Bo Andersen fra Skandinavian: Som udgangspunkt kan vi lide al musik

Skandinavian er et 100 % uafhængigt booking- og managementbureau med base i både Aarhus og København. Vi har taget en snak med ejer og partner Bo Andersen om, tjaa, lidt af hvert.

Bo Andersen har altid været omringet af musik, men han har aldrig selv haft en drøm om at blive musiker. Og da han blev kontaktet af Gunnar Madsen (ROSA, SPOT Festival) og Sven Gaul (trommeslager i tv-2) angående en stilling i bookingbureauet Aarhus Musikkontor, tænkte han, at det da godt var noget, han kunne bruge et par år på. Nu har han været der i 34.

”Det har været rigtig sjovt og en gave for mig at få lov til at beskæftige mig med det, jeg har allermest lyst til: at lytte til musik, at forholde mig til musik, at blive rørt af musik,” fortæller han.

I 2004 skiftede Aarhus Musikkontor navn til det mere internationalt kompatible ’Skandinavian’ og bureauet har i dag kontorer i både Aarhus og København. Der er omkring 80 artister i kataloget, og de spænder vidt: CHINAH, , Slowolf, Pede B, Velvet Volume, tv-2, Kira Skov, JÆRV, KLUB 27 og Lars H.U.G. er blot en håndfuld af de navne, som hører til hos Skandinavian.

”Der er ingen bestemt profil – det må der ikke være,” siger Bo.

Hvad kigger I så efter hos artister, når I overvejer et samarbejde?

”Som udgangspunkt kan vi lide al musik. Bare det er fedt. Men det handler også om energi. Ikke at man skal være absolut tosset flittig, men man skal mærke, at der er noget, der brænder, og at man ikke gør det på grund af en idé om blive rig og berømt. Når folk arbejder med noget andet end energien i musikken, så får man en lang svær tid. Både som artist og booking agent.”

Hvor finder I nye artister?

“Vi får rigtig meget musik tilsendt. Men derudover så får vi også meget ud af at komme ude i miljøet. Jeg arbejder mest med de ’voksne’ artister, fordi vi har haft et langt forløb sammen, men jeg synes, det er lige så spændende at falde over for eksempel Velvet Volume, som jeg hørte allerede for 3-4 år siden. Så jeg synes også, det er sjovt at være med til at finde nye. Mange af de yngre medarbejdere har mere ’aftenliv’ end os med familier og kommer meget ude på de små spillesteder. Vi har også lige lavet et samarbejde med Over & Aude [Aarhus-baseret booking- og managementbureau, red.], fordi de er rigtig gode til at spotte talenter.
Jeg får også meget ud af at undervise eller deltage i arrangementer i branchen, hvor man får en personlig relation. Når man bare får tilsendt noget, behøver man ikke nødvendigvis forholde sig til det, men det gør man, når man ser personen. Man får en ’helhedsfornemmelse’ af artisten.”

Hvad skal man så kigge efter som artist, når man vælger en booking agent?

“Man skal finde nogen, man svinger med og som man stoler på og føler sig tryg ved. Nogen som forstår én. Kort sagt, så skal man finde nogen, som kan se det geniale i det, man kan og gør.”

Hvad skal man på den anden side så kunne, hvis man gerne vil arbejde som booking agent?

“Man skal selvfølgelig kunne lide musik i svær grad. Man skal kunne lytte til mennesker og være tålmodig. Man skal være i stand til at smide sig selv og sine egne behov i baggrunden i arbejdssituationen. Det skal man selvfølgelig i de fleste job, men her kommer man personligt ind på nogle mennesker, som af gode grunde har andre ambitioner, og egoer, end de fleste. Hvordan skulle de ellers kunne stå på en scene hver aften?”

Hvad gør man så, hvis man gerne vil arbejde hos jer?

“Bank på døren, send en mail. Find en relation og lav en mentor- eller praktikaftale, så du kan prøve dig selv af i det. Det er der mange af vores yngre bookere, der har gjort. Man kan selvfølgelig også starte ud selv, det kræver jo ikke andet end en telefon og en laptop, men det er rart med en masse sparring i den første tid.”

*Oprindeligt bragt på www.bandsoftomorrow.com