”Tag nogle chancer” – A&R hos Sony Music, Mads Kjærgaard

Få et indblik i arbejdet som A&R for et af Danmarks største pladeselskaber, Sony Music. Vi har taget en snak med Mads Kjærgaard om arbejdet som A&R, hans daglige gang på pladeselskabet og hans egen vej ind i musikbranchen.

A&R er det første led i værdikæden

 

Arbejdet består som udgangspunkt i at scoute talent, gode sange, ideer, potentiale og udvikle det. Man har bl.a. dialog med artister, producere, sangskrivere, managers og publishers, for at sætte de rigtige rammer for at musikken bliver så god som overhovedet mulig og vil lykkes.

Nogle artister har selv en helt klar vision, nogle har godt af sparring, vejledning og udfordring og andre ved slet ikke selv, at de har et potentiale. Derfor er det også en meget rodet omgang at begå sig i A&R arbejde.

Meget af arbejdet ligger i maven og øret og her skal man turde stå ved sin fornemmelse og mening; trodse meget og tro på det. 
De største succeser sker faktisk oftest, når artisten fra start har en klar vision. Her vil A&R’en opleve, at opgaven mestendels vil bestå i blot at sætte lup på det afgørende potentiale, som er dét, der gør, at artisten skiller sig ud og udmærker sig fra alle andre.
 Som A&R sætter man altså rammerne, der skal løfte musikken og artisten. En A&R laver nødvendigvis ikke selv musik, men rollen består i at lede artisten den rigtige vej. Dette indebærer også at lave en vision sammen med artisten og sikre, at han/hun vil gå hele vejen for at opfylde denne.

I det nye år påbegynder Mads en Master i Management Development på CBS. Med denne master vil han gerne udforske sit personlige lederskab mere, som også er en stor del af A&R opgaven. Om dette fortæller han:


“Som A&R leder man i bund og grund. Man leder artisten og hjælper ham/hende på vej. Derudover leder man også vejen for resten af teamet ud fra den kreative strategiske dagsorden, man sætter for dagen. A&R er det første led i værdikæden. Den vision man signer en artist ud fra og arbejder sig imod, skal helst stå rent hele vejen gennem en organisation som f.eks Sony.”

For en A&R er musikken drivkraften

 

Arbejdet som A&R er både enormt krævende og enormt berigende! Krævende fordi man altid er på jagt efter det næste store act; hittet, noget stort, noget der vil gøre en forskel i verden. Og hvis det så lykkes at skabe et hit, en succes, så vil det helt sikkert være som det værste narkotikum: det er nemlig meget vanedannende.
 For en A&R er omdrejningspunktet altid musikken. At finde den bedste musik der kan gøre en forskel for mange mennesker. Dét er et stort privilegium. Det er en ild, et drive, der gør, at man sjældent sidder stille. Der er selvfølgelig også en stor personlig tilfredsstillelse i at kunne hjælpe god musik ud i verden.

Vejen ind i musikbranchen

 

Min egen vej ind i branchen startede virkeligt tilfældigt. Jeg studerede egentlig på Københavns Universitet, men faldt ved en releasefest i snak med medlemmer af et dansk rockband, som manglede en ekstra mand live. Et par uger senere sad jeg i en tourbus og kørte Tyskland, Østrig, Schweiz tyndt og optrådte med vist omkring 20 koncerter på et par uger. Rimelig heftigt og sjovt. De næste 5 år turnerede vi heftigt i USA, Canada, Europa og indspillede plade mv. Med erfaringen som musiker, fik jeg en virkelig god forståelse for branchen og ikke mindst artisters psykologidrive og tankegange, som jeg i høj grad benytter mig af i mit arbejde i dag.

Sideløbende fik jeg interesse for den anden del af branchen, hvorfor jeg efter lidt tid blev optaget på Music Management. Jeg havde forinden haft managementkasketten på for andre mindre danske bands.
 Jeg kom i praktik hos EMI Music Denmark, som jeg i forvejen kendte godt gennem managementarbejdet, og her blev jeg ansat som Junior A&R, mens jeg gjorde uddannelsen færdig.

Gode råd til andre der vil arbejde i branchen

 

Mit bedste råd for dem der gerne vil arbejde med musik, er at man skal finde ud af, hvad man kan lide at arbejde med, og hvad man er god til. At arbejde i musikbranchen kan betyde rigtig mange ting, men det afgørende, tror jeg, er, at man følger den vej, man føler sig sikker på, omend udfordret. Stol på dine evner, træf nogle radikale valg og tag nogle chancer. Det gør vi alle!

Vil du også arbejde i musikbranchen? Kom tættere på din drøm med Innovative Music Management