Royalties, Koda, Gramex, Musikbranchen

Royalties, Koda og Gramex… Hvor kommer pengene fra?

Foto: Stock

Royalties, Koda og Gramex er alle ord, du bør kende til, hvis du vil tjene penge på din musik. For mange kan musikbranchen nemlig fremstå som lidt af en jungle. Den er svær at komme ind i, og den er endnu sværere at komme til at tjene penge i. Men der er penge at finde – og i denne guide giver vi dig et overblik over, hvordan pengene fra musikken kommer ind på kontoen.

Musikken er drivkraft

Det vigtigste for at man kan tjene penge i musikbranchen er, at man elsker at lytte, lave, opdage, vurdere og omgive sig med musik. Musikken vil altid være i centrum, når man begiver sig i branchen. Heldigvis er det også sådan, at det ofte er de bedste sange, der klarer sig bedst – og tjener flest penge. Derfor er det væsentligste middel til mange penge ganske enkelt: god musik!
Det er dog også naivt at tro, at pengene bare rasler på kontoen af sig selv, så snart den gode sang er skrevet. Bag alle de gode sange ligger utallige timers hårdt arbejde indenfor alle mulige undergrene af branchen. Du kan gøre dig klogere på mange af musikbranchens stillinger lige her.

Ingen royalties – ingen penge

Royalties er et ord, der går igen i alle tænkelige grene af musikbranchen. Det gør det måske fordi, det er udgangspunktet for, at pengene overhovedet bliver fordelt. Royalties dækker nemlig over den aftale, der er lavet i mellem alle dem, der har andel i musikken. Typisk vil man snakke om royalties, når man snakker om den andel af indtjeningen, som artisten får fra streamingtjenesterne. Hver gang du er på Spotify og streamer noget musik, så tjener alle dem, der er involveret i musikken nemlig penge. Royalties dækker så over den del af pengene som artisten får udbetalt – når det tilknyttede pladeselskab har fået sin andel. Royalty-aftalen er forskellig alt efter hvilken streamingtjeneste, der er tale om.

Koda og Gramex holder styr på rettighederne

Koda er sat i verden for at sikre, at sangskrivere og komponister får de penge, de har ret til, når deres musik bliver spillet i det offentlige rum. Der er nemlig et hav af regler, når man skal bruge musik til offentlige events (såkaldte koda-regler, som du skal sætte dig ind i, hvis du skal bruge musik til dit event. Det kan du gøre her). Koda kan komme dig, eller den artist du repræsenterer til gode, hvis det er dig, der skriver musikken, der bliver spillet offentligt. Så er det nemlig dig, der skal have koda-penge udbetalt. For at få de koda-penge, som du har rettigheder til, er det vigtigt at du registrerer din musik allerede inden, den bliver afspillet. Hvordan det sker, kan du gøre dig klogere på her

Gramex er ligesom Koda et selskab, der sørger for, at pengene bliver fordelt korrekt mellem dem, der har rettigheder til musikken. Men hvor Koda kommer sangskrivere og komponister til undsætning, så er Gramex den organisation, der sørger for at de udøvende kunstnere og de pladeselskaber, de er tilknyttede, får de penge de har rettigheder til. Når din musik bliver spillet i tv og radio, er der nemlig penge at hente. Her er det også Gramex, du skal have fat i, for at få din bid af kagen. Både Koda og Gramex er sat i verden for at hjælpe musikere med at få de penge, de har ret til. Hvis du på nogen måde har en finger med i noget musik, der bliver udgivet, bør du derfor overveje, om det måske er tid til at melde sig ind.