Hvad kan jeg blive? Radiovært

Foto: Le Gammeltoft
Tekst: Ditte Nebeling Jensen

Musikbranchen rummer mange spændende jobs, men det er samtidig en branche, som kan være svær at navigere rundt i. Hvad kan man egentlig blive? Og hvordan får man en fod indenfor?

I denne artikel stiller vi skarpt på jobbet som radiovært, og vi undersøger blandt andet hvilke krav, der er til jobbet, og hvilke ting man skal være særligt opmærksom på.
Som radiovært er du nyhedsformidleren og speakeren i et radioprogram. Alt efter hvilket program og hvor stor en redaktion du er på, strukturerer du mere eller mindre dit eget program. Ligeledes vælger du også i større eller mindre grad musikken til dit program.

Arbejdet som radiovært


Vi har snakket med Le Gammeltoft, tidligere radiovært på P3 og nu stifter og medejer af det online radio- og kulturmagasin Heartbeats.
Le startede som PR- og kommunikationsmedarbejder, og har arbejdet på pladeselskaber som Universal og Copenhagen Records, hvor hun lavede PR for udelandske navne som Rihanna og danske navne som Nephew. Gennem dette arbejde fik hun opbygget gode formidlingsevner samt skabt en masse gode kontakter, som hun kunne bruge til at komme ind i radiobranchen. Om dette siger hun:

“Man kan få netværk gennem sit studie, og man kan få netværk gennem sin karriere, og man kan få et socialt netværk. Og jeg tror, det er lige meget om man vil være radiovært eller astronaut, så er netværk jo vejen ind til rigtig mange ting, udover at man er dygtig. Så det er jo sådan lidt, hvad der kommer først, om man er dygtig eller har et netværk. De to ting går ret meget hånd i hånd.”

At arbejde som radiovært har traditionelt set krævet et flair for dét at sende live, men med eksempelvis podcast-formatet, har man nu mulighed for at stykke programmer sammen på en helt anden måde.
Le Gammeltoft har dog altid været særligt glad for at sende live og for “at være på”, som hun siger.
Derudover mener hun, at noget af det fedeste ved at være radiovært, er den platform, man har. Man skal kunne fortælle historier og overbevise lytteren blot ved sin stemme og, “man kan ikke putte balloner og alt muligt gøjl ind. Man skal være skarp på det, man siger”.

Det daglige arbejde som radiovært består af en stor mængde forberedelse, hvori der ofte ligger en planlægning af udsendelsen time for time, hvor man skal tage højde for musik og snak, alt efter hvilken slags radioprogram, man er vært på.
Hvis man har sit eget program, skal man desuden stå for alt det tekniske, ligesom Le gjorde, da hun lavede radioprogrammet Unga bunga, men ellers, fortæller Le, har man typisk en lille redaktion med en producer og en tekniker samt eventuelt en praktikant.

Gode råd til kommende radioværter


Udover at skabe sig et godt netværk og være god til at formidle, kræver dét at være radiovært en stor mængde omstillingsparathed, så man eksempelvis kan “sidde i en campingvogn og sende radio fra en festival”, som Le fortæller. I tråd med dette er det vigtigste råd, Le kan give til andre, der også drømmer om at blive radiovært, at man simpelthen bare skal kaste sig ud i det. Hun siger:

“Kom i gang og lav nogle optagelser selv, eller nogle montager, hvis man har lyst til at prøve kræfter med podcast. Fordi det er nemmere at komme ind en vej, hvis man har et produkt, altså hvis man allerede har lavet noget selv.”