Viktoria Skovhus, Booking Agent hos Smash!Bang!Pow!: »Det handler om at forstå den individuelle artist, og ikke blot køre efter en skabelon«

Foto: Jakob Skjerning

Viktoria Skovhus er booking agent hos den danske koncertarrangør Smash!Bang!Pow!, som udover at bringer internationale artister til de danske scener og festivaler også repræsenterer udvalgte danske artister som booking- og managementagentur. Skovhus fortæller her om sin vej ind i branchen, hvilke mekanismer der er vigtige at have styr på og hendes rolle som booking agent.

Hvordan kom du ind i musikbranchen? 

– Inden jeg startede som booking agent hos Smash!Bang!Pow! arbejdede jeg som presse- og projektleder for blandt andet forskellige festivaler, film, teatre, musicals og prisuddelinger. Der var mange overlap med musikbranchen, så gennem de opgaver fik jeg etableret et godt netværk både i musikbranchen og i resten af kulturbranchen. 

Jeg har kendt folkene på Smash!Bang!Pow! i mange år, og da de sidste år stod overfor en udvikling af virksomheden, der blandt andet indebar et udvidet fokus på danske artister, sagde jeg ja tak til at være med. Ønsket var at se, om man kunne gribe bookingfaget an på en anderledes måde, og derfor gav det mening at få mig ombord, da jeg kom med nogle andre metoder i bagagen. Jeg fandt det ret attraktivt, at jeg kunne være med til at sparke lidt til branchen, og se om jeg kunne ruske lidt i de systemer, som der for mig at se, ikke var sket det store med i alt, alt for mange år.

Der er rigtig mange værktøjer, der kan oversættes fra PR til booking, men ambitionen har været at øge fokus omkring den historiefortælling, der knytter sig til de artister vi arbejder med, om det så gælder venuetours, festivalshows eller koncerter som vi selv promoter. Sammen har vi skabt en ny måde at arbejde med bookingen på, hvor vi samarbejder omkring alle rosterens artister. Og vi forsøger at lægge planer så langt ud i fremtiden som muligt, der både favner live, udgivelser og den helt generelle fortælling omkring vores acts. 

Hvad er din rolle i musikbranchen?

– Min rolle er booking agent, hvilket betyder at jeg lægger livestrategier, planlægger tours, booker ind til festivaler og forhandler honorarer for de artister, der er tilknyttet vores roster. I nogle tilfælde håndterer vi større områder end Danmark for vores artister, og vi har også et par norske artister, der passer rigtig godt ind på vores roster, som vi er agenter for på det danske marked. Det hele er naturligvis i tæt samarbejde med enten artisterne selv eller deres managers, deres pladeselskaber og andre samarbejdspartnere. Og så trækker jeg af og til i PR trådene, hvis det er nødvendigt, og hjælper ofte mine artister i forhold til, hvordan deres projekt som helhed skal kommunikeres. 

Hos Smash!Bang!Pow! arbejder vi med én roster. Det betyder, at vi vender alle strategier i plenum i bookinggruppen, som består af mig selv, Nikolaj Thorenfeldt, Tom Spray og Kasper Bisgaard. Som artist har man selvfølgelig en primær agent, men vi går meget op i samarbejde omkring de acts, der er tilknyttet vores roster. Jeg vil mene, at uanset hvilken slags artister eller hvilken genre man arbejder med, så kan man ikke gøre noget, bare fordi det har virket før. Og derfor er otte øjne så meget bedre end to, så man sikrer sig, at man får vendt alle relevante muligheder, inden man beslutter sig for, hvordan man skal gribe det an. Vi er tit uenige, så det kræver meget tid og mange ugentlige møder, men det er det hele værd.

Hvad er det vigtigste at kunne i arbejdet som booking agent? 

– At kunne forstå sin artist. Det handler om så meget mere end honorarer, festivaljobs og riders. Det handler om den historie man vil fortælle, den stemning man vil skabe, og den følelse man vil have publikum til at gå fra en livekoncert med. Det handler også rigtig meget om publikum, og hvordan de reagerer på musikken. Og så handler det ikke mindst også om at forstå artistens ambitioner, og understøtte dem med den bedste strategi – gerne en der rækker flere år ud i fremtiden. 

Er der nogle tendenser i musikbranchen, du synes er særligt spændende for tiden?

– Mange! Men jeg synes især det er spændende, hvordan flere spirende artister er fuldstændig kompromisløse i deres bevægelse omkring og eksperimentering med forskellige genrer. For eksempel Marshall Cecil, Ydegirl, Molina, Varnrable og Yangze fra vores egen roster – de er umulige at sætte én genre på, og det er altid virkelig interessant at høre, hvad de finder på som det næste. Derudover ser jeg også en tendens i at lave musik, som har, hvad jeg vil kalde for en “tidsløs” lyd – for eksempel Hjalte Ross og Bona Fide, som vi repræsenterer, men også kunstnere som Calby og Jung. Det er musik som på ingen måde lyder outdated, men man godt kunne forestille sig havde været udgivet for 30 år siden. På live-siden er jeg helt vild med at se mere og mere dans i liveshows, blandt andre kunstnere som Rosalìa og Christine and The Queens gjorde på Roskilde i år. Det håber jeg at se meget mere af i 2020 og fremover. Så er rock-saxen også på vej tilbage, hvilket vi både ser hos M.I.L.K. og Selma Judith i deres liveshows, og nu hvor Kenny G er featuring på Kanyes nye plade, må det næsten også være en tendens, der er kommet for at blive, hvilket jeg synes er helt perfekt.

Hvorfor er det vigtigt at holde sig opdateret på og kende til de forskellige mekanismer i musikbranchen?

– Dét er selvfølgelig vigtigt, for at kunne sikre det bedst mulige karriereforløb for sine artister – ellers kunne de jo ligeså godt gøre det selv. Men jeg vil faktisk sige, at det er endnu vigtigere at være i stand til at samarbejde med de forskellige instanser i branchen. Også sine konkurrenter. Og ikke mindst at kunne samarbejde med folk udenfor musikbranchen. Branchen kan være rigtig god til at lukke sig om sig selv, men det kan være virkelig nyttigt at have et øje på resten af kulturlivet, og holde sig orienteret om, hvad der rører sig der. 

Generelt gennemgår kulturbranchen en løbende udvikling hele tiden, og hvis man ikke følger med, eller gør ting på den samme måde, som man altid har gjort, så bliver man tabt. Jeg starter altid et samarbejde med en artist ved at spørge mig selv, hvordan jeg kan gøre det anderledes denne gang. Det handler ikke om at opfinde den dybe tallerken fra gang til gang, det handler igen om at forstå den individuelle artist, og ikke blot køre efter en skabelon eller en samlebåndsmetode, der har fungeret for en anden artist. Det er også dét, der motiverer mig i arbejdet som booking agent – at jeg ikke skal gøre det samme hver gang, så ville jeg nok komme til at kede mig.
Drømmer du om at arbejde i musikbranchen – måske som booking agent?
På Innovative Music Management får du de rigtige redskaber til at kickstarte din karriere.