Hvad kan jeg blive? Music Publisher

Foto: Christian Fløe Svenningsen // Luise Balle
Tekst: Ditte Nebeling Jensen

 

Musikbranchen rummer mange spændende jobs, men det er samtidig en branche, som kan være svær at navigere rundt i. Hvad kan man egentlig blive? Og hvordan får man en fod indenfor?

I denne artikel stiller vi skarpt på jobbet som Music Publisher, og vi undersøger blandt andet hvilke krav, der er til jobbet, og hvilke ting man skal være særligt opmærksom på.
Som Music Publisher er du ansvarlig for at sikre, at sangskrivere og kompositører får den betaling, de skal have, når deres sange bliver brugt kommercielt. Dette sker oftest gennem en publishing deal, hvor sangskriverne afgiver rettighederne til deres sange til et publishing selskab. Derudover fungerer du også som kreativ rådgiver for sangskriverne.
Vi har snakket med Christian Fløe Svenningsen som er Publishing Director i GL Music Publishing.
Udover vigtigheden af at have styr på rettighedsregler og administrationen af sange i musikbranchen, lægger han stor vægt på den kreative del af jobbet. At dykke ned i musikken og de enkelte sange, er ifølge Christian en af de fedeste ting ved jobbet, og nedenunder kan du høre ham fortælle meget mere om det alsidige job som Music Publisher.

 Vejen til at blive Music Publisher

Ligesom for mange andre i musikbranchen, tog det Christian noget tid at finde ud af, præcis hvilket job han skulle have. Derfor har han både prøvet kræfter som musiker, lydtekniker, afvikler, manager og andre brancherelaterede jobs. Christian fortæller:

“Min vej var kringlet, som veje ind i branchen som regel er. Jeg var trommeslager, og var på vej mod konservatoriet da det gik op for mig at jeg hellere ville arbejde på den anden side af trommerne. Mit første betalte job var som lydtekniker, afvikler og booker på Pitstop i Kolding. Derfra tog jeg en Music Management uddannelse i Aarhus, arbejdede med booking, management og tour-produktion for Alive Music og senere Recart / Copenhagen Music. Derfra havde jeg mit eget management, og senere et job som sælger ved vinylfabrikken Dicentia, hvor jeg solgte apps til spillesteder, og stod for vinyltryk for blandt andre Iceberg Records og Universal. Derigennem mødte jeg Kim Nowak-Zorde (partner i GL Music) og det endte i mit nuværende arbejde. Rent held i virkeligheden.”

Rent held kalder Christian det. Men udover at støde på de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt, hvad kræver det så for at blive Music Publisher?

“Det kræver en forståelse af copyright og hvordan sangrettigheder håndteres ude i verden. Derudover en kærlighed til og et fokus på musikken. Publishers arbejder med sangskrivere, artister og deres sange, og det er i sidste ende den del, man skal være god til. […]
Engelsk er virkelig vigtigt – jeg vil skyde på at 80%-90% af mine emails og opkald er på engelsk.”

Jobbet som Music Publisher

Som sagt lægger Christian stor vægt på den kreative del af arbejdet som Music Publisher. Han forklarer, at hans dag typisk er delt mellem det administrative arbejde rundt om sangene, og det kreative arbejde, hvor han dykker helt ned i sangene. Vi spurgte ham, hvordan fordelingen helt præcist ser ud, og Christian forklarer:

“Det kreative arbejde består i at lytte til og give noter på sange, pitche sange til projekter og sync muligheder, lave A&R arbejde på projekter (mit fokus er næsten udelukkende på sangene) samt opsætning af sessions, writing camps, ture ud i verden for vores sangskrivere og besøg til vores studier fra udlandet.
Det administrative arbejde består i at holde styr på de sange, vi har i kataloget, hvem vi har pitchet til, hvilke der er på hold, splits, projektstatus, kontrakter osv. Jeg har det overordnede ansvar for kontakt til vores partnere – både de 14 selskaber (sub-publishers) der repræsenterer os ude i verden samt de 18 kataloger, som vi repræsenterer i norden. Vi er aktive i 20+ territorier, og vi repræsenterer over 500,000 copyrights i de nordiske lande, og jeg er ansvarlig overfor vores partnere på begge sider. Dertil kommer kontakten til A&R’s, managers, sangskrivere, producere og music supervisors. Jeg får en masse uvurderlig hjælp fra vores A&R og Copyright Søren Kalsbøll og vores sync manager Cecilie Karpinski. Jeg forhandler desuden vores kontrakter sammen med vores CEO Lasse Lindorff, så der er nok at se til.”

Det fedeste ved at være Music Publisher

Kærligheden til musikken er og har altid været det vigtigste for Christian, og selvom der i hans job og i GL Music Publishing er meget administrativt arbejde, er hans job altså også at være en kreativ partner for deres samarbejdspartnere.

“Jeg elsker at være helt tæt på musikken og sangene”, fortæller Christian. “Jeg kan tillade mig at se bort fra SoMe, pressefotos, musikvideoer og image/branding. Mit arbejde er at dykke helt ned i musikken, og det er i sidste ende grunden til, jeg altid har villet arbejde i musikbranchen.”
Derfor, forklarer Christian, “forsøger jeg altid at bruge mere tid i studiet og direkte involveret i musikken, end begravet i emails og kontrakter.”

Gode råd til fremtidige Music Publishers

Ligesom i alle andre jobs i musikbranchen er gode kontakter som sagt et must. Derudover skal du som Music Publisher både have lyst til det administrative arbejde med eksempelvis rettighedsregler og kontrakter men samtidig have en musikalsk og kreativ lyst til arbejdet. Der er altså nogle helt grundlæggende ting, du skal have styr på for at være Music Publisher, og Christians råd til andre, der også har lyst til være Music Publishers er følgende:

“Sæt dig ind i tingene – KODA og Promus har nogle meget fokuserede kurser, og Innovative Music Management er også en god vej at gå! Hvis du kender sangskrivere du tror på, så arbejd med dem – mange får jobs fordi de kommer til eksisterende forlag med sangskrivere, og dermed viser at de har øre, kan håndtere opgaverne og forstår hvad det handler om – hvis du kan udvikle writers som bliver signet, kan du også få dig selv signet som en del af dealen!”