Hvad kan jeg blive? Music Supervisor

Mange drømmer om at blive en del af musikbranchen, og mange ved hvor svært, det kan være at få en fod indenfor. Ofte er folk ikke bevidste om, hvilke jobs der egentlig findes, og hvilken rolle de egentlig selv ønsker at spille i branchen.
Interesserer du dig både for film og musik? Så er du nok en af dem, der husker alle de store soundtracks til filmklassikerne. Musikken er ofte med til at definere filmen, men hvem bestemmer egentlig, hvilken musik der skal med i film, tv-serier og reklamer? Music Supervisoren arbejder med at placere musik i film. Derfor har vi kigget nærmere på feltet ‘music supervision’ og taget en snak med Music Supervisor Nis Harvey Bøgvad, founder af Copenhagenfilmmusic om hvordan han er havnet i sit nuværende job, og hvad det egentlig indebærer at arbejde med ‘music supervision’

“Music Supervisoren sikrer en professionel kvalitet og service, der kombinerer kreativ og teknisk ekspertise.”

Nis har arbejdet i musikbranchen i de sidste 30 år og har været mange forskellige dele af branchen igennem. Inden han dannede Copenhagenfilmmusic, har han arbejdet som studietekniker og indspillet, mixet og produceret plader med Mew, D.A.D, TV2, Kim Larsen, Sanne Salomonsen, Sebastian, Lex og Klatten, Det Brune Punktum og mange flere. Derudover har han sideløbende været en del af bandet  Back to Back, der blev dannet i 1987, så han er selv bekendt med rollen som musiker. Det er netop den viden og erfaring, som både tæller hans virke som udøvende musiker og producer, som ifølge Nis er en vigtig og essentiel del af det at arbejde med ‘music supervision’. Nis forklarer:

“Min position som Music Supervisor er en naturlig del af alt det andet, jeg har lavet. Tanken om at skabe min rolle kom på det tidspunkt, hvor musikbranchen fik alvorlige udfordringer, og Radio og TV formatet blev ændret markant. Jeg søgte et sted, hvor musikken kunne udstille sig, og levende billeder er et helt perfekt sted at sætte musikken i fokus.”

Music Supervisorens rolle

En Music Supervisor arbejder med projekter som spillefilm, TV-serier og reklamefilm. Arbejdet indebærer alle faser af udvikling, pre-produktion, produktion, post-produktion, levering og strategisk markedsføring af projektet med hensyn til alle musikrelaterede elementer (trailers, soundtracks osv.). Dermed arbejder Music Supervisoren med de centrale beslutningstagere og projektets musikalske vision, tone og stil. Samtidig skal man som Music Supervisor have kendskab til alle omkostninger forbundet med levering af musik og blandt andet administrere og sikre juridiske rettigheder for nye og eksisterende indspilninger.

Rollen er således meget bred og kræver indsigt og erfaring med musikrettigheder og et solidt netværk i musikbranchen. Derudover skal en Music Supervisor have en omfattende viden om, hvordan musik påvirker det visuelle medie. I sidste ende sikrer Music Supervisoren altså en professionel kvalitet og service, grundet kombinationen af kreativ og teknisk ekspertise.

Det daglige arbejde

Det daglige arbejde består i at have ansvar for alt musik og kommunikation med andre involverede fagfolk, som filminstruktører, producenter, lydansvarlige, kameramænd, netværksledere, klienter, ansatte i reklamebranchen, distributører osv.

Som Music Supervisor skal man, ifølge Nis, derfor være: “musikalsk, kreativ, organiseret og tålmodig. Man skal være åben og glad for at arbejde sammen med alle typer af egoer, og man skal elske at være en del af en lang og stor passionsdrevet process.”

Nis fortæller, at det fedeste ved at arbejde med music supervision er: “[…] at møde mennesker og den utrolige følelse man får, når man skaber en enestående scene.” Han fortsætter: “Når alt går op og samspillet mellem manus/historien, skuespil og musik bliver en helhed. Det er stort og skønt at være en del af! En ekstra bonus får man, når det man laver ender som en del af vores fælles historie.”

Gode råd til andre der vil arbejde indenfor samme felt

Nis fortæller, at man som Music Supervisor skal bruge tid og læse op på projekter, før man tager kontakt til den ansvarlige. Samtidig skal man finde sin plads i teamet ved at give plads til andre. Og slutteligt fortæller Nis, at man skal være nysgerrig, tålmodig, tjekket og opsøgende, hvis man gerne vil arbejde som Music Supervisor.