siden. Sideløbende med at jeg gik på gymnasie og tog en uddannelse som pædagog, har jeg været i koncertbranchen. Stille og roligt fik jeg mere ansvar og blev hurtigt en lokal crewboss, når vi var i Aalborghallen. Vi begyndte at have et godt hold af unge mænd og kvinder, som kunne slæbe og skubbe kasser. Pludselig stod vi i Horsens til en Paul McCartney koncert i 2003. Jeg begyndte herefter at fokusere mere og mere på, at komme fast ind i branchen. Men hvordan gør man så det? Dengang var der ikke – mig bekendt i hvert fald – en decideret uddannelse, som kunne hjælpe dig med at komme ind i branchen. Det hele var mund til mund og handlede især om at have gode kontakter. I 2013 blev jeg crewboss på freelance basis ved Live Nation Danmark, og blev så fastansat i 2015 som produktionschef. I 2019 blev jeg forfremmet til Head of Production, som er min rolle nu.
Sideløbende med alt det her, har jeg drevet crew-virksomheden StageCrew.dk i Aalborg. Det startede jeg i 2009 med min kompagnon og bedste ven Anders Lang. Vi leverer arbejdskraft til mange arrangementer i Aalborg og omegn.

Hvad er din rolle i branchen?

– Min primære funktion er at være bindeled mellem den danske eller udenlandske artist samt vedkommendes crew og den danske Promoter. Når Promoteren har lavet en deal på en koncert med for eksempel Metallica, tager jeg kontakt til deres produktionsmanager. Så skal vedkommende og jeg udarbejde en plan for, hvordan de kan komme ind i for eksempel Royal Arena. Produktionsmanageren sender så den famøse rider, hvori der står, hvor mange lastbiler, de kommer med; hvor meget strøm de skal bruge; lokale stagehands, rigger plot og meget, meget andet. Så er det min opgave, at sørge for, at alle de forskellige, lokale leverandører ved, hvad der skal ske. At min Dressing Room Coordinator bliver sat i kontakt med deres Dressing Room ansvarlige, min Head of Security taler med deres Security Director og så videre. Jeg vil oftest være Cc. på alt kommunikation, da jeg på dagen skal have det store overblik og er den øverst ansvarlige. Uanset hvor stort eller småt et show er, vil denne procedure altid være det mest vigtige i afviklingen af en koncert. Sat på spidsen: hvis proceduren er lavet korrekt og grundigt nok, så burde jeg få en stille dag, når showet rammer venuet. Men sådan går det nu sjældent. Der vil altid dukke et eller andet op. Om det er en forsanger, der skal tilses af en læge, en lastbil der ikke er dukket op, tegninger, der er forkerte eller scenen, der skal flyttes 10 meter længere tilbage, fordi vi har solgt flere billetter end regnet og så videre. Og det er dét, som gør det her job så fantastisk og alsidigt.
Udover dette fungerer jeg også som chef for de andre produktionsmanagere i Live Nation.

Hvad er det vigtigste at kunne i arbejdet som produktionschef? 

– ‘Overblik’ må være det helt store ord. Man bliver smidt ud i stressede situationer, hvor man skal tage hurtige beslutninger – beslutninger som kan have store konsekvenser, både økonomisk og for artisten eller arrangøren. Eller for publikum for den sags skyld.
Ligeledes vil jeg sige, at det er så utrolig vigtigt at være en person, som nyder og hviler i at være sammen med alle slags mennesker. Man kommer til at møde mennesker, der ikke har sovet i mange timer, som savner deres familier og lige er væltet ud af en køjeseng i tourbussen efter en ekstra lang omgang udlæsning af udstyr i Sverige dagen før. De er ikke altid lutter smil, og der er det ens vigtigste opgave at være velforberedt og stå klar med et smil på læben. Så kommer man rigtig langt. Jeg har det som et erklæret mål, at selv den sureste, mest trætte produktionsmanager, der kommer på besøg, skal tage videre på touren med et smil. Det gør, at jeg altid prøver at være imødekommende og løsningsorienteret. Man kommer helt sikkert til at lave fejl, og der er det så vigtigt, at man kan stå ved sine fejl, erkende dem, og så komme med løsningsforslag. Man lærer hurtigt, at man IKKE kan skjule fejlene – prøve at glemme dem og komme videre. De dukker helt sikkert op, og så skaber de bare yderlige problemer.

Er der nogle tendenser i musikbranchen, du synes er særligt spændende fortiden?

– Hvis jeg ser udelukkende på koncertbranchen, synes jeg, at den er mere spændende nu end nogensinde før. Artisterne har valgt ikke kun at fokusere på musikken, men også at komme med et decideret show. Om det så er med en masse lys, kæmpe storskærme eller store kulisser, der kan bevæge sig. Det synes jeg er fedt – det bliver nærmest en form for teaterforestilling. Ligeledes ser jeg også, hvordan de mange venues rundt omkring i Danmark griber de bolde, der bliver sendt afsted fra de forskellige produktioner. Der er virkelig en stor velvillighed til at imødekomme de, nogle gange vilde, krav og produktioner, som den pågældende artist kommer med. Det, der før var en lastbil på et almindeligt venue i Danmark, kan nu hurtigt blive fire, fem eller seks lastbiler. Det koster penge for artisten og det er bøvlet for dem, som skal sætte det hele op, men det giver også publikum en, synes jeg, bedre og mere komplet oplevelse.

Hvorfor er det vigtigt at holde sig opdateret på/kende til de forskellige mekanismer i musikbranchen?

– Først og fremmest synes jeg, at det altid er vigtigt at holde sig opdateret – lige meget hvilken branche, man er i. For mig, drejer det sig især om at lære de forskellige grene og funktioner, som et job i musikbranchen kan have. Især når vi snakker om danske artister, hvor jeg her har meget kontakt med alle de forskellige mennesker, der er involveret i artisten. Og alle har de forskellige interesser i -, og perspektiver på, hvordan den pågældende turné/koncert skal afholdes. Der gælder det virkelig om at holde tungen lige i munden. Og så er det også bare helt generelt vigtigt at vide, hvad den person, man nu taler eller mailer med, har af interesse i den pågældende artist. Da jeg jo primært er vokset i branchen som en ”gulv”-mand, er det vigtigt for mig også at vide, hvad der sker på kontoret og bag skrivebordet ude hos pladeselskaberne, managerne og agenterne, længe før artisten havner i et venue og møder mig og mit store smil :)

// Udgivet den 15. april 2021