TOP5 FESTIVALER: FINLAND

Foto: Niko Peltoniemi

Elsker du at tage på festival og at rejse – hvorfor så ikke kombinere de to? Der findes utallige spændende og anderledes festivaler rundt omkring i verden – Vi har her samlet 5 festivaler i Finland, som helt sikkert står på vores bucket list.

 

Foto: Konstantin Kondrukhov

Flow Festival

Hvor: Helsinki
Hvornår: august, 3-dages festival
Deltagerantal: 75.000+
Acts: 155
Tidligere optrædende: Frank Ocean, Ryan Adams, Princess Nokia, Lana Del Rey og Kanye West

Flow Festival er en musik- og art festival, hvor det visuelle urbane fokus er i høj prioritet. Festivalen startede som udgangspunkt ud som et lille club event, hvorefter den udviklede sig til en unik, musikalsk festival. Flow Festival ligger på et gammelt kraftværk, hvilket afspejler sig i det industrielle look. Dog er det alligevel lykkedes at gøre pladsen eventyrlig og fantasifuld ved at dekorere de gamle bygninger ned til mindste detalje. Festivalen har i dag op til 11 scener, som ligger både indendørs og udendørs, hvorved den største scene har kapacitet til hele 25.000 gæster. Dette resulterer i et bredt udvalg af genrer, hvoraf den ene halvdel af artisterne er internationale og den anden halvdel er lokale.

Et must-see på festivalen er dens Balloon 360-grader-scene, som ligner en stor ballon, og karakteriseres som værende hjertet af Flow Festival. Her er det muligt at sidde hele vejen rundt om scenen og få en mere intim musikalsk oplevelse. Flow Festival er en oplagt mulighed for dig, som ønsker at udfolde sin musiksmag og opleve en visuel flot festival.

 

Foto: Janita Autio / 2017

Ruisrock Festival

Hvor: Turku
Hvornår: juli, 3-dages festival
Deltagerantal: 105.000
Acts: 70+
Tidligere optrædende: Kygo, Nirvana, Metallica, Lukas Graham, Travis Scott, Ellie Goulding, Iron Maiden, Pharrell Willams

Ruisrock var den ultimative rock festival, da den startede op i 1970 og er dermed Finlands ældste! Siden hen er den stærktvoksende festival blevet mere mainstream, men bevarer dog det rockede fokus. Det er muligt at opleve førende finske artister, internationale artister og ikke mindst upcoming artister.

Festivalen ligger på den finske ø, Ruissalo, og er omringet af et smukt og fredet naturområde. En af scenerne er placeret lige ved vandkanten, så det er muligt at svømme og soppe i havet, imens du lytter og ser kunstnerne på scenen. Ikke nok med det, sejler der til tider cruise ships helt tæt forbi, hvilket afgørende er med til at skabe Ruisrock’s identitet. I år 1994 sejlede et cruise ship helt tæt forbi vandkanten, hvilket resulterede i, at det pågældende band stoppede brat op på scenen og stirrede på skibet, hvilket gav noget af en oplevelse.

 

Foto: Arttu Kokkonen

Ilosaarirock

Hvor: Joensuu
Hvornår: juli, 3-dages festival
Deltagerantal: 50.000+
Acts: 60+
Tidligere optrædende: Imagine Dragons, MØ, Royal Blood, Passenger og Volbeat

Ilosaarirock er en populær festival, som repræsenterer en stor diversitet af genrer i sit line up. – Så hvad end du er til reggae, hip hop, pop eller rock, så er der noget godt til ørerne. Der er fem scener, 60 acts og omtrent 50.000 deltagere, hvorved festivalen er bemærkelsesværdigt mindre end de ovenstående nævnte. Trods dette, sørger Ilossarirock for at skabe nogle anderledes, skøre og fede events så som en grafisk konkurrence om festivalens look og meget mere.

Sidste års festival var noget ud over det sædvanlige. Hele 789 splitternøgne festivalgængere samledes i festivalens sø. Dette var et forsøg på at komme i Guiness World Record, hvilket lykkedes! Sidst men ikke mindst er det vigtigt at nævne, at festivalen er organiseret af frivillige og har formål at støtte live musikken.

 

Foto: Yö Kirjurilla

Pori Jazz Festival

Hvor: Pori
Hvornår: juli, 9-dages festival – hovedkoncerterne varer 3 dage.
Deltagerantal: 120.000 – 160.000
Acts: 91+
Tidligere optrædende: Miles Davis, Herbie Hancock, The Roots, Alicia Keys og Erykah Badu

Pori Jazz Festival er for alle jazz elskende fans. Det er koncerter på enge kombineret med gadefester, hvor artister som Miles Davis og Herbie Hancock har svunget forbi. Derudover kan du opleve jam sessions på de mindre jazzklubber. Noget af det bedste ved festivalen er selvfølgelig, at mange af koncerterne er gratis! Det handler rent og skært om at tage sine venner i hånden og vandre gennem gaderne og landskabet på øen, Kirjurinluoto, i Pori.

Om du kan lide jazz eller ej, så er stemningen i top, og det er en oplagt mulighed for at nyde sommerdagen, selskabet og jazzen. Du må medbringe alt den mad, du ønsker, men der er også rig mulighed for at besøge de mange madboder med mad til hver en smag. Hvis du er I nærheden er den 51 årige gamle Pori Jazz Festival en oplagt mulighed.

 

Foto: Petri Anttila

Provinssi

Hvor: Törnävä
Hvornår: juni, 3-dages festival
Deltagerantal: 65.000
Acts: 85
Tidligere optrædende: Noah Carter, Rammstein, Rage Against the Machine, Die Antwoord, Linkin Park, David Bowie og The Offspring

Provinssi Festival er den sidste på listen, men dette betyder dog ikke, at niveauet er dalet. Festivalen har en del år bag sig, eftersom den har eksisteret siden 1974. Gennem årene har antallet af festivaldage varieret, og Provinssi er nu nede på 3 dage med fest og farver. Hvert år inviteres store etablerede artister så vel som lokale artister til at optræde, hvilket er med til at skabe mulighed for at øge sit musikalske kendskab. Musikprogrammet er dog ikke det eneste, som karakteriserer festivalen. Der er mange aktiviteter, så som en mentalist, samba-dansere, og fodboldmesterskab på storskærm og meget mere.

Derudover er Provinssi Festival kendt for sit smukke område, tætliggende op af den vilde nordiske natur, og med en flod krydsende igennem pladsen. Noget af det bedste ved Provinssi er at campområdet ligger som klistret op ad festivalen, og giver mulighed for at gå ind og ud når som helst, hvilket ellers er en smule atypisk festivaler i Finland.

 

Vi håber vores bucket list har sat tankerne igang hos dig, og åbnet øjnene op for at tage på festivaler i andre lande.