Jakob Kragesand, Mød musikbranchen, Roskilde Festival, Studenterhuset, Folkamok, tendenser i musikbranchen

Mød musikbranchen: Jakob Kragesand fra Roskilde Festival, Studenterhuset og FOLKAMOK!

Foto: Privat
Tekst: Sofie Vitalis

Jakob Kragesand er en af musikbranchens mange hårdtarbejdende ildsjæle. Han er både freelance koncertarrangør og afvikler på Studenterhuset, områdeleder for Avalon-scenen på Roskilde Festival, projektleder i foreningen FOLKAMOK! og musiker/manager for en hel række bands. Med de mange roller Jakob skifter imellem i sit musikalske virke, er der intet at sige til at hans bedste råd til andre, der drømmer om at arbejde i branchen, handler om at vide hvornår man skal holde fri. Du kan læse om Jakobs mange spændende titler, og lære ham bedre at kende i vores mini-interview lige her:

Hvordan kom du ind i musikbranchen? 

Det hele startede med, at jeg i løbet af min gymnasietid fandt ud af, at jeg havde et fokus på alt det der foregik bag om musikken: booking, kommunikation, opbygning af MySpace og så videre. Lige på det tidspunkt var det mest i relation til den spæde opstart af mine gymnasiebands. Jeg synes branchen var interessant og senere fandt jeg ud af, at jeg ikke bare var god til det jeg lavede, men også fik et kick ud af at se mine events, arrangementer og bands lykkes med et publikum, der støttede op om mine arrangementer. Senere hen, i starten af min universitetstid, hvor jeg var frivillig i Studenterhusets bookingudvalg, og derefter blev ansat, fik jeg min begyndende indgangsvinkel til branchen. Sideløbende begyndte jeg at lave Roskilde Festival som projektassistent på forskellige kunstprojekter, der så i dag gør, at jeg er frivillig leder i Avalonområdet.

Hvad er din rolle i branchen?

I dag er jeg freelance koncertarrangør og afvikler på Studenterhuset. Derudover er jeg projektleder i foreningen FOLKAMOK!, der laver folke- og verdensmusik events. I FOLKAMOK! arbejder vi med at lave fede events for unge, hvor arrangementerne er helstøbte og gennemtænkte. Her sidder jeg med ansvar for koordineringen af vores frivillige og med overblikket over vores ca. 20 arrangementer om året. Derudover er jeg områdeleder for Avalon-scenen på Roskilde Festival, hvor jeg har ansvaret for budget og koordinering af område og scene, samt alt fra tankerne om nye projekter og designs, til ledelse af vores kernegruppe på 7 ledere, som har ansvar for frivillige, opbygning, logistik og produktion, hvor jeg faciliterer rammerne for deres arbejde. En stor del af mit arbejde er også som musiker/manager i bandsene VÍÍK, Som Os, Skarn og Sherzandum, hvor jeg står med ansvar for booking, management, markedsføring, fondssøgning, sync pitching og streaming pitch – man har ofte mange forskellige roller, når man arbejder med musik i vækstlaget. Jeg har opdaget at balancen mellem at være køber og sælger i branche-sammenhæng, kan være svært at håndtere. Men hvis man håndterer det ordentligt, så kan det netværk, man får fra begge sider af bordet, give en synergieffekt, der kan lukrere på hinanden.

Hvad er det vigtigste at kunne i dit arbejde?

Helt klart at kunne holde mange projekter med MANGE forskellige samarbejdspartnere overskueligt for sig selv. Og så er det vigtigt at vide hvilken hat man har på i de forskellige sammenhænge. Det at være til stede i den rolle man har og at kunne give kvalificerede input, samt at være en nærværende leder, er det vigtigste for mig.

Er der nogle tendenser i musikbranchen, du synes er særligt spændende fortiden?

Jeg synes tendensen til polarisering i holdningen til sociale medier, spotify osv. er interessant, da musikere der afskriver spotify, fordi platformen ikke betaler musikerne godt nok, ikke har samme muligheder for markedsføring af deres musik. Jeg ser en tendens til at der er flere forbrugere, der tager afstand fra sociale medier. Hvor stiller det os henne? Hvis musikerne ikke vil være på streamingtjenesterne og flere brugere flytter sig fra for eksempel Facebook og Instagram, som har været musikernes adgang til et kæmpe marked, hvad sker der så? Vil gatekeeperen så flytte sig fra algoritme-baserede playlister til de major labels, der har adgang til spillestederne? Og vil de små spillesteder være nøglen til publikum for upcoming bands?

Hvorfor er det vigtigt at holde sig opdateret på de forskellige mekanismer i musikbranchen?

Jeg tror på at kendskabet til de forskellige dele af ens branche og at holde sig opdateret, er med til at udskyde den tid, hvor man som brancheperson ender med at være en dinosaur – hvilket kan ske utroligt hurtigt. Derfor vil jeg sige, at det er vigtigt at holde sig interesseret, lytte til ny musik, blive inspireret og deltage i sit netværk.

Hvad er dine visioner professionelle visioner for fremtiden?

Mine visioner og mål ligger inden for spillesteds- og festivalverden, hvor jeg gerne (indenfor de næste 3-6 år) vil arbejde med daglig ledelse og udvikling af fede kunstnerisk gennemførte oplevelser for publikum. Der er også en lille drøm om at starte mit eget booking agency/management, hvor jeg kan give den erfaring videre, som jeg har oparbejdet gennem tiden, til nye håbefulde kunstnere. Det er dog kun kommet på tegnebrættet over den seneste tid, hvor der ikke har været så mange aftaler i bogen.

Har du et godt råd til folk, der drømmer om at arbejde i musikbranchen?

Tag løbende tjek på dit mentale overskud, da arbejdsopgaverne er uudtømmelige, og husk at holde styr på hvornår du holder fri!


Synes du også, at det er spændende at høre historier fra mennesker, der allerede arbejder professionelt med musik? Tryk på knappen nedenfor og læs vores andre interviews, som kan inspirere dig til din vej ind i musikbranchen.

// Udgivet i maj 2021