Interview med Thomas Bredahl fra Heartbeat Music

Foto: Casper Lind

Tidligere Volbeat guitarist Thomas Bredahl er medejer af Heartbeat Music – et agentur, der beskæftiger sig med management og booking og arbejder med artister såsom Go Go Berlin, Lydmor, The White Album, Østkyst Hustlers og mange flere. Vi har taget en snak med Thomas om partnerskaber mellem bands og brands.

Kommercielle partnerskaber har egentlig eksisteret i lang tid, men lige nu er det et særligt varmt emne i musikindustrien. Men hvorfor er disse partnerskaber blevet så vigtige? Hvis man spørger Thomas bredahl, så er der flere grunde til det.

“For det første fordi musikbranchen, som vi kender den, er mega presset. Det betyder, at der ikke er de penge der har været, og derfor oplever man en modvilje til at investere i alt fra indspilning, marketing tools til promo (der tales faktisk om et decideret promotion gap, hvor det er uklart, hvilke spillere der skal eller bør påtage sig udgifterne til promotion. Tidligere var det pladeselskaberne, men det er langt fra en selvfølge i dag). Derfor bliver man nødt til at tænke alternativt i forhold til forretningsmodeller og dermed også mulige kommercielle partnerskaber. For det andet, så er det jo også meget brandingarbejde forbundet med at opbygge et brand omkring sit band. Og måske kan kommercielle partnerskaber hjælpe den proces. For det tredje, så kan det jo tænkes, at der faktisk kommer noget fedt, kreativt og kunstnerisk ud af at indgå partnerskaver. Det er ikke nyt indenfor hverken sangskrivning, produktudvikling, design eller innovation. Her taler man ofte om co-creation og/eller åben innovation. Der ligger et kæmpe potentiale for både musikere, kommercielle aktører i musikbranchen og virksomheder udenfor musikbranchen. For det fjerde skal vi jo huske på, at al business, der nogensinde er lavet i musikbranchen ER kommercielle partnerskaber. Det vil sige et samarbejde mellem kunstner og booker, pladeselskab, forlag eller management, og også kommercielle partnerskaber per definition.”

Men hvad udgør så et godt partnerskab? Ifølge Thomas handler det om at “alle parter (og jeg mener alle) får noget ud af partnerskabet. Det handler ikke om at tage røven på hinanden, men derimod at finde og skabe et partnerskab, hvor alle bidrager med det, de kan og får noget ud af det, som de ikke kunne alene. Desuden er det vigtigt, at man også tænker publikum, fans ogkunder ind i foretagenet. I sidste ende er det jo faktisk dem, som man bør fokusere på, når man indgår partnerskaber. At forsøge og skabe noget, som øger oplevelsen og værdien for dem. Jeg synes, at et godt partnerskab opstår, når man formår at finde et fælles fodslag for det, man skal sammen, og hvor begge parter forstår hinandens udfordringer og behov.”

Som tidligere nævnt er Thomas også musiker og derfor ved han, hvor vigtigt det er at bevare sin troværdighed overfor sit publikum og sine fans, men hvordan sørger man for dette, når man indgår i et kommercielt partnerskab?

“Man skal lade være med at indgå samarbejder med brands, der ikke passer til ens band. Hvis man er et meget “økologisk” band, så skal man nok ikke indgå et partnerskab med Mærsk eller Shell. Man skal også overveje, hvordan man kommunikerer omkring samarbejderne. Jeg synes, der er en tendens til at mange upcoming bands poster løs på de sociale medier om det ene eller anden brand, som de har fået lidt produkter fra. I min verden så lugter det lidt for meget af en noget-for-noget mentalitet. Dét lurer ens true fans hurtigt, hvilket kan skade ens integritet. Man skal nok spørge sig selv om det er vejen frem eller om der findes andre veje. Min personlige holdning og den fornemmelse, jeg får via voxpops og artikler er, at folks holdning til sponsorater og kommercielle partnerskaber har ændret sig. Engang var det lidt sell-out men idag er det faktisk rimeligt bredt accepteret. Så længe der er et match mellem brand og band, og hvor man ikke spammer folk. Jeg møder mange musikere, der er kritiske, og jeg forstår godt hvorfor. På den anden side, så tror jeg, at man skal gøre op med sig selv, hvad man vil og ikke vil og så tage den derfra.”

Et kommercielt partnerskab har selvfølgelig et vist formål, heraf det kommercielle, men hvordan måler man egentlig successen af et partnerskab? Ifølge Thomas kommer det an på, hvad formålet med partnerskabet er og med hvilke briller, man kigger på det.

“Jeg er ret sikker på, at mange kommercielle spillere gerne vil se value for money, eller ROI (return on investment). Det kan selvfølgelig være svært at måle og kræver nærmest, at man foretager brand awareness analyser før og efter et tiltag.”

Thomas nævner Royal som eksempel og fortæller, at de blandt andet måler på, hvilket øl-brand forbrugerne forbinder med musik. Tidligere var det Tuborg, som “vandt”, men ovenpå Tak Rock-kampagnen er Royal blevet en seriøs konkurrent på den konto. “Det lugter lidt af Snehvide, hvor Dronningen spørger spejlet, hvem der er smukkest i landet her. Spørgsmålet er om det skal måles eller om man skal indgå partnerskaber af andre grunde, eksempelvis at man gerne vil gøre noget for musikken og ikke mindst upcoming bands. Jeg skal ikke gøre mig selv til dommer over dette, men vi er ofte tilfredse med partnerskaber, hvis de løber gnidningsfrit og begge partner lever op til det aftalte.”

Man må forestille sig, at der fra tid til anden opstår situationer, hvor et partnerskab ikke går som planlagt og kun har givet positive resultater for enten bandet eller brandet. Vi spurgte Thomas om de på Heartbeat Music havde oplevet dette og hvad grundene var.

“Ikke direkte,” siger Thomas. “Vi har derimod prøvet, at partnerskaber er startet med en fælles forståelse og en enighed om, hvad hver især skal levere. Når den kommercielle partner så pludselig ikke vil indfri deres del af aftalen, ja så bliver man sgu lidt træt. Det har vi desværre prøvet et par gange, især fordi aftalerne er blevet lavet langt nede i organisationen. Ofte er der nogle kreative folk, der har en masse gode intentioner og pludselig kan chefen træde ind og bremse et godt samarbejde. Derfor vil jeg anbefale alle, at man forsøger at få bred accept, inden man kommer for langt i processen. Der er desværre også utjekkede folk i ‘den onde kommercielle verden’” siger Thomas og slutter med et stort smil.