Vil du vide mere om musikbranchen? Fem insidere guider til det bedste læsestof

Foto: Stock

Går du med en drøm om at arbejde i musikindustrien, eller vil du bare gerne vide mere om den? Vi har spurgt fem spillere fra den danske musikbranche, hvilke bøger, der har hjulpet dem bedst på vej.

‘All You Need to Know About the Music Business’ af Donald S. Passman

Efter min mening er ‘All You Need to Know About te Music Business’ god. Den er tyk, men den har alt, du har brug for at vide! Han skriver ret underholdende, og så længe man holder sig væk fra det amerikanske royalty system (og i det hele taget bare læser det der er markeret med et UK flag i stedet for), så er det en grundig indførsel i alle dele af mekanismerne i musikbranchen. Som sagt, så er der ting, der er specifikke for den amerikanske branche. Forholdende i Danmark og Europa, minder rigtigt meget om dem i UK, og den forskel er markeret i bogen. – Mads Vraa, A&R, No3.

Da jeg startede på uddannelsen i Music Management i 2012, var en af bøgerne på pensum Donald S. Passman’s ‘All You Need To Know About The Music Business’. Coveret ser ikke ud af meget, men jeg var hooked fra første kapitel. Bogen er skrevet i et letlæseligt, forståeligt og – til tider – humoristisk sprog og omhandler et område, som mange finder uinteressant, forvirrende eller ligegyldigt, nemlig juraen. For mig var bogen en øjenåbner udi juraens snørklede og kringlede verden, og jeg har sidenhen flere gange tyet til Donald S. Passmans ‘Bible’. Jeg kan varmt anbefale ‘All You Need To Know About The Music Business’, der også byder på adskillige anekdoter fra Passmans mange år i the music- and entertainment industry.” – Jannie Overgaard, grundlægger, Over & Aude.

‘The Future of Music’ af David Kusek og Gerd Leonhard

En bog der har været vigtig for mig er ‘The Future Of Music’ af David Kusek og Gerd Leonhard.
Den er fra 2005. På det tidpunkt ramte de bare plet omkring fremtidens musik, forbrugsmønstre og pengestrømme i musikbranchen.
Jeg mødte Gerd på SPOT Festival i 2006. Der var en stor del af brancen, der sov gårdsdagens brandert ud, imens han søndag morgen gav sit syn på, hvor vi var på vej hen (at vi var ret “Fucked”). Idag står det meste af branchen tidligt op uden tømmermænd. – Nis Bøgvad, Music Supervisor, Copenhagen Film Music.

‘The Thank You Economy’ af Gary Vaynerchuk 

‘The Thank You Economy’ af Gary Vaynerchuk beskriver, hvordan digitale og sociale medier er i gang med fuldstændig at ændre præmissen for klassiske virksomhedsdicipliner som HR, marketing, kundeservice, finance og så videre. Den sætter ændringerne i historisk perspektiv, kommer med konkrete cases og opsætter dogmer for, hvordan virksomheder skal klare sig i en ny økonomi, hvor kunden er GUD. Jeg elsker den fordi principperne sætter krav til, at for eksempel bands, spillesteder, festivaler og musikselskaber i højere grad bidrager med reel værdi, når de interagerer med og skaber fans gennem deres marketingtiltag.” – Emil Sørensen, Business Developer and Digital Content, VOLUME

Er du fortsat hungrende efter mere læsestof, så får du lige en række anbefalinger med fra faglig konsulent hos Dansk Musiker Forbund, Thomas Hyllested:

Donald S. Passmans er en øjenåbner og den danske pendant ‘Den Nye Musikbranche’ af Mikael Højris mindst ligeså set med særligt danske øjne. Herudover kan jeg stærkt anbefale Helen Gammons’ ‘The Art of Music Publishing’, fordi den tager læseren med hele vejen rundt om arbejdet som forlaget kan/skal lave for en komponist eller producer. Også den engelske guide ‘The Music Management Bible’ udgivet på Music Managers Forum er fremragende læsning med et særligt fokus på den engelske musikbranche. De mange erfaringer, som bogen byder på fra andre musicmanagers i forhold til kontrakter og reelle forslag til forhandlingsteknik kan anbefales. Også god pop-historisk læsning, og underholdende, er ‘Hit Men: Power Brokers and Fast Money Inside the Music Business’ af Fredric Dannen. En god idé til alle med lyst til at kende historien omkring pladeindustrien og særligt “de gyldne år”.

Skrevet af Nikoline Skaarup