Naomi Wood, A&R hos Sony Music Sweden: »Du er nødt til at høre en MASSE musik for at lære det«

Foto: PR
Tekst: Tanja Brinks Toubro

Naomi Wood er kun 23 år gammel, men hun har allerede sikret sig et job som A&R hos Sony Music i Sverige. Vi fangede hende til en snak på by:Larm Festival i Oslo, hvor hun fortalte os om sin foreløbige rejse gennem musikindustrien og delte nogle gode råd til aspirerende A&R’s.

Kan du fortælle lidt om, hvordan du kom ind i musikindustrien?

– Mit første job i musikindustrien var som frivillig vagt ved en musikfestival, der hedder Siesta Festival, og det var dér, det gik op for mig, at folk rent faktisk arbejder med musikevents. De har ikke kedelige jobs, og det gik op for mig, at det er det, jeg vil lave. Jeg vil have et sjovt job ligesom det. Til at starte med troede jeg altså, at jeg ville arbejde med musikfestivaler. Men i sommerferien før jeg startede på gymnasiet, var jeg med i et program, hvor elever skulle starte deres eget sommerjob – vi fik hver 2000 svenske kroner til at starte vores egen forretning. Det var super sjovt. Jeg startede et projekt, hvor jeg organiserede beer pong-turneringer. Det var på Emmabodafestivalen i Sverige, og gennem det mødte jeg en fyr ved navn Frans Nilsson, som startede et tøjmærke kaldet Pizzaslize med rapper Frej Larsson. Jeg hjalp dem med at sælge tøj ved forskellige festivaler, og da Pizzaslize et par år senere blev til et record label, begyndte jeg helt naturligt at arbejde med kunstnerne der.

– Jeg har også studeret Music & Eventmanagement på Linnaeus Universitetet i Kalmar, hvor jeg fik et tre måneders praktikforløb hos Ten Music Group i Los Angeles. Efter det fik jeg mit job hos Sony Music Sweden, hvor jeg har været i omkring seks måneder nu. Lige nu arbejder jeg med seks artister, som alle sammen er upcoming, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Det er rart at være en del af noget fra starten af, og det er spændende ikke at vide, hvad der kommer til at ske med det.

Hvordan ser en almindelig arbejdsdag ud for dig?

– Jeg starter som regel min dag ved at opdatere mig selv på musik- og tech-nyheder, tjekker hitlisterne og ser, hvad der trender i industrien. Jeg svarer på mails og tjekker vores demo-mail. Mine dage varierer meget. Nogle gange har jeg kunstnere, som udgiver ny musik, og nogle gange signer jeg en ny artist. Det kan være alt fra at håndtere kontrakter med managere og kunstnere til interne team-møder og brainstorming. Jeg tager også til mange events og koncerter.

Hvad er den vigtigste evne, når man arbejder som A&R?

– For det første skal du ELSKE musik og virkelig være passioneret omkring det. Så skal du have et musikalsk øre og kunne høre, hvordan et track kan udvikles til dets yderste potentiale. Du behøver ikke være teknisk som en producer eller være mesteringeniør, men du skal kunne beskrive hvordan dem, der laver tracket, kan gøre det endnu bedre. Du er nødt til at høre en MASSE musik for at lære det. Når jeg lytter til demoer, er jeg meget opmærksom på lyrikken og melodien. For at være helt ærlig er de fleste demoer kopier af, hvad der allerede er derude, men mit job er at se ud over det og forestille mig, hvordan vi kan udvikle musikken sammen.

Har du nogle gode råd til andre, som drømmer om et job som A&R?

– Du er nødt til at være drevet. Musikindustrien er rimelig lille, og det er godt at starte, hvor end du kan få en fod indenfor – for eksempel som at være frivillig på en festival, så du lærer folk at kende organisk. Tag de muligheder, der kommer din vej, uden at være kræsen. Du kan ikke være kræsen, når du ikke har nogen erfaring. At studere er også en god vej ind, da det giver dig viden og et netværk, og måske kan du også få en praktikplads undervejs. Det giver også arbejdserfaring – en masse mennesker får jobs på den måde. Du skal mere eller mindre bare begynde at handle.

Drømmer du også om at arbejde i musikbranchen?
Måske er A&R-jobbet lige noget for dig?
Ansøg om en plads på brancheforløbet
Innovative Music Management
og følg din drøm!