PR & Communication Manager Nicola Jackson: I musikbranchen fortælles historier med hjertet

Hvad laver en PR & Communication Manager egentlig? Og er der noget unikt ved at være det i musikbranchen? Vi har spurgt Nicola Jackson, som har over 20 års erfaring med PR og markedsføring i musik- og tv-branchen, hvilke erfaringer hun har gjort sig, og hvordan musikbranchen ser ud fra en PR Managers perspektiv. 

Foto: Stock

Hvad laver en PR & Communication Manager?

Nicola har senest arbejdet som Head of PR & Communications hos den danske streamingtjeneste Moodagent. Hun var der teamleder for deres redaktionelle afdeling – som laver sociale medier, deres musikredaktion og havde også med artistrelationer at gøre. Med Nicolas egne ord laver en PR & Communication manager ”alt hvad der har med buskaber at gøre”, og rollen kan derfor være meget alsidig.

Det unikke ved musikbranchen

I 9 år arbejdede Nicola selvstændigt og fik derfor muligheden for at markedsføre alt lige fra shampoo til kulturnatten og har også arbejdet med TV heriblandt MTV Networks. Vi var derfor nysgerrige at høre efter, om hun oplever noget unikt ved at arbejde med PR, kommunikation og markedsføring i musikbranchen. Nicola kom med en stærk pointe i forhold til, hvorfor musikbranchen er unik: 

Det er sådan, at PR er den samme øvelse uanset, hvad der arbejdes med. Musik er bare en anden størrelse at arbejde med frem for shampoo, fordi det er mennesker, man har med at gøre.

PR handler om at finde den interessante historiefortælling og komme frem med budskaber, hvilket kan være meget interessant, når det handler om mennesker og deres historier. 

– PR handler om at finde den interessante historie, og det kan være en fordel, når det handler om musik, fordi meget af det er med hjertet. Det gælder både, hvad musikkens værdier og historie er, og hvordan vi kommunikerer dét ud til lytterne.

Når musik skal markedsføres, så er det oplagt at inddrage bløde værdier og dermed gøre hver historie unik. Nicola fortalte, at PR er en profession, hvor det er de samme mekanismer, der bruges, men hvor man kan hive fat i forskellige ting Når musik skal markedsføres, så er det oplagt at inddrage bløde værdier og dermed gøre hver historie unik. Nicola fortalte, at PR er en profession, hvor det er de samme mekanismer, der bruges, men hvor man kan hive fat i forskellige ting afhængigt at branchen og produktet. For Nicola er det vigtigt at gøre opmærksom på, at når man er i musikbranchen, så skal man være grundig i sit arbejde. Det er nemlig en branche, hvor der er mange om buddet, og nogle gange er det svært at sælge musik, fordi det bliver så personlig en oplevelse. Dem man sælger produktet til, har en personlig opfattelse af, hvad de godt kan lide, og her bliver det vigtigt at kunne finde flere vinkler på en historie og derfra finde det rette budskab. 

Opgaverne skal nok komme med tiden

På trods af at Nicola har siddet med store opgaver og meget ansvar, så skal man huske, at hun også startede et sted. Nicola siger selv, at hendes vej ind i branchen var lidt utraditionel, da hun egentlig kun skulle have et par sabbatår ved Universal Music for derefter at læse til arkæolog. Musik og kommunikation trak dog i hende, og hun måtte indse under sit studie, at arkæologi ikke var den rette vej for hende. Det er derfor vigtigt at huske, at det er aldrig for sent at ændre retning og gå efter sine interesser og drømme.

– Jeg har også stået og pakket CD’er og haft nogle rigtige kedelige opgaver, men det skal man ikke være bange for. De spændende og sjove opgaver skal nok komme med tiden, hvis du brænder for det og viser, at du vil og kan dit arbejde.

Når man skal ind i musikbranchen handler det om, at man skal være åben og villig til at lære. De store opgaver kommer ikke til at starte med, og man kan ende med nogle kedelige opgaver. Det handler blot om at holde sig til, og så skal de spændende opgaver nok komme. En af de nyere opgaver, som Nicola har sagt ja til, er at undervise på vores kursusforløb Innovative Music Management i foråret 2022 sammen med nogle af vores andre dygtige undervisere, som du kan se lige her.

Gode råd til at komme ind i musikbranchen

Hvis man drømmer om at komme ind i musikbranchen og arbejde med PR og kommunikation, så har vi her samlet nogle råd fra Nicola, som kan hjælpe lidt på vej:

1. Tag fat i folk.

– Man skal ikke være bange for at tage fat i folk. Det er ikke altid nok at skrive en mail, man skal være lidt ihærdig, hvis man vil ind i branchen.

2. Arbejd meget på netværket og relationer – især i Danmark.

– Det gælder ikke kun til folk i musikbranchen men også til folk i medierne, da man skal opbygge en tillid til, at man er grundig, ordentlig og professionel i sit arbejde. Man opbygger et ry i en lille branche, så det gælder virkelig om at skabe relationer. Det gælder også relationer til journalister og redaktører, for de skal stole på, at når man ringer, så er det værd at tage opkaldet.

3. Vær klar på at starte et sted og så arbejd frem mod spændende opgaver.

– Jeg tror på, at man skal være villig til at lave nogle opgaver og lære det man kan fra dem. Man skal ikke tro, at man kommer ind og får stor magt med det samme. Opgaverne skal nok komme med tiden. Man skal ikke være bange for at starte et sted og så holde sig til også, fordi det er en lille branche, så der er begrænset plads. Det gælder om at suge til sig og være åben over for andre mennesker.