Mød musikbranchen – Nikoline Helsbro, International Promotion Manager hos Universal Music Denmark: «Det er meget mere end et arbejde – det er nærmest en livsstil!»

Foto: Jesper Hede
Tekst: Pernille Vingaard Andersen

Musikbranchen indeholder mange forskellige jobmuligheder, og i denne artikel fokuserer vi på netop én af disse. Vi har taget en snak med Nikoline Helsbro – International Promotion Manager hos Universal Music Danmark – om hendes vej frem til stillingen, hvordan en typisk arbejdsdag ser ud og hvilke kvaliteter, en post som hendes, kræver i dag.

Jobbet som International Promotion Manager indebærer en meget alsidig hverdag. Mange af dagene tilbringer Nikoline Helsbro på kontoret, hvor der arbejdes på at pitche nye udgivelser fra Universal-kunstnere til bl.a. radiostationer og streamingtjenester op til releasedatoer. Andre dage foregår udenfor kontoret; eksempelvis til koncerter eller på forretningsrejser i forbindelse med spændende interviews. Ofte er dagene ret svære at skemalægge – og heldigvis for det. For er man fleksibel og omstillingsparat, kan de uventede opgaver ofte kaste rigtig gode ting af sig.

Hvordan fik du jobbet som International Promotion Manager?


Min nuværende chef tog faktisk direkte fat i mig og spurgte, om det var noget for mig. Vi kendte hinanden gennem andre veje, og jeg havde faktisk også siddet i en position, hvor jeg i mit forrige arbejde havde lavet PR på et koncept, Universal stod bag. Jeg var lidt tøvende, for jeg havde ikke lige set mig selv i den position, men da jeg mødte dem, jeg skulle arbejde sammen med, var jeg ikke i tvivl.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud?


Det er næsten svært at beskrive en typisk arbejdsdag – det varierer enormt meget, men det er også det, jeg godt kan lide. I realiteten møder jeg omkring kl. 9.00 og dagen starter altid med emails og kaffe. Nogle gange er jeg ude og lave interviews, og så holder vi også en del møder.
Vi har nogle ugentlige steps vi skal igennem, inden vi rammer den helt store release dag, som er fredag. Det kan fx være at pitche sange ind til radioen og til accounts som eksempelvis Spotify eller YouSee samt skrive pressemeddelelser, koordinere social posts og marketingindsatser. Der er en række faste steps, man skal igennem op imod en udgivelse.
Derudover går jeg til koncert cirka to gange om ugen – og det er alt fra de helt store Royal Arena-koncerter til en intim aften på Ideal Bar. Ligetil er der en række rejsedage over et år; det er for det meste til Stockholm eller London og kan være i forbindelse med møder, koncerter eller interviews, der skal afvikles. I september var jeg i London sammen med Nanna fra Berlingske. Hun skulle interviewe den anerkendte producer og levende legende Nile Rodgers i Beatles’ gamle studie 2 – det var en fantastisk oplevelse.
Festivalsæsonen er desuden noget helt for sig; det er virkelig en gave at få lov til at deltage i 8-9 festivaler om året. Det lyder meget eksotisk det hele, men der er mange flere dage, hvor jeg sidder fra 9-17 foran computeren på kontoret på Christianshavn – men der er ikke noget, der er typisk. Heldigvis.

 

Start din egen karriere i musikbranchen via Innovative Music Management

 

Hvilke kvaliteter er gode at have, hvis man vil være International Promotion Manager?


Jeg tror det er vigtigt at være nysgerrig på mennesker og at være imødekommende. Man møder ufatteligt mange mennesker i det her arbejde – det er virkelig givende men det kan også være krævende, og derfor tror jeg, at ens udgangspunkt er bedst, hvis man ser på det som et privilegium.
Personligt tror jeg, at det hjælper at være fleksibel og omstillingsparat. Det er virkelig en kliché, men jeg plejede at være superplanner! Det har jeg bare fundet ud af – det fungerer ikke. Du kan ikke planlægge alt; indimellem kommer de bedste ting ud af noget uventet, eller det, du har brugt evig tid på at planlægge, falder til jorden. Det kan man ikke styre.
Derudover handler det om at kunne arbejde professionelt, selvom du nogle gange ville ønske din tirsdag aften blev brugt foran fjerneren i selskab med Luksusfælden i stedet for til en koncert. Dertil skal du være indstillet på, at det er meget mere end et arbejde – det er nærmest en livsstil!

Hvilke gode råd har du til folk, der drømmer om et job som International Promotion Manager?


Find ud af hvad du er god til og brug det i faget. Jeg kom ikke fra en
musikbaggrund – overhovedet – men der er tonsvis af kvaliteter og metoder, som jeg kan
tage med fra mit gamle arbejde og bruge i mit nuværende arbejde alligevel; at kommunikere noget fra A til B, at finde vinkler, at møde mennesker og være i stand til at spotte sociale og faglige sammenhænge og kontekster. Jeg tror, at al erfaring kan bruges i en ny sammenhæng – også selvom de to verdener intet har med hinanden at gøre.
Derudover tænker jeg, at man skal fortælle åbent om sin drøm. Jeg var virkelig heldig, men nogle gange tror jeg, at folk tænker, at tingene er åbenlyse. Jeg har flere gange hørt folk sige “Det er jo åbenlyst jeg gerne vil ditten og datten” – men det er det altså tit ikke. Og så øv dig på at være nysgerrig på folk, deres historie og selve fortællingen – jeg tror, det er en god evne.

 

Drømmer du også om en fremtid i musikbranchen?
Læs mere og tilmeld dig Innovative Music Management her