Q&A med Laurits Heegaard, Innovative Music Manager og nu underviser på forløbet: »Når denne romantiske fortælling er slut, så er musikbranchen jo en helt vanvittig branche«

Foto: PR
Tekst: Laura Nielsen

Laurits Heegaard startede for 3 år siden managementfirmaet PREP MUSIC og har derudover arbejdet med nogle af de vildeste festivaler i landet. Læs om her, hvordan han arbejdede sig ind i branchen.

Laurits Heegaard har siden barnsben været helt opslugt af musikverdenen og har både som udøvende kunstner og brancheperson gjort sig bemærket i det danske musikland. Som tidligere deltager på Innovative Music Management – og nu underviser på forløbet – har vi taget en lille snak med ham om, hvad han arbejder med til hverdag. 

Hvad gjorde, at lige præcis musikbranchen var interessant for dig? 

Min interesse for musikbranchen er en passion, jeg er blevet født med. Lige fra da jeg var helt lille, har min far spillet instrumenter for mig, og da jeg gik i fjerde klasse, faldt kærligheden for trommerne. I mange år frem var min store passion at blive en dygtig trommeslager og percussionist. Faktisk spiller jeg stadig, så jeg er overbevist om, at musikken altid vil følge mig. Men det var først i gymnasiet, at jeg begyndte at blive lun på at stå bag nogle artister, og at min interesse til musikken sparkede mig i retning af promovering, markedsføring, projektledelse og strategiske arbejdsgange. Denne tilgang har været den bærende kraft i talende stund, trods jeg stadig er ude at spille selv. Jeg fandt hurtig meget glæde i at udvikle, motivere og målrette andre musikere/kunstnere/artisters lyd og visuelle udtryk og kunne bruge meget af min erfaring fra selv at stå på scenen til at møde folk i deres udfordringer og hurtigt hjælpe dem videre. Når denne romantiske fortælling er slut, så er musikbranchen jo en helt vanvittig branche, som har lært mig at være konkurrenceminded hver eneste dag – men også at slappe af i meget sårbare processer, hvor man er påvirket af udefrakommende faktorer konstant. Denne linedans er jeg blevet afsindig glad for – det er blevet en del af min identitet. Hver dag jeg går på arbejde, lærer jeg noget nyt om den musikalske jungle, som bliver ved med at overraske og udfordre. Jeg elsker at være i konstant udvikling, og at jeg bliver tvunget til at nytænke metoder for at sparke hul i lydvægge. Det er netop denne jagt gennem junglen, der gør musikbranchen interessant for mig og får mig til at føle mig hjemme!

Hvor er du i musikbranchen i dag?

– Det er jo en vanvittig tid, hvor mange brancher ændrer sig fra time til time, men særligt musikbranchen er et virkelig usikkert sted for tiden. Jeg sidder og driver mit eget managementfirma kaldet PREP MUSIC og er i færd med at udarbejde en tre-års strategi for virksomheden. Jeg sidder med det ledelsesmæssige ansvar for seks andre personer i teamet i hverdagen – men også som den primære kontakt til vores nuværende syv artister, som deres Artist Manager. Jeg har brugt de sidste år på at opsøge management-faget og erfaret, at arbejdet passer rigtig godt til den fleksibilitet, som jeg ønsker, min arbejdsplads skal kunne tilbyde. Men hvor der også forventes, at det store ansvar udvises, at virksomheden bliver yderligere profileret, og at de økonomiske hjul kører hurtigere. Ved siden af management-arbejdet laver jeg en masse festival-arbejde, da en del af mig også brænder for de store projekter, som målretter mange tusindvis af publikummer. Her arbejder jeg for Live Nation Denmark, og derigennem laver jeg Heartland.

Hvad har haft betydning for, at du har kunnet etablere dig i branchen?

Det altafgørende moment på min vej har været at tro på egne evner og konstant opsøge udvikling, viden og læring hos dem, der er længere fremme end jeg selv. Det har faktisk været utroligt vigtigt for mig at holde fast i mine ideologiske tilgange til de projekter, jeg er sprunget ud i. Der har været afgørende episoder, som efterfølgende har givet mig mere ansvar, hvor det har været vigtigt at stå fast for at kunne have sig selv med hele vejen. Hermed ikke sagt, at man ikke skal være påvirkelig, men det er vigtigt at opretholde sine egne forestillinger, så man kan prøve dem af i praksis. Hertil har gåpåmod også været virkelig vigtigt – men også at sige ja til noget uden helt at vide, hvad man går ind til for at prøve ting af og lære mig selv at kende den vej igennem. Men vigtigst af alt, så mødte jeg min kollega Katrine, som har ageret sparringspartner gennem de sidste år, og som jeg startede PREP MUSIC med. Det er min varmeste anbefaling, at alle, der drømmer om en rejse i musikbranchen, finder en kompagnon, som også vil være i samme branche, så man har en at sparre med. Musikbranchen tvinger en til at tage mange beslutninger, og her er det vigtigt at have en at dele sine overvejelser med.

Hvilke erfaringer har du fået gennem dine forskellige jobs?

PREP MUSIC – Managing Director, Founder, Artist Manager:
– Virksomhedsstruktur, ledelse, projektledelse, økonomi
– Management erfaring, artist/talentudvikling,
– Kommunikation, Markedsføring, promovering

SKVULP – festival – musikchef:
– Projektledelse, økonomi, festival erfaring
– Booking, produktion, promovering, afvikling

ROSKILDE FESTIVAL – Production assistent:

– Produktion, koordinering, kommunikation
– Tidsplaner, afvikling, teamledelse.

Hvad håber du på at opnå i fremtiden?

Jeg vil gerne engagere mig i projekter, der opfordrer til udvikling – og en lysere fremtid for musikbranchen, hvor artisternes rettigheder er centrale for de professionelle arbejdsgange. Derudover er det meget enkelt: Jeg vil gerne respekteres for mit arbejde og min måde at gøre tingene på!

// Udgivet d. 3/2/2021