Interview med Nicki Refstrup Bladt og Mads Stephensen fra Celebration Records: »Det er passionen, der driver det«

Foto: PR
Tekst: Amanda Bloch

Det danske pladeselskab Celebration Records – der blandt andet sidder med artister som GRETA, Penny Police, Little Winter, Kúlu og We Are The Way For The Cosmos To Know Itself – er en virksomhed i konstant udvikling. Vi har taget en snak med stifter Nicki Refstrup Bladt og booking-/managementansvarlig Mads Stephensen om, hvordan man navigerer i musikbranchen og hvilke udfordringer, der ligger i arbejdet på et mindre pladeselskab.

Siden 2012 har det uafhængige pladeselskab Celebration Records været en del af musikbranchen og hjulpet spirende talenter med at nå ud til et større publikum. Til daglig er det stifter, Label Manager og CEO Nicki Refstrup Bladt, der – sammen med Mads Stephensen, hovedansvarlig for booking og management – sørger for, at det hele kører rundt. Vi har mødt Bladt og Stephensen på dette års Reeperbahn Festival til en snak om starten på det hele, og hvad de gør for at få tingene til at gå op i en højere enhed. 

Det var Nicki Refstrup Bladt og hans kammerat, der tilbage i 2012 igangsatte hele projektet, efter Bladt havde arbejdet på den anden side af disken i mange år:

Jeg kommer fra at have arbejdet i en pladebutik, så jeg har stået på den anden side af disken og solgt varerne. Så jeg kendte allerede nogle af distributørerne. Jeg startede i Stereo Studio i Odense i 2001 og stoppede i 2012. Derefter ville jeg gerne ud og prøve noget andet og begyndte at savne at arbejde med musik, og så startede vi Celebration, fortæller Bladt. 

I starten var tanken dog ikke et større foretagende, men egentlig blot et forsøg på at få kammeratens debutplade ud på markedet. At ville klare alt selv viste sig at være nemmere sagt end gjort: 

– Vi fik pladen ud og havde en mentalitet om, at vi skulle klare alt selv, men det kunne man bare ikke. Vi havde ikke noget distribution, og vi skulle selv ud med plader til butikkerne. Vi skulle ordne alle ting selv. Så vi fandt ud af hen af vejen, at vi måtte have nogle samarbejdspartnere og få nogle distributionsaftaler på plads, hvilket førte til, at vi blandt andet fik samarbejdspartnere i Tyskland til de internationale ting. 

I starten af det hele gik tanken på, at pladeselskabets primære fokus skulle være på de fynske artister, men de fik hurtigt tilsendt så meget fed musik, som de syntes var ærgerligt ikke at tage til sig. »Og så er vi bare vokset og vokset siden,« fortæller Bladt. Stephensen kom med på vognen i 2016 og har siden stået for Celebration Records’ booking- og managementdel. Stephensen er selv musiker og har derfor et godt kendskab og netværk i branchen. Derudover arbejder han som booker hos Harder’s i Svendborg, hvilket betyder, at han ofte jonglerer med rigtig mange forskellige bolde.

– Det er selvfølgelig meget, at have mange kasketter på, men det er også ret givende. Man kommer hurtigt nogle vegne, når man kender folk, siger Stephensen. 

Fuld fart fremad

Celebration Records oplever en større og større efterspørgsel, hvilket har betydet, at de med tiden har været nødt til at arbejde efter nogle strategiske rammer. 

Det er gået stærkt de senere år. I starten var vi meget grønne og anede ikke en skid. Nu har vi arbejdet, lad os sige forholdsvis, professionelt de seneste par år. Vi har prøvet at sætte nogle strategiske samarbejder op. Noget der giver mening, siger Bladt. 

Stephensen tilføjer:

– I de sidste par år er der sket noget i forhold til, hvordan folk kigger på Celebration. Der er gode vinde omkring os, og folk taler positivt om os. Vi leverer godt, Nicki er super tjekket med sit forarbejde og får gjort tingene til tiden. Alle vores samarbejdspartnere er altid glade. God omtale er vigtigt, og det smitter bare af – både i branchen og hos artisterne. 

Den større opmærksomhed har også betydet, at pladeselskabet får flere og flere henvendelser fra de lidt større artister, fortæller Stephensen: 

– Hvor vi indtil nu har kørt meget på vækstlaget, har vi bevæget os op på det her mellemlag. Og på et eller andet tidspunkt er der jo nogle af dem, som vokser og bliver større, og det kommer jo helt sikkert til at ske, hvis vi fortsætter sådan her. Det er der slet ingen tvivl om.

Når det kommer til fremtidsplaner, har pladeselskabet da også et par mål. 

– Indtil videre har det været meget DIY, så det der med at få kigget lidt på konstruktionen i selskabet og måske tage et blik henover vores kontrakter, er noget vi gerne vil. Er vi lidt for naive i nogle sammenhænge? Få strammet lidt op på retningen i virkeligheden, siger Stephensen og tilføjer: Alt hvad vi laver, laver vi, fordi vi synes, det er fedt. Og det synes vi stadig, og det vil vi komme til at gøre i lang tid – men det er fedt, hvis vi kan begynde at generere bare en lille smule økonomi (…) Hvis man har lidt penge, kan man gå ind og stille nogle krav til kunstnerne, som vi ikke har kunnet før – for hvis vi ikke har penge, så er der ikke noget bag ordene. Så kan vi ikke gå ind og sige: ”vi har lyst til, at du skal arbejde sammen med den her producer, men du skal i øvrigt selv betale”. Det duer ikke rigtig. Der skal vi ligesom have et eller andet samarbejde kørende – også økonomisk – så vi har noget ballast til det. Så det er helt klart et mål og en drøm, at vi skal kunne dét. 

Som det ser ud på nuværende tidspunkt er der nemlig ikke det store økonomiske udbytte i virksomheden, og det er dermed lysten og de mange interessetimer, der bliver lagt i projektet, som får det til at køre rundt. Men det kan ikke blive ved sådan, fortæller Bladt: 

– Vi skal helst nå op på et niveau, hvor det ligesom kan klare sig selv, og hvor det bliver selvkørende – også økonomisk – så vi ikke skal blive ved med at smide penge i. På et eller andet tidspunkt skal der gerne komme et økonomisk afkast også. Nicki fortsætter: Ambitionen er jo helt klart, at vi kan gøre det her fuldtid, så vi også kan skubbe til nogle flere ting og rykke på noget mere. Men det er svært i branchen. Der er jo rigtig mange labels, som kører i 10-15 år, før de begynder at se nogle penge.

Gode råd: »man skal gøre det, hvis man ikke kan lade være«

Fordi Celebration Records arbejder i det lag, de arbejder i, hvor mange af artisterne er helt grønne, er en vigtig del af deres arbejde at udvikle på og engagere sig i de artister, de sidder med. Management bliver derfor helt automatisk en fast del af arbejdet, når man tager de spirende artister ind.

– Man bliver nødt til at snakke med kunstneren om, hvad næste skridt er, hvordan man på en fed måde bruger de sociale medier og så videre. Alle de her ting som en manager normalt ville gøre. Det er vi nødt til selv at gøre, kommer det fra Stephensen. 

Alt dette kræver hårdt arbejde, og derfor skal du ifølge Stephensen lade være med at kaste dig ud i et lignende projekt, hvis tiden ikke er til det: »Hvis ikke du har tiden til det, så skal du lade være. Man arbejder meget mere end i mange andre brancher,« og det er Bladt fuldstændig enig i.

– Ja lige nøjagtig. Man skal gøre det, hvis man ikke kan lade være. Det er passionen, der driver det. Og det har det jo egentlig været lige fra starten af hos os. 

Der er også stadig ting, som kan få adrenalinen til at køre hos Bladt og Stephensen. For eksempel når der tikker e-mails ind fra folk, som gerne vil lave et samarbejde, eller når bookeren fra Eurosonic skriver, at han kommer forbi her på Reeperbahn Festival og hører deres artist Penny Police endnu engang. Og når det kommer til mails, er der én særlig ting, man skal være opmærksom på:

– Der bliver jo sendt rigtig mange mails afsted, og man får utrolig lidt tilbage. Der er meget meget lidt respons, og det skal man selvfølgelig også være klar over, fortæller Bladt.

Nicki Refstrup Bladt og Mads Stephensen er blot to af mange ildsjæle i musikbranchen, og Celebration Records er et bevis på, at hårdt arbejde betaler sig. Det kræver blot en god omgang standhaftighed og gåpåmod.
Drømmer du om at arbejde i musikbranchen og måske starte dit eget pladeselskab?
På Innovative Music Management får du de rigtige redskaber til at kickstarte din karriere.