Pladeselskab, Indie label, Affiliated, Innovative Music management

Q&A med stifterne af det uafhængige pladeselskab, Affiliated

Foto: Kasper Hjorth
Tekst: Gustav Rasslan

Affiliated er både pladeselskab, bookingbureau, management, har et lydstudie og et musikforlag. Derfor er de en slags “one-stop-shop” for den uafhængige kunstner, hvor kunstnerisk frihed og mennesket er i fokus. Desuden er tre af selskabets fire stiftere selv udøvende musikere, og de kender derfor musikbranchen intimt. De har været så venlige at dele deres erfaringer med os.

Hvordan kom I ind i musikbranchen?

Vi har vidt forskellige baggrunde, men havde alle tilfælles, at vi ville lave vores eget. Alexander Engel startede som underviser med egen rapskole, som udviklede sig til et pladeselskab ved navn Idyllic. Manus Bell startede med politisk rap og stiftede pladeselskabet Home Studio Productions med fokus på boom bap hiphop. Benjamin Winberg havde et ben i hver lejr: først som producer og senere som direktør. Vi havde samme vision om kunstnerisk frihed, men manglede kompetencer, vi hver især besad. Efter nogle møder mellem jul og nytår i 2017 besluttede vi os for at sammenflette de to virksomheder, og har siden gået under navnet Affiliated

I Affiliated er de 4 stiftere

Manus Bell er Affiliateds Managing Director og medejer af virksomheden. Han har siden 2018 stået for forretnings- og projektplaner med fokus på eksekvering af alle vores udgivelser. Han står får uploading, registrering og det meste af vores digitale back-end. Manus har overblikket, herunder over økonomien. Til forretningsmøderne er Manus en stærk spiller som formår at repræsentere Affillateds vision og værdier på bedste vis. Manus Bell er realisten der altid går fra ide til handling.
Benjamin Winberg er Affiliateds Label Manager og står for meget af den daglige drift i form at være kontaktperson og repræsentant for selskabet. Han har dagligt kontakt med kunstnere, og fungerer som executive producer på størstedelen af alle musikprojekter. Benjamin står blandt andet for meget af det forberedende og afviklende arbejde heriblandt koncerter og interviews, der ligger i forbindelse med kunstnernes projekter. Han er kompromisløs, nytænkende og målrettet.
Alexander Engel har som Affiliateds Creative Director og medejer ansvar for at realisere vores kunstneres ideer og visuelle udtryk. Med sin store likeablity har han åbnet dørerne for mange af Affiliateds samarbejdspartnere. Han er manden i baggrunden til størstedelen af vores content og formår at skabe unikke koncepter. Derudover er han også til at finde ude i felten hvor han aktivt sørger for at udvikle og afvikle kreative events og koncerter. Alexanders ærlige sprog ligger til grund for legat- og fondansøgninger, pressetekster, beskrivelser og alle andre former for skriftligt arbejde. Derudover er der vores fjerde partner Michael Brandt, som er fuldmægtig advokat og står for det juridiske arbejde i virksomheden.

Hvad er jeres rolle i branchen?

 Affiliated er skabt for at være en sund modspiller til mastodonterne i branchen. Vi tror at kunstnerisk frihed er essensen af, at skabe god musik og er derfor struktureret på en anderledes måde end de gængse musikselskaber. Vi har altid artisternes egne visioner i fokus, og vores fornemmeste opgave er at hjælpe dem med at finde ind til kernen af, hvad de vil sige med musikken. Derudover har vi tre faktorer, der adskiller os fra de fleste andre i branchen. Der er ingen binding som artist i Affiliated. Det vil altså sige, at vi ikke signer artister for en bestemt periode, men at vi i stedet laver en åben kontrakt, som kan opsiges på lige fod med typiske danske ansættelseskontrakter. Vores artister må arbejde med hvem som helst uden formel tilladelse fra os som deres label, og vi har vendt fordelingsnøglen på hovedet når det kommer til royalities og masterrettigheder, hvor vi udbetaler 70% til kunstnerne.

Hvad er det vigtigste at kunne i jeres arbejde?

Da vi har forskellige arbejdsområder, beskæftiger vi os selvfølgelig både med individuelle såvel som fælles opgaver, da de oftest krydser hinanden. Overordnet set som direktør i et musikselskab, har vi bl.a. disse ting til fælles:
At kunne stole på hinandens evner og at uddelegere opgaver, som er baseret på hver vores spidskompetencer. I starten ville man konstant klare alt selv, men vi indså hurtigt, vi måtte samarbejde som en enhed for at skabe seriøse resultater.
At være fleksibel og omstillingsparat. Musikbranchen er til tider så flyvsk, at hvis ikke man er villig til at gå på kompromis med sin egen tid og prioriteringer, så bliver det ikke en nem opgave at dirigere i branchens mange utilregnelige facetter. For eksempel er vi altid til rådighed for vores artister. Alle døgnets 24 timer. Man skal være forberedt på uforudsete udfordringer, som pludselig kommer ind fra sidelinjen og nemt kan stjæle alt fokus fra det, man oprindeligt havde planlagt. Nogle gange kan det også dreje sig om en pludselig session, som skal faciliteteres, for at skabe nye, relevante bekendtskaber og muligheder. For eksempel som dengang vi blev ringet op og spurgt, om Migos kunne låne vores studie. Eller da Princess Nokias hold havde brug for et studie midt om natten.

Er der nogle tendenser i musikbranchen, I synes er særligt spændende for tiden?

I nogle grene af branchen er der så småt begyndt at være et bredere fokus på kunstnerisk frihed, selvstændighed og alsidighed. Dette hænger godt sammen med vores vision, for vi er nemlig stærkt overbevist om, at ”copyleft” frem for ”copyright” kan bidrage til et alternativt mindset i en – til tider – ret indspist branche. Med dette mener vi, det, at dele viden og erfaring med de rigtige mennesker og værdier, kan avle endnu større muligheder og samarbejder. Vi er selv målrettede på at inspirere andre til at gøre ting på deres egen måde uden at gå på kompromis med deres værdier. DIO (Do It Ourselves) er en fundamental brik i vores vision, men samtidig er det, at affiliere os med andre, både interessant og vigtigt. Vi vil gerne samarbejde med flere labels, branchefolk og musikere for at udvide vores horisont og styrke vores netværk.
Kort sagt ønsker vi, at flere og flere vælger at gøre som os, i håbet om at påvirke vægtskålen af, hvor størstedelen af musikken i radioer, playlister, og så videre, kommer fra.  

Hvorfor er det vigtigt at holde sig opdateret på/kende til de forskellige mekanismer i musikbranchen?

Spiller du et spil, hvor det er åbenlyst, at nogle har større fordele end andre alene grundet midler, bliver du også nødt til at kende selvsamme spils regler for at kunne ændre på netop disse, med henblik på at skabe lige muligheder for alle spillerne. Det er vel ikke nogen hemmelighed, at branchen som den ser ud idag har nogle ret nepotistiske vaner. Vi har gennem tiden stødt på mange talentfulde producere og artister, som snildt kan måles med nogle af dem, der sidder på de større selskaber, men fordi de ikke hænger i de rigtige omgangskredse, har det rigtige image eller poserer rigtigt på SoMe, er det sværere for dem at komme igennem nåleøjet. Man må ej heller forglemme, at denne industri er en del af underholdningsbranchen, som i sidste ende har fokus på at skulle tjene penge. 
I Affiliated gør vi en dyd ud af at holde os opdateret. Ikke kun i ledelsen: vi sørger også for, minimum 4 gange om året, at indkalde vores kunstnere til møder, hvor vi gennemgår engelske og danske branchetermer, samt dykker ned i, hvilke dynamikker og mekanismer branchen styres af. Man kan næsten sige, at vi uddanner vores kunstnere i branchen. Grunden til dette er, at vi desværre selv er stødt på rigtig mange situationer, hvor ledere og managere, der arbejder med kunstnere, faktisk gemmer eller tilbageholder viden, for at gøre sig selv uundværlige. Tanken er vel egentlig ok, men måden virker for snu til os. Vi vil gerne forberede vores kunstnere på branchen, sørge for de stifter bekendtskab med diverse former for aftaler og faktisk lærer at navigere selvstændigt. Nogle vil muligvis mene, at det er at skyde sig selv i foden, for hvorfor har kunstneren så brug for os i sidste ende? Men det er vi ikke enige i. Vi mener det handler om at have forståelse for alle parters arbejde, samtidig med at man selvfølgelig beskæftiger sig med sin spidskompetence. Om det så er at stå for musikken eller alt det omliggende forretningsmæssige.

Bliver du også inspireret af Affiliateds gåpåmod og iværksætteri i musikbranchen, så kan du gøre dig meget klogere på, hvordan du kommer godt i gang i branchen gennem vores kursus.