Interview med Esben Weile Kjær – kreativ kunstner med fokus på musikken

Esben Weile Kjær har i en alder af 23 år allerede et CV udover det sædvanlige. Han begyndte at lave projekter i sin spæde ungdom, hvor han slog sine folder i det venstreradikale miljø. Siden da har han lavet alt fra klubkoncepter, festivaler, kunsteriske performances til at instruere musikvideoer for blandt andre Vinnie Who, Mø, Julias Moon og musikkollektivet Gold Lip, som han desuden også er skaber af.

Hvad har musik betydet for dig og dine projekter?

Musik har betydet meget. Jeg bruger musik i alt, hvad jeg laver. Ideen om hvad en koncert er og kan være eller, hvordan kulturindustrien og mennesker forbruger musik, har jeg brugt meget tid på at tænke over. Musik må være den kulturelle form, som flest mennesker har mest berøring med i deres liv. Samtidig er det også den form, som sidder fast i flest stereotype forestillinger om, hvordan musikken skal formidles, lyde eller opleves – tror jeg. Når jeg kigger på den musik, som jeg finder mest interessant i dag, så vil jeg placere den i et krydsfelt mellem musik, performancekunst og mode. Jeg har faktisk meget svært ved at adskille de tre ting fra hinanden.

I hvilken grad har musik været en del af dine projekter og på hvilke måder indgår musik i projekterne?

Musik indgår altid, men på mange forskellige måder. Musik er dog aldrig baggrundsmusik.

Hvad er det vigtigste for dig, når du laver projekter?

Aldrig at gøre noget alene. Jeg har aldrig arbejdet alene og kommer ikke til det. For mig er det det kollektive som er vigtigst. Især når jeg insisterer så meget på at arbejde på tværs af udtryksformer, så ville mit arbejde blive uinteressant, hvis jeg ikke allierede mig med dygtige folk inden for det specifikke fag.

Du har i sommer færdiggjort Music Management på det rytmiske Musikkonservatorium. Hvad har det givet dig og tror du, at det vil komme særligt til udtryk i dit arbejde fremover?

Music Management har givet mig en god forståelse af, hvad kulturverdenen består af, hvordan den styres og hvad for nogle pengestrømme, der spiller hvilken rolle. Jeg kan ikke komme på nogen anden uddannelse, som på så højt niveau beskæftiger sig med kulturstudier, jura, marketing, økonomi og kunsthistorie. Det lyder måske som en bizar blanding for nogen, men ikke desto mindre synes jeg, at vigtigheden af netop denne brede forståelse af kunst og kapitalisme er vigtigere end nogensinde før. 

Jeg har nok været en lidt atypisk Music Management studerende. Kort sagt arbejder jeg meget med performative undersøgelser af populærkulturens overflade. I det ligger for eksempel management-kultur, branding i relation til kunst og kultur og menneskers kulturforbrug. Alle disse tematikker eller tænkemåder ligger sig i direkte forlængelse af det, jeg har studeret. Grunden til, at jeg tror, det er atypisk er, fordi jeg ikke arbejder på tankemådernes præmisser, men i stedet prøver at behandle alle disse strategier i gennem kunst.

Hvis du skulle give den uerfarne Esben et gyldent råd, hvad skulle det så være?

Lad vær med at brug penge, du ikke har.

Er der noget, du kunne tænke dig at huske den fremtidige Esben på, når han skal lave nye projekter?

Husk at have det sjovt.