Interview med underviser og publishing manager Nicolas Blix Olsen

Vi har interviewet Nicolas Blix, der underviser på Innovative Music Management. Nicolas er partner hos forlaget Mantik Music Group og sidder til dagligt som publishing manager. Her får du et eksklusivt indblik i hans daglige arbejde samt hans egen vej ind i musikbranchen. Derudover giver Nicolas også et par gode råd med på vejen, til dig der drømmer om en karriere i musikbranchen.

Kan du fortælle lidt om dig selv og din nuværende rolle i musikbranchen?
Mit navn er Nicolas, jeg arbejder til dagligt som Publishing Manager i forlaget Mantik Music Group, som er en del af pladeselskabet Nordic Music Society, og hvor jeg også er partner. Her arbejder jeg med producere og sangskrivere, samt en lille håndfuld artister. Her har vi blandt andet arbejdet med artister som Guldimund, TÅRN, ELBA, Julias Moon og Savage Rose, såvel som vores producere og sangskrivere har medvirket på sange med artister som Blæst, Tobias Rahim og Svea S, samt en række internationale navne.

Mit arbejde består i at skabe muligheder og afsætte de sange, som de skriver, til andre artister eller til sync, samt generel kreativ sparring. Det gør jeg blandt andet via opsætning af sessions mellem sangskrivere, producere og artister samt via pitch til af sange. Derudover er det også min rolle som publisher at sørge for, at alt det administrative, i form af registrering, spiller. Så min hverdag består af både det kreative såvel som det mere administrative.

Hvornår startede din interesse for musikbranchen, og hvad motiverede dig til at forfølge en karriere inden for dette felt?
Jeg er vokset op med musik og i et musikalsk hjem og har selv spillet musik, siden jeg kan huske, hvor guitaren hurtigt blev mit hovedinstrument. Op gennem ungdoms- og gymnasieårene var jeg aktiv i flere bands i og omkring Odense, og tænkte i mange år, at jeg skulle være rockstjerne. Det blev jeg jo som bekendt ikke, både fordi talentet nok ikke helt rakte, og desuden fandt jeg mig heller aldrig helt til rette med at stå på en scene og performe.

Det er egentlig lidt komisk, men jeg tror faktisk det var på baggrund af serien “Manden med de gyldne ører”, at jeg blev opmærksom på hele musikbranchen og at det var en anden måde at arbejde med min passion på. Min karriere kan dog på ingen måde spejles med hvad der foregår i den serie, må jeg hellere lige skynde mig at påpege. Det plantede i hvert fald de første frø og interesse for branchen. Derudover har jeg en del familie der på den ene eller anden måde har haft berøring med branchen gennem tiden, som jeg også har sparret med.

Hvordan kom du selv ind i musikbranchen?
Efter gymnasiet flyttede jeg til København for at læse. Jeg har en uddannelse inden for markedsføring og projektledelse, og i forbindelse med den uddannelse skulle jeg et halvt år i praktik. Her søgte jeg målrettet mod pladeselskaber, som var mit primære kendskab til branchen på det tidspunkt og havnede så i praktik på pladeselskabet og forlaget Nordic Music Society (NMS). Praktikforløbet førte først til et deltidsjob, siden et fuldtidsjob og i dag er jeg partner i virksomheden her 8 års tid senere.

I de første mange år var det primært pladeselskabsdelen jeg var optaget af, med scoute og udvikle talent, samt udgive musik og ikke mindst promovere og markedsføre det. Men langsomt blev jeg introduceret til forlagsverdenen, og de seneste år er det mere og mere den del af virksomhedens forretninger, jeg beskæftiger mig med. Siden 2019 har jeg via underselskabet Mantik Music Group bygget et katalog op af producere og sangskrivere, og siden arbejdet mere dedikeret med publishing.

Hvad ser du som de mest værdifulde egenskaber eller færdigheder, som en person skal besidde for at lykkes i musikbranchen?
Musikbranchen er en sjov størrelse, der som mange andre kreative brancher først og fremmest er drevet af passion. En god grundforståelse og interesse for musik vil jeg derfor mene er et must. Passion og interesse kan dog ikke gøre det alene, og jeg tror at langt hen ad vejen er det tæt på lige så vigtigt at have nogle organisatoriske skills, man kan bidrage med. Om det så er inden for markedsføring, kommunikation, salg, projektledelse, regnskab eller noget helt andet, så tror jeg det er vigtigt at man har et specifikt område hvor man kan bidrage med nogle konkrete skills i processen med at få musikken til at nå ud til det rette publikum. I bund og grund er vores job jo at kunne stå for meget af det praktiske, kreativ sparring og lade kunstnerne koncentrere sig om det de er bedst til – at skabe musikken.

Hvorfor er uddannelse og dygtiggørelse vigtigt, hvis man ønsker en fremtid i musikbranchen?
Meget i forlængelse af forrige svar, så mener jeg at uddannelse og dygtiggørelse er vigtigt når man arbejder i musikbranchen. Hvis vi vil anses som en professionel branche og industri, så kræver det også en generel professionalisering af branchen som uddannelse er med til at bidrage kraftigt til. Især, når vores job er at formidle andre menneskers kunst, giver det god mening at man tilegner sig de bedst mulige kompetencer for at kunne varetage de opgaver, der nu måtte medfølge.

Hvilke projekter, som du har været en del af, har betydet mest for dig og din karriere indtil videre?
Det kedelige svar er jo, at jeg er stolt af de fleste projekter jeg er involveret i – både dem der når langt ud og dem der forbliver mere niche. Hvis jeg dog skal fremhæve et enkelt projekt, så må jeg indrømme at jeg for tiden bliver ret stolt og glad for at se den succes Guldimund p.t. nyder. Vi arbejder ganske vist ikke med Asger længere, men dét at have været en del af et projekt i den tidlige fase, hvor særligt det musikalske og kunstneriske element har været i fokus fra start, gør mig særligt glad.

Hvilke råd vil du give til nye talenter, der ønsker at forfølge en karriere i musikbranchen baseret på dine egne erfaringer?
Det kan være sindssygt svært som ny i musikbranchen at forstå alle de mange arbejdsopgaver og områder man kan beskæftige sig indenfor. Mit bedste råd må være at være nysgerrig på de forskellige områder, så man har en bred forståelse. Derudover så find ud af hvad man selv føler man kan bidrage med rent professionelt, foruden det passionen, og vær ikke bange for at dygtiggøre dig inden for noget helt specifikt.

Drømmer du om en karriere i musikbranchen? Ansøg om en plads på Nordens største musikbrancheforløb.