Q&A med tidligere Label & Creative Manager Kristoffer Winkler: » Noget af det vigtigste i arbejdet som A&R er at vide, hvad man arbejder hen imod «

Foto: Emma Dedenroth

Hvordan får man ens sange til at virke på tværs af flere platforme? Og hvad vil det egentlig sige at være Label & Creative Manager? Dette kan du finde ud af, ved at læse det nedenstående interview med Label & Creative Manager Kristoffer Winkler der tidligere var ansat på musikselskabet The Bank. 

Hvordan kom du ind i musikbranchen? 

Jeg begyndte med at spille guitar i 5.-6. klasse på den lille landskole uden for Kalundborg, hvor jeg gik i folkeskole- cirka samtidig lod jeg håret gro langt og øvede mig alt hvad jeg kunne på at blive dygtig på guitaren. Op gennem teenageårene var det eneste mål at blive verdens største rockstjerne. Jeg spillede i et rockband, der var lidt rundt i Europa og spille koncerter, men da ingen gad arbejde med os, endte jeg selv med at være manager, booke koncerter i ind- og udland inklusiv alt arbejdet, der hører til den slags ting af produktionsarbejde. Jeg lavede et pladeselskab så vi kunne udsende musikken, og lavede generelt alt hvad der ellers skal til for at gøre opmærksom på et ungt upcoming band. Sideløbende med at jeg drømte om at blive rockstjerne, var jeg en del af en sangskriverforening, der lavede sangskriversessions. Jeg var omkring ungdomskulturhuse og hjalp egentlig bare til med alt det, jeg synes var sjovt omkring musikken.

Da jeg var færdig med gymnasiet flyttede jeg til København og brugte halvandet år på at finde ud af, at det ikke var som udøvende musiker, jeg skulle agere i musikbranchen, men at jeg formentlig var bedre på den anden side af bordet. Så da en af mine gode venner, fortalte at der var en assistent, der havde sagt op på The Bank søgte jeg en assistentstilling som jeg fik. Derfra var opgaven at fortsætte med at knokle, suge al den viden til mig som muligt, og forsøge at blive en integreret del af et meget ungt firma.

Hvad var din rolle i branchen?

Min officielle titel er Label & Creative Manager. The Bank er lidt sjov fordi vi er så stor en del af hinandens projekter. Vi sidder på et stort åbent kontor, og bruger hinandens kompetencer for at sikre, at alt hvad vi rører ved, bliver så godt som muligt. Titlen dækker over, at jeg som Label Manager har ansvaret for at der er styr på vores pladeselskabsudgivelser. ‘Creative’ er egentlig bare et smart ord for publisher. Så jeg er Label Manager og Publisher, men egentlig også manager for et par projekter herude. I mit daglige arbejde tænker jeg sjældent på, om jeg har den ene eller anden kasket på. Når jeg arbejder med sangskrivere eller producere i publishing-regi, tænker jeg det egentlig ikke så meget anderledes, end når man arbejder med artister – selvfølgelig er arbejdsopgaverne forskellige, men det er stadig musikken i centrum og en forståelse for hvor den enkelte artist / producer / sangskriver skal hen.

Hvad er det vigtigste at kunne i arbejdet som A&R? 


Noget af det vigtigste i arbejdet som A&R, er at vide hvad man arbejder hen imod – det afgør i høj grad hvilken type artister man signer, og hvilke sange man søger efter. Det vi bruger meget tid på at snakke om og arbejde på i A&R-regi på The Bank, er at vores musikalske forretningsmodel ikke er direkte afhængig af at hitte på Spotify eksempelvis. Vi chaser ikke hurtige sange. Ikke at vi ikke knokler for at lave hits, men vores daglige arbejde med musik går ud på at skabe sange, der kan noget på tværs af platforme, og vigtigst af alt ude i virkeligheden. Indtil for nyligt havde The Minds Of 99 aldrig været i Top 50 på Spotify, og alligevel har der de sidste par somre stået flere hundrede tusinde mennesker og sunget med på deres sange på festivaler, og de har solgt flere livebilletter end de fleste det seneste år. Jeg tror at det centrale er den måde vi tænker sange ind i artistkarrierer og ikke den hurtigere payoff. Og det kan godt bringe hits på bordet – Der var vist meget få – os selv inklusiv – der havde set “Paris” af Lord Siva og Vera gå nummer et på Spotify.

Er der nogle tendenser i musikbranchen, du synes er særligt spændende fortiden?

Jeg er totalt på røven over alle de nye digitale måder at arbejde på. Der en masse nye muligheder, der er kommet ind i branchen de sidste 5-10 år. Jeg bruger en del af min tid på for tiden, at prøve at regne ud, hvordan man konverterer forskellige moderne tendenser til musikbranchens og mit arbejdes fordel.

Hvorfor er det vigtigt at holde sig opdateret på/kende til de forskellige mekanismer i musikbranchen?

The more you know. Jeg tager beslutninger hver dag på baggrund af mit kendskab til de forskellige mekanismer i branchen. Hvis der er et område man ikke ved noget om, tager man hurtigt dårligere og/eller forkerte beslutninger på det område. Derudover kender man bedre til de muligheder, der er i diverse sider af branchen, når man har kendskab til dem.


// Udgivet den 01.05.2020